Vodič za dekorativnu rasvjetu

Kako odabrati dekorativnu lampu koja će podići interijer? Kako pomiriti estetiku i funkcionalnost? Evo par savjeta i shopping prijedloga koji vam u tome mogu pomoći

Najljepša rasvjeta je ona koja se ne vidi, kažu istinski stručnjaci za rasvjetu. Takva rasvjeta daje najljepše i najzanimljivije svjetlo. No, opet postoje trenuci kada želimo baš neki dobar dekorativni luster ili lampu koja će djelovati poput skulpture i biti dekorativan komad u prostoru.

Kako odabrati taj D komad rasvjete?

COCO MAISON / PRIMA

Prvo pravilo je uskladite funkciju, namjenu i estetiku.

Naime, koliko god se na prvi pogled zaljubili u neki luster ili lampu, važno je sagledati hladne glave kakvom prostoru on/ona pristaje.

COCO MAISON / PRIMA

Veliki masivni lusteri nipošto neće pristajati u stanovima s niskim stropom i malim dnevnim boravcima, kao ni što manji lusteri sa standardnom duljinom kabela neće pristajati u stanove s visokim stropovima.

Stoga prije odlike o kupnji, osim o samoj estetici i uklapanju u ostatak interijera, provjerite točne dimenzije svih dijelova, uključujući i duljinu kabla.

COCO MAISON / PRIMA

Također, važno je odrediti i adekvatnu poziciju lustera, u odnosu na namještaj. Jedan veliki moćan luster najbolje će izgledati iznad okruglog blagovaonskog stola, a na primjer lusteri s tri kugle, odlično će pristajati duguljastim stolovima.

COCO MAISON / PRIMA

Također, vrlo je važno paziti da luster u dnevnom boravku nikome ne smeta pri gledanju televizije te da nije na putanji kretanja i sjedenja.

Možda još i važnija stvar je razmisliti o funkciji svjetla. Naime, za područje iznad šanka, stola ili radne plohe u kuhinji, najugodniji su lusteri koji usmjeravaju snop svjetlosti prema dolje.

COCO MAISON / PRIMA

Takvi downlighteri neće vam smetati dok sjedite za stolom, pričate s ukućanima te svjetlo nikom neće ići u glavu, nego ćete ga imati tamo gdje treba.

COCO MAISON / PRIMA

S druge strane, vjerojatno ste primjetili, vrlo popularno je u zadnje vrijeme da u kupaonici uz ogledalo bude barem jedna visilica. U tom slučaju nemojte birati downlightere nego svjetla s “kuglama” ili običnim “edison” žaruljama koja ravnomjerno raspršuju svjetlo.

COCO MAISON / PRIMA

Takve lampe bit će zgodne i kao akcentna rasvjeta koju možete postaviti u kutevima prostora i na pomoćnim stolićima za ljepši i ugodniji ambijent.

COCO MAISON / PRIMA

Ako možete, postavite si dimabilnu rasvjetu kako bi mogli regulirati intenzitet svjetla, tako da si stvarate ugođaj, ovisno o scenariju. Nije isto čitati knjigu, imati romantičnu večeru za dvoje, ili pak jesti ribu za stolom. Za to vam treba puno različitih scenarija koje možete mijenjati, odnosno dimati.

COCO MAISON / PRIMA

Naravno, najbolje je projektirati rasvjetu i napraviti smart sustav regulacije, no jeftinija varijanta je odabrati puno različitih manjih rasvjetnih tijela, koje možete paliti i gasiti prema scenarijima.

COCO MAISON / PRIMA

I za kraj, ako ne želite u svom domu imati zavjese, otkrit ću vam stari nizozemski i skandinavski trik: postavite rasvjetna tijela uz prozor. Naime, poznato je kako Nizozemci uglavnom nemaju zavjese, a kako bi se zaštitili od neželjenih pogleda, postavljaju lampice tik uz prozorsko okno.

COCO MAISON / PRIMA

Umjesto da se vidi duboko unutar prostorije, svjetlost se reflektira uz prozor tako da obasjava samo prednji dio prostorije, stvarajući ugodnu atmosferu i unutar i izvan kuće.

COCO MAISON / PRIMA

Evo i mog izbora 25 priuštivih i jako dekorativnih komada lampi nizozemskog brenda COCO maison kojeg možete pronaći u odabranim Priminim salonima i na njihovom webshopu.