Zagreb nas čeka s novim atrakcijama. Idemo “Okolo”

Umjetnički projekt „Okolo“ i ove godine je pripremio mnoštvo umjetničkih intervencija u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama stabala… Evo što nam je pripremila ekipa projekta Okolo

Zagreb mi je najljepši krajem kolovoza. Kada je sve još u laganijem tempu i kada se svi polako počinju vraćati s godišnjeg – odmorni, preplanuli, sretni… kada smo svi puni ideja, planova, odluka o ispunjenijem i kvalitetnijem životu.

Moramo se više družiti, šetati, otkrivati ljepotu u običnim, svakodnevnim stvarima, gledati svijet zaigranim očima…

Zato volimo Okolo. Umjetnički projekt kojega su prije šest godina pokrenule Ana Mikin i Tina Kovačićek u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Projekt koji povratak u Zagreb čini zanimljivijim, privlačnijim, zabavnijim…

I zato smo sretni što vam možemo pokazati mali preview stvari koje nas čekaju od 30. kolovoza. Evo prvih slika i kratkih opisa instalacija koje su za vas pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

ISAAC CORDAL, Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9 i kod prolaza, Ilica 12
POMRČINA CEMENTA

Ernest Mazarekić

Pomrčina cementa je nomadski projekt, sastavljen od niza urbanih intervencija posvećenih malim figurativnim skulpturama koje promišljaju suvremeno društvo. Središnji lik je stereotipni sredovječni, ćelavi, uniformirani muškarac u sivom odijelu. Vodeću ulogu igra odabir lokacija koje postaju semantički prostori u kojima opažamo protok vremena, prolaznu dekadenciju te koji nam govore o vlastitoj nesavršenosti. Umjetnik koristi humor i ironiju na odmjeren, dvosmislen način, uvijek na granici drame, do trenutka kad ne znaš bi li se smijao ili plakao.

Isaac Cordal

IDA BLAŽIČKO, Ilirski trg
VALOVI

Valovi simboliziraju duboku povezanost čovjeka i vode, a smješteni su na Ilirski trg gdje su mještani nekoć odmarali i osvježavali se vodom iz zdenca. Kontemplativni sklad s prirodnim okruženjem i spoj svjetla, prostora i tekstila evocira skoro opipljive osjećaje prisutnosti i odsutnosti. Više od pukog objekta, Valovi su ples svjetlosti i sjene, most koji povezuje promatrača s prirodom. U tišini dijaloga s Ilirskim trgom, skulptura poziva prolaznike da otkriju poznato u sasvim novom svjetlu.

Ernest Mazarekić

IVANA MRČELA, Gajeva 2
TOČNO U PODNE

Marko Todorov

Točno u podneje hommage zagrebačkim golubovima koji se vinu u zrak kada Grički top pukne točno u podne. Nekoć se smatralo da golubovi predstavljaju vrline poput nježnosti, ljubavi, žrtvovanja, komunikacije, zajedništva među ljudima, milosti i mira, da su izuzetno sretne ptice. Oni posjeduju osobine kojih sve više fali u današnjem svijetu. Ovaj ružičasti „oblak golubova“ poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma.

Marko Todorov

DAMIR BEGOVIĆ, Dolac stube
NARODNI GRAFITI PONJAVA

Ernest Mazarekić

Narodni grafiti Ponjava je nastao u tekstilu, potaknut idejom o spoju tradicije sa suvremenim tendencijama. Inspiracija rodnim krajem i etnografskim motivima povezana je s grafitima kao simbolima grada. Svojevrsni patchwork slojeva, potaknut emocijama ljubavi prema baštini, postaje snažna vizualna poruka o tome tko smo, što smo i kojem kraju pripadamo.

Petra Slobodnjak

JELENA MALENICA, prolaz kod Tomićevih stuba
BESKRAJNO LJETO

Beskrajno ljeto je višeosjetilna instalacija koja prolaz ispod Uspinjače pretvara u bogato polje suhog cvijeća. Napravljena od autentičnog bilja iz šibenskog zaleđa te smještena u gradski krajolik, na vreli asfalt, instalacija na specifičan način priziva osjećaj „vječnog ljeta“.

Ernest Mazarekić