Pvc, drvo ili drvo aluminij? Vodič za stolariju

I što ćete sa stolarijom? To pitanje je jedno od onih koje mi najčešće svi postavljaju. Iskreno i razumljivo – odabir stolarije je estetski i financijski big deal, pogotovo kada baš svaka prostorija u kući ima prozor

Jedan od glavnih razloga zašto sam se zaljubila u našu kuću je zato što je svijetla i prepuna prozora. Svaka prostorija ima prozor. Neke i po nekoliko… Kad smo s našim izvođačem razgledavali kuću i dogovarali obujam radova, jedno od glavnih pitanja bilo je što ćemo s prozorima?

Ja sam se jako htjela što prije useliti u kuću i instantno sam rekla: pa samo ih pobrusiti i prefarbati i to je to. Žao mi je mijenjati zdravo drvo…

– Možeš ti prebrusiti pa prefarbati drvo, to nije problem, ali i to će na kraju puno koštati. I što ćemo s ovim velikim kutijama za rolete? Danas se takve više ne proizvode, a šteta je da imate male prozore, a da vam gore zjapi prazan prostor od neiskorištenih kutija za rolete… – kaže naš izvođač Đuro.

Znate ono kada vam misao koju čujete otvori neke nove perspektive? E nama se to dogodilo kada je Đuro spomenuo kutije za rolete. Pogledala sam muža i točno vidjela kako nam se oboje upalila lampica – ako zamijenimo stare prozore i maknemo velike kutije od roleta, to znači da svugdje možemo imati više prozore? Ako stavimo vanjske rolete ili žaluzine to znači da nam otvori mogu biti još viši, skoro do stropa? To znači da će prostor dodatno prodisati i izgledati viši? Genijalno – otprilike tako je tekao naš tok struje svijesti. Iz tog razmišljanja probudila me Đurina rečenica:

– I molim vas, samo nemojte da kada sve završimo, da me zovete da bi vi ipak mijenjali prozore – kazao je Đuro.

Istina, promjena prozora je velik građevinski rad i najbolje je to napraviti odmah, istovremeno sa svim velikim grubim radovima. A posebice ako bi mijenjali veličine otvora, probijali parapetni zid za staklenu stijenu…

Odjednom je sve moguće. Ako mijenjamo prozore to znači da prostor u suterenu može postati atraktivan te da možemo ondje imati ured…

MOODBOARD S PINTERESTA (link)

Stotinu stvari se odjednom posložilo. No, ono što je trebalo vrlo brzo odlučiti je s kojim materijalom idemo.

Majstori vam obično savjetuju najčešće odabire, a to je PVC. U posljednjih 20-ak godina PVC stolarija postala je jako popularna, a jedan od razloga je što je financijski najisplativija. Dobro dihta, lako ju je ugraditi, ima puno firmi koje nude popuste, a u posljednje vrijeme proizvođači profila poradili su i na dizajnu te više ne mora biti bijela i sjajna…

I mi smo dobili nekoliko ponuda za PVC.

– Uf. Nisam sretna. Nekako mi se čini da nešto fejkamo. A još više me muči što smo zdravo drvo mijenjali s PVC-om koji glumi aluminij – jadam se mužu.

MOODBOARD S PINTERESTA (link)

Naime, zatražili smo nekoliko ponuda za PVC stolariju u antracit boji sa žaluzinama. Antracit PVC i aluminijske grilje. Čini mi se kao da nešto fejkamo…

– Ta antracit boja najbolje pristaje aluminiju. Nisam baš sigurna da želim PVC prozore koji glume aluminij…

– A zašto onda ne odaberemo aluminij? – pita me suprug?

– A zašto onda ne drvo? – pitam ga i sjetim se kako mi često na društvenim mrežama u feed dolaze slike s profila Lokve_windows i njihovih divnih interijera s drvenom i drveno-aluminijskom stolarijom.

FOTOGRAFIJE S INSTAGRAMA LOKVE_WINDOWS (link)

– Drvo je sigurno dobra opcija. Cjenovno je otprilike slična kao aluminij, a za 50 posto skuplja od PVC-a. Drvo-aluminij je najbolja opcija, a obično je dvostruko skuplji od PVC-a. No, sada kada su podivljale cijene sirovina, možda se dogodio neki poremećaj. Možda više i nije toliko velika razlika – kaže mi suprug.

Nemate pojma koliko sam potajno navijala za drvo. U svim kućama i stanovima u kojima sam do sada živjela, pa čak i u onim studentskim, uvijek sam imala drvenu stolariju i svjesna sam svih njezinih prednosti i mana.

MOODBOARD S PINTERESTA (link)

Da, drvo je prirodan materijal, potrebna mu je briga i njega, ali opet… Drvo bi uvijek bio moj prvi izbor.

Dogovaramo se za sastanak u tvornici Lokve, u istoimenom mjestu u Gorskom kotaru, i ono što mi se odmah svidjelo je što se showroom nalazi odmah do tvornice u kojoj više od 50 godina proizvode prozore.

Užasno cijenim kada netko zapošljava lokalne ljude, proizvodi, trudi se… od tog našeg drva radi nešto kvalitetno što kasnije i izvozi.

Dočekuje nas mlada ekipa ljudi, stručnih i zaljubljenih u to što rade. Pokazuju nam opcije profila, obrada, vrsta drva, boja…

Svaki od tih profila nam se sviđa, a u pravilu, što je elegantniji, to je nešto skuplji.

– Da li bi drvo ili drvo-aluminij? – pitaju nas u Lokvama.

– Pa drvo-aluminij je sigurno najbolja opcija. Ali možda bi ipak…

MOODBOARD S PINTERESTA

– Da, drvo aluminij je najtrajnije i najzahvalnije rješenje. Aluminij postavljen s vanjske strane štiti drvo od kiše, snijega i ostalih atmosferilija, a zbog toga ne trebate bojati niti održavati stolariju – objašnjavaju nam u Lokvama.

Ono što je meni interesantno je što drvo u interijeru stvara topao i ugodan ugođaj, a aluminij izvana kući daje moderan i suvremen izgled.

No, osim izgleda, energetski dio priče također ne treba zanemariti, pogotovo ako znamo da su otvori veliki “gutači” energije te da energenti stalno poskupljuju.

Energetski gledano teško je generalizirati što je najbolja opcija jer sve ovisi o proizvođaču profila, majstoru koji ugrađuje, modelu prozora, staklu…

MOODBOARD S PINTERESTA (link)

Btw, kada smo kod stakla, troslojna stakla su praktički standard. Nešto što je prije 10-ak godina bilo skupo, danas je to postalo neznatna razlika u cijeni koja praktički u potpunosti istišće dvoslojno staklo.

– Znate što, mi ćemo vam napraviti dvije opcije: jednu drvo aluminij, a drugu samo drvo, pa si vi u miru proučite. Za vrstu drva sugeriramo domaću jelu i smreku, a za profile modele Megalok 92 i Alulok 90 Style plus koji je najbolji omjer cijene, kvalitete i dizajna – objasnili su nam u Lokvama.

I što mislite što smo izabrali?

Šalabahter je na ovim fotkicama koje su nastale uoči postavljanja nove stolarije…