Roštilj. Bonton za domaćine i goste.

Počinje sezona roštiljanja, okupljanja, partija. Donosimo vam mnoštvo savjeta kako da lakše organizirate party i bez puno muke dovedete ga na novu razinu. Plus pronađite i našu shopping preporuku za roštilj sa stilom sa stvarima iz Lesnine

Svi smo, vjerujem, barem nekad bili na loše organiziranom roštilju. Loše vrijeme, predugo čekanje hrane, jednoličan meni, premalo pribora za jelo, nervozni domaćini… puno toga može biti problem.

No, na što sve trebamo paziti ako preuzimamo ulogu domaćina? Kako organizirati roštilj kojega će se svi s veseljem sjećati? Kako biti izvrstan domaćin koji o svemu misli, a kako ne pretjerati s organizacijom i željom da svima ugodimo?

Naime, organizirati roštilj i biti pritom ugodan, pažljiv i pristojan domaćin zahtijeva više od dobrog komada mesa i vatre. Radi se o stvaranju opuštene, tople atmosfere u kojoj se gosti osjećaju dobrodošlo, zbrinuto i uključeno. No, da bi sve prošlo onako kako ste zamislili, važno je napraviti dobru pripremu.

Krenimo od početka – samog poziva na roštilj.

PEXELS

Naime, prema bontonu, poziv za roštilj trebao bi biti dovoljno rano – barem tjedan dana unaprijed i u njemu treba navesti vrijeme, mjesto ukupljanja i svrhu. Lijepo je kada stilski odredite temu i gostima pošaljete preporuku za dress-code. Ne brinite, na taj način im ništa ne namećete, nego im pomažete da se bolje pripreme i uklope te dajete željeni ton zabavi. Možete i izraditi pozivnicu čiji vizual suptilno nagovješćuje ton zabave.

Preporučamo da odmah provjerite s gostima o prehrambenim ograničenjima, intolerancijama i alergijama te sukladno o tome osmislite ili modificirajte meni.

PEXELS

Iako goste zovete na roštilj, ponudite više opcija i vrsta mesa. Uvijek je lijepo imati vegetarijanske opcije, makar to bili samo tikvice, paprika i sir na roštilju. Naravno, ne zaboravite svježe sezonsko povrće, salate i peciva, kao i desert i voće.

PEXELS

Vrlo česta greška mnogih roštilja je što se predugo čeka na hranu. Hrana bi trebala biti gotova u valovima, tako da uvijek postoji opcija za jelo. Plinski roštilji su tu u velikoj prednosti prema klasičnim na drveni ugljen, zato što omogućavaju puno bržu pripremu koju terminski možete lakše predvidjeti.

Uz to omogućavaju domaćinima više slobodnog vremena za druženje.

PEXELS

Česta greška je i to što su domaćini prezauzeti pripremom hrane i posluživanjem gostiju, tako da se premalo posvete druženju.

Kako bi izbjegli tu grešku, važno je da dočekate svakog gosta osobno, pozdravite ga, predstavite ga onima koji ga ne poznaju. Nemojte nestati za roštiljem ili u kuhinji, slobodno uključite druge uzvanike ako žele pomoći, ali ne delegirajte posao.

PEXELS

Po bontonu je naime, da vodite računa o želji gosta. Ako vam želi pomoći, prihvatite pomoć, no nemojte dijeliti poslove i delegirati pomoćnike.

Također, tanka je granica između pristojnog i pretjerano ljubaznog domaćina. Redovno nudite hranu i piće, vodite računa da svi imaju sve što im treba, no budite umjereni.

Pristojan domaćin poštuje granice svakog gosta. Iz tog razloga idealno je da pripremite samoposlužni stol s pićem i čašama da se ljudi mogu sami poslužiti. Također, osigurajte piće za različite ukuse, a važno je da pripremite i dovoljno sjedećih mjesta, stolova, pepeljara (ako se puši).

PEXELS

Jednokratno posuđe – da ili ne?

Naš savjet je da ako ste u prostoru gdje postoji tekuća voda da svakako izbjegavate jednokratno posuđe i pribor za jelo. Također, umjesto plastičnih čaša podijelite gostima čaše s nekom od silikonskih oznaka. Gosti će na taj način lakše prepoznati svoju čašu, a vi ćete kasnije imati puno manje posuđa za pranje.

PEXELS

Kako biste vašem roštilju dali dozu elegancije, posebnu pažnju posvetite dekoraciji stola. Stolnjak nije nužan, no ako imate situaciju da ste spajali nekoliko različitih stolova, onda vam svakako savjetujemo da ih unificirate s jednakim ili sličnim stolnjakom. U nedostatku velikih stolnjaka, možete čak i koristiti bijele plahte. Dekorativno će izgledati ako ispod tanjura stavite podloške i ako na tanjure stavite salvete i malu ukrasnu dekoraciju poput grančice ružmarina ili masline. Dodajte cvijeće, lampice, svijeće protiv komaraca, uredno posložite stolice…

PEXELS

Ako mislite da bi se roštilj mogao protegnuti tijekom večeri, osmislite ugodnu indirektnu rasvjetu. Za tu prigodu izvrsne su solarne i baterijske stolne lampe koje daju svjetlost i ugodnu atmosferu.

Svakako razmišljajte i o glazbi. Budite domaćin koji se ne “zabavlja” preglasno – mislite i na susjede, posebno ako ste u stambenoj zgradi.

Kada je pristojno napustiti zabavu?

PEXELS

Pravo vrijeme za napustiti zabavu je prava mala umjetnost. Sve ovisi o vrsti događanja, bliskosti s domaćinom, ali i dinamici same večeri. Ipak, postoje neka opća pravila pristojnosti.

Za kućne zabave 2 do 3 sata nakon dolaska je sasvim pristojno vrijeme za odlazak, osim ako nije riječ o večeri s jasno naznačenim tijekom (npr. večera, pa desert, pa druženje). U tom slučaju, odlazak nakon deserta i kratkog druženja je sasvim u redu. Kod proslava koje uključuju tortu, najčešće se odlazi nakon rezanja torte.

PEXELS

Također, važno je pratiti signale domaćina. Kada domaćin počne stišavati ili gasiti glazbu, spominjati rano ustajanje i skupljati čaše – znak je da se treba razići. Također, ako vi sami osjećate umor i iscrpljenost, diskretno se pozdravite s domaćinom i zahvalite mu na pozivu.

Vrlo je važno da uvijek prije odlaska dođete do domaćina i zahvalite mu na divnoj zabavi. Rečenice poput: „Hvala ti na divnoj večeri i velikom trudu, zaista to cijenim.” “Imaš divan dom i obitelj, puno hvala na pozivu, uživala sam” su rečenice koje se pamte. Nemojte otići s isprikom jer odlazite, nego s pohvalom i zahvalom na divnoj zabavi.

PEXELS

Također, ako ste s domaćinima bliski, ponudite im pomoć oko čišćenja. Većina domaćina zahvalit će na pomoći i to shvatiti kao lijepu gestu pristojnosti i prijateljstva.

Vrećica s ostacima hrane?

Bonton je ovdje vrlo precizan. Domaćin određuje da li će i koliko podijeliti hrane za ponijeti kući. No, nije prisojno tražiti hranu za ponijeti ako to nije predložio domaćin.

Važno je i da domaćin ne krene s rašćišćavanjem stola i pranjem posuđa dok su gosti još na zabavi. Čišćenje je jasan znak fajrunta, a dobar domaćin je onaj koji s osmijehom i pristojnošću isprati svakog gosta.

PEXELS

No, dobra zabava može biti i puno lakša, ako imamo i “pomagače” koji će nam pomoći da sve protekne glatko. Tu u prvom redu mislimo na perilicu posuđa, kvalitetan brz i pouzdan roštilj, pribor za lakšu pripremu, serviranje i dekoraciju koja će napraviti razliku. Ne zaboravite, već male stvari čine razliku.

Kako bi vam barem malo u tome pomogli u suradnji s Lesninom pripremili smo naš top 20+ predmeta koji roštilj i obiteljska okupljanja vašu proslavu mogu dovesti na novu razinu… Tu su roštilji, pribor, dekorativne posude, mali pomagači za lakšu i ukusniju pripremu, dekoracije, zabavni detalji koji unose radost. Cijene i detaljne specifikacije možete pronaći na linku ispod svake slike. Evo naših favorita iz Lesnine.

Plinski roštilj BARON S490 IR, Lesnina (link)
pribor za roštilj, Lesnina (link)
etažer, Lesnina (link)
stakleni vrč, Lesnina (link)
set oznaka za čaše, Lesnina (link)
set za koktel, Lesnina (link)
posuda za hlađenje vina, Lesnina (link)
posuda za hlađenje šampanjca, Lesnina (link)
pribor za roštilj, Lesnina (link)
set rukavica za roštilj, Lesnina (link)
roštilj na drveni ugljen, Lesnina (link)
Le feu pizza peć, Lesnina (link)
grill kamen, Lesnina (link)
Plinski roštilj F365DSIBPGT FR, Lesnina (link)
cjedilo za limun, Lesnina (link)
poklopac za hranu, Lesnina (link)
pribor za roštilj, Lesnina (link)
solarne svjetiljke Lumin, Lesnina (link)
solarna svjetiljka, Lesnina (link)
zvučnik, Lesnina (link)
led disco svjetiljka, Lesnina (link)