Kako odabrati vrtni namještaj?

Drvo, aluminij, galvanizirani čelik, polywood, ratan, polietilen, poliester… Što odabrati za terasu?

Sunce i prvi topliji dani… odmah svi želimo piti kavu, roštiljati i uživati na terasi. Jednostavno, hrana i piće imaju bolji okus ako ih konzumiramo vani, zar ne? No, upravo zbog toga važno je odabrati kvalitetan vanjski namještaj. Udoban, atraktivan, izdržljiv, dugotrajan…

I zato je važno ne gledati sami izgled, nego ponešto znati i o materijalima te održavanju vrtnog namještaja. Kako bismo vam olakšali odluku, porazgovarali smo sa stručnjacima iz Lesnine koji su nam otkrili savjete kako odabrati i njegovati vrtni namještaj.

PEXELS

– Vrtni namještaj obično ostaje vani i po ekstremnom suncu, vjetru, kiši, a ponekad i snijegu… Upravo zbog toga važno je da je kvalitetan i da može izdržati sve te vremenske prilike, a najvažniji kriterij je materijal od kojeg je napravljen. Prema vrsti materijala razlikujemo nekoliko osnovnih tipova vrtnog namještaja: drveni, metalni, pleteni i plastični te razne kombinacije materijala. Idemo odmah konkretno sa savjetima: ako se pitate koji namještaj je najpraktičniji i najizdržljiviji, onda je to aluminijski jer je on najotporniji na vremenske uvjete. Danas na tržištu postoji velik izbor različitih modela aluminijskog namještaja u raznim bojama. Može biti napravljen kompletno od aluminija ili u kombinaciji s drvenim dijelovima, plastikom, ratanom, tkaninom. Prednost je što ne iziskuje nikakvo održavanje, dugovječan je i ne hrđa – kažu u Lesnini, dodajući kako je velika prednost namještaja od aluminija i to što je lagan, pa ga je moguće s lakoćom premiještati.

– Općenito, metal kao namještaj je najpraktičniji radi jednostavnog održavanja i postojanosti. Postoji nekoliko opcija kod metalnog namještaja – kovano željezo je osjetljivo, pa ga ne savjetujemo za primorske dijelove. Oplemenjeni čelik prkosi vremenu, a mala hrđa može se na vrijeme obrisati i potom zaštititi. Aluminijski namještaj iznimno je jednostavan za održavanje, dovoljno je da ga prebrišete s vlažnom krpom i blagim sredstvom za čišćenje i to je to. Godinama može biti isti, a mijenjati možete samo jastuke ako se isprljaju ili izblijede – kažu u Lesnini, objašnjavajući kako je vrlo česta kombinacija aluminijskog namještaja s poliuretanom, olefinom, poliesterom, akrilom…

Naime, iako svi volimo prirodne materijale, moramo biti svjesni da su oni zahtjevniji za održavanje, posebice kad je u pitanju vanjsko korištenje. Upravo iz tih razloga, znanstvenici su izumili razne umjetne materijale te mješavine prirodnih i umjetnih materijala koji su puno izdržljiviji i jednostavniji za održavanje.

Umjetni ratan, polywood, olefin, poliuretan… samo su neki od tih materijala koji izgledom sve više liče na prirodne, a puno su izdržljiviji te ih nije potrebno brusiti, četkati, uljiti…

– Garniture za vrt od prirodnog ratana pogodnije su za zatvorene vrtove i terase dok je PVC pletivo zahvalniji izbor za vrtni namještaj jer je dizajnirano da bude otporno na vremenske uvjete. Pleteni vrtni namještaj u većini slučajeva je lagan stoga i jednostavan za prenošenje, a naš savjet da ga ipak preko zimskih mjeseci unesete u zatvoreni prostor ili zaštitite s vodootpornim navlakama – kažu stručnjaci, dodajući kako je premještanje i zaštita u zimskim mjesecima vrlo važna i za dugovječnost drvenog namještaja.

– Iako je najzahtjevniji, drveni namještaj se uklapa u većinu eksterijera. Među najotpornijim su tikovina, iroko, čempres, cedar, sekvoja, eukaliptus. Te vrste dobro se prilagođavaju različitim vremenskim uvjetima i zahtijevaju manje regeneracije boje i UV zaštite. No, ako se drvo održava prije i na kraju sezone, godinama može biti lijepo i atraktivno – kažu u Lesnini.

Kod drvenog namještaja važno je provjeriti da nosi oznaku FSC. To znači da drvo dolazi iz održivih šuma u kojima se ne siječe više drva nego što šuma može proizvesti. Pravila za upotrebu pesticida i kemikalija su vrlo stroga, a radnici dobivaju pristojnu plaću i uvjete rada.

Često ćete naići i na materijale koji izgledaju na prvi pogled kao drvo, a zapravo to nisu. Obično je riječ o polywoodu, materijalu koji ima godove i teksturu drva, no zapravo je mješavina polietilena visoke gustoće.

Vrlo lako se održava i plastičan namještaj koji je posebno praktičan za stolice i lounge fotelje, a obično je riječ o namještaju koji se dobiva od visokog postotka izdržljive plastike iz čepova, plastičnih boca, posuda za deterdžente…

Reciklirana plastika sve se češće koristi u industriji tekstila za vrtni namještaj. Od boca i čepova izrađuju se nepromočni jastuci i outdoor tepisi koji ne upijaju kišu te izvrsno podnose UV zrake i ne blijede…

Ako mene pitate, u tome je budućnost. Ne moramo panično micati jastuke, a istovremeno radimo nešto dobro za planet.

I za kraj, pripremili smo vam naš D top izbor vrtnog namještaja iz Lesnine. Btw cijene, dimenzije i točne specifikacije materijala možete saznati na linku ispod slike.

VRTNI SET SPIELBERG, LESNINA (LINK)
VRTNI SET TUVALU, LESNINA (LINK)
VRTNa GARNITURA MAlibu, LESNINA (LINK)
VRTNI SET nero, LESNINA (LINK)
VRTNI SET JASMINE, LESNINA (LINK)
VRTNA GARNITURA ZAMORA, LESNINA (LINK)
BALKONSKI SET TIKO, LESNINA (LINK)
VRTNI SET SAMOS, LESNINA (LINK)
VRTNI SET BRUNN, LESNINA (LINK)
DVOSTRUKI LEŽAJ PARADIS, LESNINA (LINK)