Doručak na travi ili naš Uskrs. Makeover stola.

Petak prije Uskrsa kreće ludilo. Ove godine odbijam sudjelovati u gužvama i histerijama po dućanima i placevima. Obično vrtno cvijeće, bijeli stolnjak, bijela jaja i low cost tanjuri – ovako će izgledati naš Uskrs

S godinama čovjek postaje mudriji. Ne nužno pametniji, ali mudriji. Zato sam shvatila, kada su blagdani u pitanju, ne treba komplicirati. Ne treba si zadavati previše ambiciozne planove zbog kojih umoran i iscrpljen sjediš i promatraš kako se drugi zabavljaju.

Zato sam već obavila plac, maksimalno pojednostavila meni i odlučila ove blagdane provesti potpuno ležerno i opušteno. Već današnji dan započinjem sa stvarima koje volim i koje me vesele i opuštaju, a to je između ostalog to je i dekoriranje.

Neću biti preambiciozna, pretenciozna i zato će naš uskršnji stol ove godine biti maksimalno u skladu s tom idejom – jednostavan i opušten.

Na placu sam za 40 kuna kupila jorgovane, đurđice, mini hortenzije i nisam odoljela – morala sam napraviti malu probu. Nisam još stigla ofarbati jaja, niti nazvati Borka da ovo pošteno poslika. Sve fotke slikane su telefonom i zapravo su moja igrarija, stilsko isprobavanje, ali i primjer kako s bijelim stolnjakom, vrtnim cvijećem, plastičnim jajima i jednobojnim tanjurima možete napraviti sasvim poseban ugođaj.

I da za kraj odgovorim na moguća pitanja jer sam u opuštenom offline modu. Tanjuri su iz Ikee, šalice i tanjurići iz Coin Case. Oba etažera i ornamentirani podmetač također Coin Casa, velika jaja Muller, mala Offertisima, salvete, selotejp, daska za rezanje, kuverte Ikea, sačasti kartoni Kik, a cvijeće s placa. A stolnjak, sram me reći, ali ok – stara lanena plahta.

Ukratko, zaista je malo truda i novaca potrebno za lijepo dekoriran stol. I čak kada imaš djecu. I da, odgovor na zadnje pitanje – zašto cvijeće nije u vodi? Zato što vaza na stolu uz moje klince ne izdrži ni 5 minuta. A rekla sam na početku da ću ovaj Uskrs provesti opušteno…

I za kraj, evo recepta za snježno bijela jaja. Za početak jaja operite s malo deterdženta i spužvicom. Pripremite posudu sa širokim dnom u koju ćete nasipati vodu, ocat i sol u omjeru: na litru vode stavite 2 žlice octa i 1 žlicu soli i pola litre alkoholnog octa. Sol sprječava pucanje, a ocat ih izbjeljuje. Jaja stavite u otopinu tek kada ona prokuha i to vrlo nježno, uz pomoć velike žlice te odmah smanjite vatru. Kuhajte na vrlo laganoj vatri 10-ak minuta, a pazite da je se jaja ne dodiruju te da iznad njih u svakom trenu bude barem 2 cm vode. Nakon 10-ak minuta vrlo oprezno i nježno, jaja prebacite u posudu s ledenom vodom na barem 15 minuta, a potom izvadite jaja i očistite ih sa spužvicom.

Možda postoje i neki bolji recepti, slobodno mi pišite vaše, a i šaljite vaše fotkice uskrsnih dekoracija. Evo još primjera koji su moji favoriti…