Basic savjeti za uređenje spavaće sobe

Glava na sjeveru, istok za jutarnje tipove koji se moraju probuditi rano, kvalitetan madrac i jastuk. Što još? Evo 14 točaka za miran san – Vodič za spavaće sobe

Mnogi još neće na godišnji odmor i sanjaju o tome da se pošteno naspavaju. A onda kada bi i mogli spavati, onda se prevrću po krevetu i nikako zaspati… Poznato? Nekada je uzrok preopretečenost, premorenost, stres… a nekad? Jednostavno, loš krevet i pogrešno uređena spavaća soba. Evo važnih savjeta stručnjaka za školski uređenu spavaću sobu.

KVALITETAN MADRAC I JASTUK

Krenimo s onim očitim. Za zdravo spavanje najbitnije je da u spavaćoj sobi vlada mirna, ugodna, opuštajuća klima, dakle, da se soba može prozračiti i da nije prevruća. Jednako važno je da se svjetlost može prigušiti, odnosno da se soba može totalno zamračiti, što je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci. Naravno vrlo važno je odabrati kvalitetan i udoban madrac i jastuk, kao i da u sobi nema komaraca…

ferm-living-tekstili-spavaca-soba
Ferm living

GLAVA NA SJEVER ILI ISTOK

Poželjno je da se spavaća soba nalazi na sjeveru zbog manje količine dnevnog svjetla. Za jutarnje tipove koji se vole buditi rano, dobro je kada je prozor orijentiran prema istoku, tako da vas ujutro budi nježno jutarnje sunce.

Esprit spavaća soba s baldehinom
Esprit

Lijepo je gledati prirodu, more, grad… iz kreveta. A ako vaš prozor gleda na susjednu zgradu, onda se izmaknite od pogleda stanara susjednih zgrada. Ipak, često ne možete birati u što ćete gledati u svojoj spavaćoj sobi. U tom slučaju je dobro da barem uzglavlje kreveta zbog udobnosti bude naslonjeno na zid, tako da imate kontrolu ulaska i izlaska iz sobe.

B&B Italia, Laybourne residence (www.dwell.com)
B&B Italia / Laybourne residence (www.dwell.com)

BEZ PUNO PRAŠINE

Za vaš san je vrlo važno i da noću ne udišete prašinu, pa je vrlo važno da podne obloge budu što jednostavnije za održavanje, pri čemu su parket i epoxy vrlo solidne opcije.

Ferm Living pokrivač
Ferm living

Zidne obloge bi isto tako trebale biti jednostavne, mirne. Ako imate ormare povucite ih do stropa ili obložite preostali prostor do stropa nekom maskom ili knauf pločama tako da ta ploha ne bi skupljala prašinu.

House doctor
House doctor

ZAMRAČITE SE

Rekli smo, bez prašine. Ako mislite da to znači da se riješite i zavjesa koje također skupljaju prašinu, odgovor je nikako nemojte. Potpuna tišina i mrak vrlo su važni za vaš san, pa ako ne želite klasične zastore, nabavite venecijanere ili roloe koji vam omogućuju stopostotno zamračenje prostora ili takozvani „black out“ koji je u hotelima s četiri i pet zvjezdica standard.

1-bb-italia-spavaca-soba
B&B Italia

ČITANJE KNJIGE, NE EKRAN PRIJE SPAVANJA

Ako čitate prije spavanje pripazite na odabir usmjerene rasvjete koja vama treba dati dovoljno svijetla, a istovremeno vas ne smije previše razbuditi. Ako niste jedini u krevetu, pripazite da rasvjeta ne smeta vašim ukućanima. I naravno, pod pojmom čitanje, mislimo na čitanje knjige, a ne mobitela, tableta…

Ferm Living pokrivač
Ferm living

IZBJEGNITE PLAVU I LJUBIČASTU

Za dobar san, nisu nevažne i boje koje prevladavaju u sobi. Obično se preferiraju sobe u pastelnim tonovima i nježnim nijansama tako da prostor djeluje veći i prozračniji.

Tamnoplavi zid iznad uzglavlja koji asocira na zvjezdano nebo ili baby plava najčešće su greške pri odabiru boja za spavaće sobe. Naime, stručnjaci gotovo nikad neće sobu u kojoj žele da vlada ugodna, mirna, smirena atmosfera obojiti u plavo. Niti u zeleno, ljubičasto, ni crveno…

Naime, plava boja je hladna i s njom njom treba biti oprezan jer plavičasti tonovi djeluju hladnije. Također, žute, narančaste i crvene nijanse ukoliko nisu prigušene i utišane s mnogo bijele ili malo sive boje, nisu za spavaću sobu. U njima je teško zaspati, a te življe boje radije birajte kao akcent u prostoru, primjerice kao prekrivač ili dekorativni jastuk, ali ne u velikim plohama spavaće sobe.

Pitate se pa koje boje onda izabrati za uređenje spavaće sobe? Pastelne. Pastelno roza, pastelnoplava, pastelno zelena… smeđkasta, sivkasta, ukratko sve nježne nijanse s kojima prostor djeluje veći, prozračniji, tiši.

6-esprit-home-spavaca-soba-baldehin
Esprit

DETALJI KOJI NAS VESELE I UMIRUJU

Spavaća soba mora biti prvenstveno udobna, to znači da u njoj možete imati sve ono što vas veseli, poput slika, fotografija, dragih uspomena.

Broste Copenhagen za dobro jutro
Broste Copenhagen

Možete imati i poneku dekorativnu biljku koja će vas povezati s prirodom, ali nemojte spavati u „botaničkom vrtu“ jer se noću odvija fotosinteza, a većina biljaka vam krade dragocjeni kisik. Postoje biljke za spavaću sobu, a to je tema za sebe: Koje biljke odabrati za spavaću sobu?

Broste Copenhagen spavaća soba
Broste Copenhagen

JOŠ PAR SITNICA

Da, kao što smo rekli, pripazite na temperaturu, (idealna za spavanje je oko 17-19°), kao i na buku i vibracije u prostoru.

Ferm living spavaća soba
Ferm living

Za ugodniji i zdraviji san za posteljinu svakako preferirate prirodne materijale, poput pamuka, lana i svile te ovisno o želji izaberite grublje ili finije tkanje.

House doctor
House doctor

KVALITETAN MADRAC

I za kraj, što je ipak najvažnije? Kvalitetan madrac! Naučite ga napokon izabrati.

Ikea posteljina
Ikea