Za Splićanku Ingu Kovačić Sindik, u znanstvenim i inovatorskim krugovima već se jako dobro zna. Njezini izumi već godinama osvajaju medalje na raznim natjecanjima svjetskih inovacija. No, ovih dana iz Istanbula stiže još jedno važno priznanje – Inga Kovačić Sindik i njezina tvrtka Kristalna ideja osvojila je zlato na natjecanju Inventions VS Corona za najbolji proizvod na svijetu u borbi protiv korone.

Naime, Inga i njezin tim pobijedili su konkurenciju od 202 inovativna nova proizvoda iz 35 zemalja svijeta sa svojim pročistačem zraka iTherapy.

Riječ je naime, o uređaju za filtraciju zraka koji je trenutno najučinkovitiji pročistač zraka na svijetu koji u zatvorenim prostorima deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Uređaj istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima te vitaminom C, a uklanja dim, radon, formaldehide, čestice prašine, alergene te zahvaljujući svojoj integriranoj UV tehnologiji uklanja viruse i bakterije.

Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

Uređaj iTherapy do sada je ugrađen u brojne privatne stomatološke poliklinike, ljekarne, ambulante te staračke domove, a idealan je i za hotele, čekaonice, trgovine, poliklinike, vrtiće, škole, domove, stanove…

Ako vas zanima malo više o tom proizvodu, evo linka na njihove web stranice na kojima se uređaj može i naručiti. Cijena mu je oko 3600 kuna.

Inače, ovaj hrvatski patent već je osvajao brojne nagrade na sajmovima inovacija, od Geneve do Nurnberga, a Inga Kovačić Sindik već je bila nagrađivana kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu.

Proizvodu “iTherapy” je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu, a neslužbeno doznajemo da su za Ingine izume bili zainteresirani posebice Danci, za koje radi poseban projekt – pročistač zraka za grad Kopenhagen.

Bravo Inga Kovačić Sindik, prava ste inspiracija!