Dekorativna rasvjeta. Kada jedna lampa promijeni karakter prostora

Zavirili smo u Kare i pronašli sjajne statement komade dekorativne rasvjete.

PIŠE: MORENA NEGOVETIĆ

Rasvjeta je početak i kraj uređenja svakog interijera. S njom stvarate atmosferu, mijenjate ugođaje, poboljšavate funkcionalnost prostora, popravljate nedostatke… ali s njom i najviše možete pogriješiti. Odabir rasvjete je prilično kompleksna stvar. No danas nećemo pričati o vrstama rasvjete, količini luksa, refleksijama površine, bojama svjetlosti, kelvinaži… odnosno o parametrima koji utječu na ugodnost rasvjete. Danas pričamo o dekorativnoj rasvjeti i to statement komadima koji instantno prostoru daju novi karakter.

No, da li je baš svaki komad rasvjete pogodan za svaki interijer?

KARE

Ne. Veliki masivni lusteri nipošto neće pristajati stanovima s niskim stropom i malim uskim sobama. Takvim lusterima treba više slobodnog prostora sa svih strana.

Stoga prije odluke o kupnji, osim o samoj estetici i uklapanju u ostatak interijera, provjerite točne dimenzije svih dijelova rasvjete, uključujući i duljinu kabla.

Duljina kabla je vrlo važna i često se događa da ta banalna stvar jako može pokvariti dojam.

KARE

Ako je kabel prekratak za tu visinu stropa ili mjesto na koje ga želite postaviti, luster će izgledati neprikladan za taj prostor.

Nije funkcionalno ni kada je luster prenisko postavljen te ometa nesmetani prolaz. Nitko se ne želi udariti s glavom u luster, a niti ne želi da mu luster ometa pogled prema TV-u ili ukućanima za blagovaonskim stolom.

KARE

Koja visina je onda optimalna?

Ako se luster postavlja na otvorenom dijelu sobe neka visina bude najmanje 2 m od poda. Ta visina će omogućiti nesmetani prolaz, a kako bi luster izgledao raskošno birajte modele s širom “krošnjom”, odnosno s više rasvjetnih tijela u jednom.

Estetski (a i funkcionalno) puno je dojmljivije kada dekorativnu rasvjetu uskladimo i postavimo ju iznad većih komada namještaja. Dakle, iznad blagovaonskog stola i kuhinjskog otoka. Za te situacije preporučen prostor između lustera i površine stola treba biti između 75–100 cm. U slučaju da imate niz užih visilica iznad kuhinjskog otoka, razmak između njih ostavite 30-60 cm.

Kare

Posebno atraktivna pozicija za dekorativne lustere manjih dimenzija su kutevi sobe. Prostor iznad pomoćnih stolića u dnevnom boravku sjajno je mjesto za dekorativni luster što je posebno zgodno za male stanove koji nemaju dovoljno podne površine za atmosferičnu podnu lampu u kutu.

KARE

Omiljeni detalj arhitektima u posljednje vrijeme je dekorativna visilica iznad noćnih ormarića. U tim situacijama provjerite visinu kabla jer rasvjetu treba spustiti na visinu standardne stolne lampe koju funkcionalno zamjenjuje.

Kako biste se lakše snašli, pripremili smo vam mali foto vodič. Iz ponude iz asortimana Kare Hrvatska (link) odabrali smo modele koji najbolje pristaju različitim prostorima.

DEKORATIVNA RASVJETA ZA VISOKE PROSTORE

DEKORATIVNA RASVJETA KOJA MOŽE FUNKCIONIRATI I U NISKIM PROSTORIMA

DEKORATIVNA RASVJETA ZA BLAGOVAONICE

DEKORATIVNA RASVJETA ZA KUHINJSKE PULTOVE

DEKORATIVNA RASVJETA ZA DNEVNE BORAVKE

DEKORATIVNA RASVJETA ZA SPAVAĆE SOBE