Kvalitetan madrac! Kako izabrati?

Napravite blind test. Nemojte gledati cijenu i čitati karakteristike. Možda će je vaš idealan madrac onaj najjeftiniji… Saznajte što sam još naučila od vrlo iskrenog prodavača madraca

Jedina stvar na kojoj stvarno nikada nemojte štedjeti je kvalitetan madrac. To je savjet koji sam čula davnih dana kada sam radila u D&D-u od jednog prodavača namještaja i zapravo je čovjek apsolutno u pravu.

Koliko novaca potrošiš na bespotrebne kave, haljine koje nikada nećeš obući, cipele koje te žuljaju i ne nosiš ih, a onda kada dođe vrijeme odabira madraca, nečega na čemu boraviš trećinu svog vremena, sada je odjednom kojih tisuću kuna nepremostivi problem.

Od tog prodavača namještaja naučila sam da se madrac bira polako, detaljno, sa srcem, a ne s mozgom.

Dakle, zaboravite na cijenu. Zaboravite na opise, izgled. Da li je madrac napravljen od opruga, pjene, gel jezgre, punjen zrakom, vodom, kokosom ili drugim prirodnim i umjetnim, revolucionarnim materijalima, totalno je nebitno. Da li se sastoji od standardnih jezgri ili džepičastih jezgri, sa 5 ili 7 zona, da li je napravljen iz jednog komada ili su ti dijelovi lijepljeni… Sve je to fora znati, ali zapravo je nebitno ako vama taj madrac ne paše.

Napravite blind test. Odite u dućan koji ima jako široku ponudu madraca i lezite na svaki. Zatvorite oči i opustite se. Nakon par minuta provedenih na svakom madracu znat ćete kojih nekoliko vam paše. Tek onda pogledajte proizvođača i cijenu. Renomirani proizvođači obično garantiraju kvalitetu, no naravno ne morate robovati tome, na račun izrazite udobnosti i vrlo povoljne cijene.

Zatim napravite drugi krug po trgovini i opet lezite na svaki koji je preživio eliminacuju i provedite na njemu barem 10 minuta. Okrećite se, prevrćite se, lezite na trbuh, bok, na leđa, probajte se uspraviti kao da čitate… I nakon toga ponovno eliminirajte neki.

Nakon par dana vratite se u dućan i ponovno lezite na nekoliko odabranih i na svakom provedite barem 15 minuta. Zatim se malo raspitajte o kvaliteti madraca, njegovom sastavu, svojstvima, podacima poput da li se presvlaka može skinuti i oprati u perilici rublja, ima li antialergijsku zaštitu…

I da, vrlo važno. Ako krevet tražite sa svojim partnerom ili partnericom, svatko bira za sebe. I nema prepisivanja!

Ako vam se slučajno ukus podudara možete izabrati da vam proizvođač napravi po željenim dimenzijama jedan, zajednički madrac. A ako je muškarac znatno teži od žene, možete zatražiti da naprave odvojene pjene, dakle odvojene madrace, koje mogu biti povezane istom presvlakom koja se skida. Odabir mogu biti i dva odvojena madraca ili jedan madrac sa džepičastom jezgrom kod kojeg ako se jedna strana kreveta miče, a druga polovica kreveta to ne osjeti.

Ako vam se ukusi jako razlikuju, onda pripazite na visinu madraca. Ako su pak visine bitno različite, problem se može riješiti s adekvatnim podnicama ili s raznim DYI rješenjima. I još jedna stvar koju je zgodno znati.

Većina proizvođača na tržištu nudi opciju da madrac neoštećen u roku od 30 dana možete zamijeniti ako vam ne odgovara. U Ikei veliko piše da madrac možete vratiti u roku od 90 dana. Baš me zanima da li im netko vrati?

IKEA