Tijelo ponekad bolje govori od naših riječi

Dvije umjetnice. Dvije izložbe. Dvije preporuke. Lorna Kijurko i Adela Mesić

Ruke, tijelo, lice… Često je lakše zagrliti, pomilovati, utješiti… izraziti svoju ljubav, tugu, nadanja ili podršku rukama, nego riječima. Ruke i tijelo govore i kada mi šutimo. Govore nekim univerzalnim jezikom kojega svi razumijemo.

I zato su nas jako zaintrigirale dvije izložbe mladih umjetnica Lorne Kijurko i Adele Mesić, koje su svaka na svoj način i sa svojim umjetničkim izričajem ispričale priču o tijelu, emocijama, doživljajima, bivanjima…

Izložba fotografkinje Lorne Kijurko je u Galeriji Modro u Radićevoj ulici, a ostaje otvorena do 25. ožujka, dok izložbu Adele Mesić možete posjetiti u Love, Ana studiju od 24. ožujka do 1. travnja.

– Darovita fotografkinja Lorna Kijurko publici je već poznata po svojim aktovima i portretima. Njeni aktovi, iako ne bježe od senzualnosti, izmiču se iz erotičnoga, uvijek isprepleteni emocijom te osnaženi energijom slobode i neupitne osobnosti. Autorica izložbom Susret lirski oslikava, prvenstveno kroz crno-bijelu fotografiju, odnos tijela i prostora, nerijetko brišući fizičku kvalitetu oba. Autorica se po prvi puta predstavlja i nekolicinom fotografija u boji, koje su komplementarne senzibilitetu i ideji minimaliziranja svega suvišnoga u njenom autentičnom izrazu – objašnjavaju u Galeriji Modro.

S druge strane, Adeli Mesić ovo je prvo izlaganje te ujedno prilika za kupnju njezinih radova. Na izložbi vas očekuju radovi s prikazima ruku u različitom položaju, od malih verzija napravljenih od hrasta i aluminija, do velikih napravljenih od jelovine i bakra.

– Rukama nekad govorimo više no riječima, naše geste rukama nesvjesno sugovorniku otkrivaju naša emocionalna stanja, a postoji i cijeli jezik znakova i signala u kojima pokretima umjesto riječima prenosimo poruku. Oduvijek gajim tu fascinaciju rukama, njima sve radimo: stvaramo, održavamo, popravljamo i uništavamo.

Osvrnimo se samo na broj fraza koje uključuju ruke: ići na ruku, ići od ruke, imati tešku ruku, doći praznih ruku, dočekati raširenih ruku, na svoju ruku, imati zlatne ruke, prljati ruke, itd. koje imaju najrazličitija značenja, dočarana samo metaforom ruku u različitom kontekstu. Nekome će par ruku uperenih prema nebu predstavljati radost i slavlje, a nekoga će asocirati na utapanje ili pohlepu i težnju ka nečem višem. Sve ovisi o tome kako se u tom trenu osjećamo i tumačimo situaciju pred sobom – rekla je umjetnica Adela Mesić.

Uživajte u fotografijama izložbe Lorne Kijurko u galeriji Modro. Fotografije je snimio Sanjin Kaštelan.