Što kupiti nekome tko sve ima? Možda imam prijedlog

Danas vam pokazujem nešto VAU, doslovno. Tako se zove brend finih dekorativnih metalnih asesoara za dom i ured iza kojeg stoje Marija, Katarina, Ivica, Petra i Ivan iz zagrebačke tvornice PES. Nisu ni krenuli, a već su nominirani za German Design Award 2018.

Sigurna sam da imate neku prijateljicu, a posebno prijatelja kojem ne znate što biste kupili za rođendan. Profinjenog je ukusa, sve što mu treba zapravo već ima, a izbirljiv je, možda čak arhitekt, dizajner…

Marija Gašparović

Možda imam prijedlog – možda da probate s nekim komadom iz VAU kolekcije profinjenih uporabnih predmeta koji osvajaju svojim dizajnom, finoćom izrade, estetikom, nekom tankom granicom između nakita i konkretnog uporabnog predmeta. A najbolje od svega, moguće ih je čak i personalizirati.

Marija Gašparović

Narukvica, trokut, dekoracija ili otvarač za boce?

Marija Gašparović

Po finoći izrade i pakiranju, moglo bi biti sve to, ali uistinu i nakit. I to onaj fini, kojeg godinama čuvaš u originalnoj kutiji…

Marija Gašparović

A tko stoji iza ovog VAU projekta, koji je po svemu, kao što njegov naziv kaže VAU?

Marija Gašparović

U prvom redu Marija Ružić Vukmarić koja je kreativna dizajnerica VAU-a, inače dizajnerica koja djeluje u sklopu dizajnerskog studija Regular Company o kojoj sam vam nedavno oduševljeno pričala te dobitnica brojnih Red Dot i iF nagrada te koautorica raznih divnih stvari za Artisan.

Marija Gašparović

Znajući da je Marija zajedno sa svojim suprugom Ivanom Vukmarićem te s Petrom Vrdoljak dizajnirala kolekciju, uopće ne čudi što je par dana nakon početka online prodaje stigla i nominacija za German Design Award, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje koncem listopada za najbolje dizajnirane predmete u tekućoj godini.

Marija Gašparović

Kolekcija VAU za sada se sastoji od sljedećih proizvoda: otvarač za pisma Curve, otvarač za boce Triangle, svijećnjak Circular, držač papira Merkaba, organizator 12.3 za sitne predmete, Abacus, lančić Oroborus, privjesak za ključeve Cube i privjesak-otvarač Dyad.

Marija Gašparović

– Koncept dizajna je zasnovan na univerzalnim simbolima koji se protežu kroz sve aspekte života – od prirode, umjetnosti, duhovnosti do geometrije. Ideja je bila razviti funkcionalne proizvode univerzalne estetike i kvalitetno proizvedene kako bismo potaknuli življenje usmjereno na vrijednost trenutka, njegovanje svakodnevnih rituala koje smo ili zapustili ili kroz njih prolazimo nesvjesno. Vjerujemo da energija prostora i predmeta u njemu utječe na nas, stoga smo se inspirirali univerzalnom simbolikom. Ona pretočena u dizajn predmeta, pored inicijalne funkcionalnosti, dodatno u prostor i među ljude prenosi sklad i svoju bezvremensku ljepotu – objasnila je Marija Ružić Vukmarić, objasnivši kako se proizvodi izrađuju od prirodnih materijala visoke kvalitete, kao što su masivan metal i koža, a kako se finalno površinski dovršavaju ručno te ih je sve moguće i personalizirati.

A boje su srebrna, zlatna, bakrena.

Marija Gašparović

No, uz Mariju, Ivana i Petru tu je interdisciplinarni tim kojega predvode Katarina Ružić Baraba i Ivica Baraba, ali i još 40-ak ljudi iz PES-a, kako kažu, kreativne tvornice koja više od 25 godina proizvodi premium promotivne artikle.

Marija Gašparović

– Naše mogućnosti prepoznali su klijenti iz Hrvatske i inozemstva. Potaknuti time, ohrabrili smo se razviti VAU – brend proizvoda u koji je ugrađena naša strast prema uživanju u malim stvarima i svakodnevnim ritualima, kvalitetnim predmetima koji traju te koji obogaćuju prostor i ljudske odnose. Jedan od poticaja za pokretanje VAU bila je želja da poslovnim partnerima darujemo poklone koji prenose vrijednosti u koje sami vjerujemo i koji neće samo zadovoljiti formu darivanja. Želja nam je izgraditi brend koji prenosi simboličke poruke, poput sklada, stabilnosti i otvorenosti, u obliku dizajniranih uporabnih predmeta za svakodnevnu namjenu – objasnio je brend menadžer Ivica Baraba.

Marija Gašparović

Proizvodi iz kolekcije VAU dostupni su u web shopu www.vau.hr, trgovini Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu i dizajn-shopu Take Me Home, a najavljuju i predstavljanje na sajmovima „Maison&Objet“ u Parizu te „Ambiente“ u Frankfurtu. U svakom slučaju sretno ljudi.

Marija Gašparović

A sada par fotki iz pogona koje je izradio Igor Dugandžić.

I za kraj još malo divne slike Marije Gašparović.