Prirodno bojanje jaja – žuta, roza, plava, crvena…

Kako prirodno obojati jaja koja će istovremeno izgledati atraktivno, a biti potpuno sigurna za konzumaciju. Evo savjeta i receptura

Bliži se Uskrs, a s njim postaju aktualne recepture za prirodno bojanje jaja koje nam omogućuje sigurnu konzumaciju i lijep, veseli izgled. Kako na prirodan način do žutih, rozih, crvenih, plavih, zelenih jaja? Pripremili smo vam kratki vodič za pripremu jaja i bojanje.

Za većinu boja postupak je isti. Prvo trebate skuhati jaja, zatim napraviti prirodno bojilo, a potom se jaja stavljaju u tu tekućinu i ostavljaju preko noći da priroda odradi svoj posao. Za intenzivniji efekt važno je voće ili povrće oguliti, usitniti, ponekad i izblendati.

Osnovni recept za tekućinu za prirodno bojanje jaja je: 1 litra vode, 1 žlica soli, 2 žlice octa, 2 šalice odgovarajućeg voća ili povrća, odnosno 2 žlice začina s prirodnim pigmentom željene boje. Sve sastojke stavite zajedno u lonac i pričekajte da zavri. Mješavina se mora kuhati 30 minuta, a nakon toga treba ju ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se tekućina ohladi razvrstajte ju u čašice i u njih uronite skuhana jaja, potom stavite u hladnjak. Jaja je nabolje ostaviti u otopini preko noći. Jutro će donijeti iznenađenje za vas i vidjet ćete kako je ispao vaš eksperiment.

Ako želite jaja u različitim nijansama iste boje, onda svaka dva sata izvadite jaje iz obojane otopine. Za tamnije nijanse važno je strpljenje, stoga jaja držite dulje u otopini.

Žutu boju dobit ćete ako u litru vode stavite 4 žlice kurkume ili šafrana i 2 žlice octa te potom kuhate pola sata.

Narančasta jaja dobit ćete ako u litru vode stavite 4-5 žlica crvene paprike i 2 žlice octa te također sve prokuhate pola sata.

Roza jaja dobit ćete ako otopinu dodate 2 šalice naribane cikle.

Tradicionalnu smeđkasto-narančastu boju dobit ćete ako ukuhate ljuske luka s 2 žlice octa.

Divnu plavu boju dobit ćete ako naribate 2 šalice crvenog kupusa i stavite ga u vruću vodu, potom kuhate pola sata. Za svjetliju boju jaja u otopini držite pola sata, a za tamniju preko noći.

Zelena jaja dobit ćete ako ih uronite u otopinu špinata, smrznutih borovnica i soka od borovnice. Špinata i šalicu smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste sve to zajedno prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu te držite sve u hladnjaku preko noći.

Ljubičasta jaja moguće je dobiti na nekoliko načina. Prvi način je da izblendate 2 šalice borovnica i stavite ih kuhati u vodu bez octa, a druga je varijata da jaja stavite u vino koje se prethodno kuhalo 5 minuta. Jaja preko noći stavite u kuhano vino, a ujutro kada ih izvadite iz hladnjaka imat ćete svjetlucava ljubičasta jaja s zanimljivim kristalićima po sebi.

Na sličan način dobit ćete i crvenu boju i to ako nakratko prokuhate sok od višnji ili konzervirane višnje, a smeđu boju dobit ćete ako dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 3 dl vrlo jake hladne kave te dodajte dvije žlice octa.

Možda ste primijetili da u nekim otopinama ide ocat, a u nekim drugim ne – zašto? Ocat se dodaje kao učvršćivač boje, no ipak oprez s njim. Ako bojite crvenim lukom, kavom ili začinima, dodajte ga, no ne i ako bojite povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu boju.

Bojati jaja možete i čajem. Recept je: četiri vrećice i žlicu octa stavite u šalicu, prelijete vrućom vodom i ostavite deset minuta. Tvrdo skuhano i još vruće jaje potom stavite u šalicu s čajem i ostavite 15 do 20 minuta da poprimi boju. Sa zelenim čajem dobit ćete žuta jaja, siva ako koristite čaj od šipka, dok od crnog čaja možete dobiti narančastožuta jaja.

Bijela jaja? Najlakše je kupiti takva jaja… ali ako izbjeljujete standardna jaja trebaju vam voda i ocat u istom omjeru. Jaja u loncu trebaju biti potopljena, a kada vode uzavre, stvarat će se pjena. Nju možete micati žlicom tijekom kuhanja. Kada se jaja skuhaju, pažljivo ih rashladite vodom pa ih do kraja oprezno operite spužvicom. Trebala bi biti lijepa, čista, bijela i spremna za bojanje. No, morate biti oprezni jer ocat jako stanjuje opnu jaja pa su ona osjetljivija i krhkija.

Za koju god metodu i boju, prirodnu ili umjetnu, se odlučili pokušajte se zabaviti i rasteretiti od svih briga. Šaljite mi vaše fotografije jaja i uskršnjih dekoracija na mail boba@dblog.hr , veselim se svakoj slici i od srca vam svima želim sretan Uskrs.