Veselimo se Design Districtu Zagreb. Evo zašto.

Datum je lako zapamtiti – točno kada počinje Svjetsko nogometno prvenstvo. A što će se događati u zagrebačkoj Martićevoj i okolici, ispričale su nam cure iz Design Districta

Kažu da uvijek kada počinje svjetsko nogometno prvenstvo, skoči i prodaja televizora. No, za sve one koji ne misle dane provoditi pred TV-om, evo divne vijesti – od četvrtka 14. do 17. lipnja započinje Design District Zagreb, festival koji se treću godinu zaredom održava u okolici Martićeve ulice.

Koji su ovogodišnji highlighti?

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

Najslikanija će zasigurno biti instalacija Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru, izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljkama i cvijećem.

Kad smo kod biljki, vrlo korisna bit će i takozvana POP-up biljna ambulanta na kojoj će “kolektiv” Dnevna doza biljaka davati savjete o biljkama i gdje će  posjetitelji moći donijeti svoje biljke koje trebaju pomoć i terapiju.

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

Uz njih, vrlo zanimljiv projekt bit će i Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari (na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima), a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka.

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

DDZ Market ugošćava i društveno vrijedan projekt Fierce Woman, zatim fantastične Mr. & Mrs. Asparagus čije je područje interesa dizajn 50-ih i 60-godina 20.st., a koji je dosad svoje poklonike uglavnom okupljao na društvenim mrežama, pa je ovo prilika za druženje i kupnju njihovih divnih stvari uživo.

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

No, ipak, glavnina događanja događat će se u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj, gdje će vas čekati niz izložbi, predavanja, performansa, projekcija, filmova okupljenih u program Lokalni putevi kojeg je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba “REBOOT: Backstage of Progress” koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i proizvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije.

Jako me zanima kako će izgledati ova izložba koja će na neki svoj način ispričati priču o povijesti suvremenog hrvatskog i regionalnog dizajna.

Ondje ćete imati priliku premijerno upoznati i neke divne brendove poput Zanata, Mitje i Rex-Kralja, ali i ponovno se iznova zaljubiti u Prostoriju, Element, Artisan, Grupu, Vau, Slavoniku, Lidiju Boševski…

GAŠPAROVIĆ / DUGANDŽIĆ

– Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode IKEA na radionici Hacking IKEA, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg IKEA proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće. Redizajnirani proizvodi moći će se vidjeti na izložbi od 16. lipnja u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici” – istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala.

MARIJA GAŠPAROVIĆ

U planu je još puno toga, od Skrivenih projekcija Motovun Film Festivala, preko programa Filmska dvorišta do koncerata, DJ-a… mog dragog DJ M.i.l.e.

Da ne duljim, detaljni program festivala bit će objavljen na internet stranici 1. lipnja 2018.