Kako kupiti odgovarajuće blagovaonske stolice?

Otkrit ću vam jednu tajnu. Znate li s kojim komadom namještaja ćete napraviti najvidljiviju promjenu u domu? S novim blagovaonskim stolicama!

Jedan od razloga leži u činjenici što stolice gledamo sa svih strana, na njima sjedimo, družimo se, primamo goste… Često znam reći da je to “najtrodimenzionalniji” predmet u domu i da ga gotovo redovito gledamo sa svih strana – bočno, frontalno, straga, odozgo…

I zato vrlo lako primjećujemo ako su stolice pohabane, stare, preglomazne, previsoke u odnosu na prostor… a zapamtit ćemo i ako su neudobne, nestabilne, prljave.

Zato pri odabiru stolica za blagovaonice treba imati dozu opreza i prije odabira moramo si postaviti nekoliko pitanja: Koliko uistinu imamo mjesta u blagovaonici? Koliko često ćemo ondje boraviti? Hoćemo li pozivati goste i dugo sjediti na stolicama? Da li su djeca dovoljno odrasla za tapecirane stolice? I konačno, da li je to za nas doma ili za apartman?

Ako je odgovor – imam malu djecu ili tražim stolicu za apartman, onda vam se sužava mogućnost izbora. Treba uzeti stolice koje se lako održavaju i brzo se mogu oprati. Plastične i drvene najpraktičnije su rješenje, a od tapeciranih stolica u obzir dolaze stolice od kože ili ekokože.

Drugi krug eliminacije slijedi nakon pitanja – koliko ćemo vremena provoditi u blagovaonici? Ako je odgovor malo, to znači da vam se ne isplati puno novaca ulagati u jako kvalitetne stolice. No, ako je odgovor puno – to znači da vam treba udobna stolica koja lijepo podupire tijelo.

Muškarci posebno vole stolice s rukonaslonom koje podsjećaju na fotelje. Istina, taj model blagovaonskih stolica je vrlo udoban i prikladan za višesatno udobno sjedenje, no većina takvih stolica ne može se podvući pod stol pa zauzimaju više mjesta.

Vrlo je važno da stolice dišu sa svih strana i da nisu nagurane na zid ili jedna na drugu.

Najlakše ćete to provjeriti ako stol i stolice odaberete u istom salonu te isprobate kako stolac pristaje uz stol.

I upravo iz tih razloga u suradnji s Lesninom napravili smo mali mix & match vodič koji će vam pomoći da suzite izbor i da znate koji modeli stolica s kakvim stolovima najbolje pašu.

Najsigurni odabir je drveni stol. Uz njega manje više sve pristaje. Ako stol ima drvene noge i vintage izgled lijepo će mu pristajati udobne tapecirane stolice. Ako birate model s rukonaslonom provjerite da li se stolice mogu podvući pod stol. Vrlo atraktivno izgleda kada masivnom stolu priključite kontrastne stolice – poput prozirnih plastičnih ili stolica s metalnim nogama.

Stolice s tkaninom od baršuna pristajat će uz drveni i keramički stol s metalnim nogama, a vrlo trendovski će izgledati uz stol s gornjom plohom koja podsjeća na beton.

Keramički stolovi vrlo su praktični za održavanje jer se lako peru i na njih možete izravno staviti vruće predmete. Uz njih najbolje pristaju tapecirane stolice koje keramici daju “toplinu” i “mekoću”.

Uz okrugle stolove najbolje pristaju elegantne stolice bez rukonaslona, a ako model stola ima samo jednu središnju nogu vrlo dobro će uz njega izgledati i model stolica s neobičnijim nogama.

No, prije konačnog odabira, svakako razmislite o tome kako će se stolice uklopiti u ostatak  interijera i stil kojeg želite postići.

I za kraj, još jedan naš savjet: stolice vam se moraju sviđati i biti atraktor u prostoru te pazite da vam pri odabiru ne prevagne mala razlika u cijeni.

Vjerujte nam, puno ćete lakše zamaskirati neatraktivan stol ili čak i kauč, nego stolice. Stolice vam se moraju baš jako sviđati i uklapati u vašu viziju doma.

Evo i malog šalabahtera, kao podsjetnik za lakši odabir…

I za kraj, pripremila sam vam moj izbor TOP 20 stolaca iz Lesnine koje su po cijeni, dizajnu i atraktivnosti izvrstan izbor.

LESNINA, stolica Adriano, 599 kn (link)
LESNINA, stolica Eli, 899 kn (link)
LESNINA, stolica Roxby, 599 kn (link)
LESNINA, stolica Elara, 1.199 kn (link)
LESNINA, stolica Lori, 1.199 kn (link)
LESNINA, stolica Kopenhagen, 399 kn (link)
LESNINA, stolica Louis, 999 kn (link)
LESNINA, stolica Hayo, 899 kn (link)
LESNINA, stolica Moon, 599 kn (link)
LESNINA, stolica In, 1.299 kn (link)
LESNINA, stolica Sandro, 749 kn (link)
LESNINA, stolica Ron, 849 kn (link)
LESNINA, stolica Boris, 649 kn (link)
LESNINA, stolica Zoe, 999 kn (link)
LESNINA, stolica Pia, 669 kn (link)
LESNINA, stolica Montana, 899 kn (link)
Lesnina, stolica Madrid, 599 kn (link)
LESNINA, stolica Kent, 599 kn (link)
LESNINA, stolica Santa Cruz, 999 kn (link)
Lesnina, stolica Eris, 599 kn (link)