Susretni umjetnost tamo gdje je najmanje očekuješ. Bravo Istra

Istarski ipsilon i razne ceste po Istri zabljesnule su s čudnovatim art bilboardima. Evo o čemu se radi

Lockdown, pandemija, razna ograničenja iz temelja su sve promijenili – kulturna događanja kao da su utihnula ili se sakrila u neke virtualne svjetove… No, umjesto tugovanja možda je vrijeme za nešto drugo. Možemo li se odmaknuti od postojećih fizičkih kulturnih prostora, preoblikovati umjetnost, redefinirati čak i publiku?

S tom zanimljivom temom pozabavila se istarska ekipa umjetnika i uz poštivanje svih mogućih epidemioloških mjera napravili su prvi od pet događanja koji analizira status umjetnika na tržištu rada, promišlja i daje smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču
rast te razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri.

Prvo od pet najavljenih događanja je izložba „na otvorenom – Drive through”, odnosno drive in izložba koja je “skrivena” na raznim lokacijama na istarskim cestama. To je izložba na koju slučajno “nabasate” tamo gdje najmanje očekujete i koja nas zapravo potiče na razmišljanje koliko sve divnih i talentiranih umjetnika živi oko nas.

Podrži svog lokalnog umjetnika, bio je i jedan od lightmotiva ovog projekta o kojem nam je ispričala selektorica Dragana Sapanjoš.

Dragana Sapanjoš

– S premisom da se umjetničko djelo oblikuje i živi u kontaktu s publikom, isto je, na neki način, oblikovano osjećajima javnosti. U ovom je razdoblju „novog normalnog“ umjetničko djelo prisiljeno na krajnje individualistički i hladan doživljaj, lišen emocija i interakcije, često sveden na digitalni zapis i prezentaciju… što možda i nije jedini mogući odgovor.

Matija Ferlin

Djelo se rađa u ateljeu, oživljava u izložbenom prostoru, a zatim nastavlja živjeti (ponekad i mijenjati) u pričama i reakcijama ljudi koji su ga vidjeli i doživjeli. Vezivanjem djela za čistu digitalnu izvedbu, gdje će postojati “zauvijek”, dio procesa sazrijevanja samog umjetničkog djela, izuzet je od naracije i interpretacije publike. Možda je digitalizacija i stvorila novu publiku, ali svodi umjetničko djelo na brzu potrošnju, na klik (brz, površan, nepotpun) isključujući tako jedan njegov sastavni dio.

Dean Skira

Naša izložba “Drive through” pokušava umjetnost izmjestiti iz ateljea, s ekrana, pa čak i iz galerije. Projekt se razvija na istarskim cestama (kojima se i u razdoblju lockdown-a, u krajnjoj nuždi, putovalo) i nudi mogućnost susreta kulture i umjetnosti (gotovo posrćući) tamo gdje ideja potrošačkog sustava vrijednosti ima ekskluzivnost.

Šikuti machine

Reklamni panoi na kojima se obično oglašavaju proizvodi široke potrošnje, za ovu su prigodu ispunjeni umjetničkim djelima istarskih autora, poručujući možda (na neizravan način) da i kulturu treba konzumirati kako bi i ona postala potrošačko dobro, “jestivo”… nešto čime se možemo hraniti.

Goran Petercol

Svijet se mijenja, a s njim i način na koji se umjetnost producira i komunicira te se, posljedično, mijenja i kulturna publika. Nailaženje na umjetnička djela tamo gdje ih se ne očekuje također približava umjetnost publici/ciljanoj skupini koja inače ne posjećuje galerije, muzeje i kulturne prostore, te na taj način razvija znatiželju čak i kod onih kojima je svijet umjetnosti, nažalost, još uvijek udaljen – objasnila je selektorica Dragana Sapanjoš.

SofijaSilvia

Dragana je odabrala radove 12 istarskih umjetnika – od slikara, light dizajnera, koreografa, ilustratora do performera i njihova su djela smještena na 12 reklamnih panoa (billboarda) na 12 lokacija smještenih uz ceste duž cijele Istre.

Davor Sanvincenti

Umjetnici čiji su radovi predstavljeni na “galeriji na otvorenom” su: Davor Sanvincenti, Dean Skira, Dragana Sapanjoš, Goran Petercol, Matija Debeljuh, Matija Ferlin, Robert Pauletta, Sara Gortan, SofijaSilvia, Šikuti Machine, Tea Bičić i Vibor Juhas.

Vibor Juhas

Izložbom se možete provozati do 1. prosinca 2020., a provodi se u sklopu Kreativne jeseni u Istri koju provodi IKA – Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana uz suradnju HUIU – Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, razvojnog centra Grahm, udruge Atanor, Pikto galerije, Labin Art Expressa XXII i Istarske županije.

Tea Bičić

Za ovu priliku napravljena je i web stranica koju možete proučiti na ovom linku. Bravo svima, a evo i galerije sa svim radovima umjetnika. (kliknite na sliku za otvaranje fotogalerije).

Wordpress Gallery Plugin Free