Znamo gdje su najljepši kokteli i kako ih napraviti kod kuće

Uoči otvaranja ATP Turnira u Umagu, donosimo vam recepte za koktele koji će biti hit na društvenim mrežama – Gorak Ivanišević i Ball’s In Your Court

U Umagu u petak počinje teniski turnir koji će, kao i svake godine, okupiti neke od najboljih tenisača. No, ATP Umag više je od samog sporta. Osim atraktivnih mečeva, ove godine u Plavoj laguni čeka vas i kreativna ekipa Urania bara Zagreb sa svojim vrlo posebnim koktelima.

Inspirirani „bijelim sportom“, Istrom i, naravno, legendom hrvatskog tenisa, Goranom Ivaniševićem, osmislili su originalne koktele koje ćete ekskluzivno moći probati na najvažnijem domaćem teniskom natjecanju.

Tako koktel Gorak Ivanišević sadrži biljni liker Barun, japanski Yuzu sok i tonik pa će vas osvježiti na posve drugačiji način. Ako ste obožavatelj tenisa, sigurno znate za kultne jagode i šlag koje su obavezni na Wimbledonu. U čast engleskog turnira, tu su Strawberry + Cream koktel, kao i istoimeni mocktail u kojem ćete uživati ako niste raspoloženi za alkohol.

Četiri koktela inspirirani su Istrom, a u njima se koriste sastojci karakteristični za Terra magicu, poput maslinovog ulja, smokvinog lista i kadulje.

Koktel koji će tijekom ATP turnira u Umagu završiti na baš svakom Instagram feedu je Ball’s In Your Court, koji je jednako ukusan koliko atraktivno izgleda.

Uživajte u tenisu i koktelima, a oni koji neće ove godine do Umaga možda žele isprobati neke od ovih receptura kod kuće. Ili se malo strpite i navratite do Uranije u Zagrebu ovog ljeta.

 

Terra rossa

30 ml olive gin*

10ml Beso

5 ml limunovog soka

30 ml Malvazije

*blendajte 100ml maslinovog ulja i 1000ml gina, smrznite preko noći te procijedite

 

Terra Nera

30 ml vodka

20 ml soka od nara*

20 g soka od smokvina lista**

Natočite soda vodu do vrha čaše.

*dodajte 500 g sjemenki nara na 5000 g vode, kuhati, izmiksati, nastaviti kuhati, dodati 500 ml aceto balsamica i 5000 g šećera

**kuhati listove smokve i vodu u omjeru 1/10 i dodati istu količinu šećera u vodu te dodati 3% limunske kiseline

 

Terra Bianca

40 ml Zvečevo Dunje

20 ml limunovog soka

20 ml sirupa od kadulje*

Natočite sodu do vrha čaše.

*napravite čaj od kadulje, pretvorite ga u sirup, dodajte 50 g/l limunske kiseline

 

Terra Grigia

40 ml soka od marelice

15 ml Kumparička sirupa*

5 ml orgeata

Natočite đumbirov sok do vrha čaše.

 

*10 g Kumparička, zdrobljeni bademi, 1l vode, 1 kg šećera. Kuhajte sous vide na 45° tijekom 2,5 sata.

 

Strawberry + cream

40 ml ruma

20 ml sirup od jagode

20 ml limunovog soka

50 ml čaja od jagode i vanilije

10 ml mlijeka

10 ml šlaga

*sve prelijte i ostavite preko noći, procijedite filterom za kavu

 

Gorak Ivanišević

35 ml biljnog likera Barun

10 ml Yuzu soka

Natočite tonik do vrha čaše.

 

Ball’s in your court

40 ml avokado tekile*

20 ml sirupa od kiselih jabuka**

Natočite čaj milky oolong*** do vrha čaše.

 

*300 g tekile i 80 g avokada kuhajte sous vide na 55° tijekom 2 sata

**otopite kisele gumene bombone od jabuke i kuhajte dok se ne pretvore u sirup

***skuhajte čaj, ostavite da se ohladi