Tragovi naših baka. Kolekcija koja ostavlja bez teksta

Bojana Brkić iz Boya Porcelaina i Maja iz Vilenica studija napravila se divnu limitiranu kolekciju. Šalica, tanjurić i salveta protkane posebnom emocijom

Malo kada baš zanijemim. Zašutim. I sve što želim reći stopi se u tišinu. Ali događa se. Pogledajte kolekciju Tragovi, slike i video… i pročitajte tekst koji su cure napisale.

Bojana i Maja, trebale bi još češće stvarati zajedno…

 

Prije sto godina, uglavnom su žene bile te koje su uljepšavale dom. Do ljepote su dolazile kroz borbu za opstanak. Uzgajale su, pa žnjele lan, držale ga dugo u vodi, pa ga naporno i dugo četkale, sve da bi na kraju imale tkaninu i na kraju bi šile. Nagrada za sa sav trud im je bila prilika da sašivenu posteljinu uljepšaju.

Maja (studio Vilenica) je na jednom seoskom domaćinstvu u Vojvodini pronašla manju količinu lanene tkanine stare oko sto godina. Strpljenjem i napornim ručnim radom kojim je ova tkanina proizvedena poslana je poruka našem vremenu.

To je nepoderivo bijelo platano koje je pranjem postalo bijelo kao prvog dana. Od njega su napravljene salvete koje su dio ove kolekcije.

U tkanini koja je došla do nas poslije bar tri generacije mi smo vidjele tragove iz kojih čitamo poruke tih žena.

Nema ljepote bez zaprljanih i umornih ruku.

Čujemo ih da su sretne što živimo njihov san, život sa više vremena samo za sebe.

Govore nam da budemo zahvalni za to.

Podsjećaju nas da ljepotu treba širiti dalje.

Nema više potrebe za napornim fizičkim radom da bi se preživjelo niti za djevojačkom spremom, traže od nas da vidimo potrebu za ljepotom našem vremenu i prenosimo je sljedećima.

Nježni lan nam je poruka iz prošlosti, a porculan šalje poruku u budućnost.
Plava boja koju prvo vezujemo za dekoracije starog porcelana dolazi od kobalta. Toliko je bio korišten da je kod svih nas došlo do zasićenja.

Ipak, zavodljivost njegove plave nijanse je neosporna. Zato je zaslužio novu upotrebu.

Predstavljamo vam novu kolekciju – Tragovi. Boya + Vilenica