Slow mornings je novi trend. Evo zašto nam treba

Spora jutra prilika su da nađemo vremena za stvari koje nas čine sretnima. Evo par savjeta kako se bolje organizirati i dopustiti si više takvih jutra

Slow food bio je ogroman trend koji je promijenio pogled na hranu i gastronomiju. Sada je u trendu slow mornings. Što je to? Uživanje u sporim jutrima u kojima imamo priliku da radimo nešto što nas veseli.

Spora jutra mogu uključivati ​​pripremu omiljenog doručka, slušanje pjeva ptica, čitanje knjige, pisanje dnevnika, odlazak u šetnju, vježbanje joge, dugo ispijanje kave i polagano spremanje… Najvažnije je da je bez žurbe i stresa te da prigrlite tišinu oko sebe.

Pokret za polagano življenje i polagana jutra podrazumijeva odvajanje od društvenog pritiska i što veću prisutnost te uživanje u sadašnjem trenutku.

Stvaranje sporije, nježnije jutarnje rutine pomoći će vam da razbistrite glavu prije početka novog radnog dana te da poboljšate produktivnost i način razmišljanja, kažu stručnjaci.

– Možda se ne možete prepustiti slow morningu svaki dan u tjednu zbog životnih obaveza, ali čak i jedno jutro u tjednu moglo bi vam pomoći da se vratite “samom sebi”. I zapamtite, polagani život sličan je namjernom životu, tako da je važno napraviti korak unatrag od autopilota i rutine. Čak i ako su kuhanje, meditacija i čitanje postali sinonimi za usporeno življenje, ako vam ne idu, to je u redu. Samo budite vjerni onome što vašem umu omogućuje da budete mirniji. Fokusirajte se na sebe, promicanje tjelesnog, emocionalnog i mentalnog blagostanja tako što ćete vi kontrolirati svoj dan, umjesto da dopustite da dan kontrolira vas – kažu stručnjaci.

No, kako se organizirati da češće možemo uživati u sporim jutrima ili da naša jutra malo “usporimo”? Evo par savjeta stručnjaka:

1.Pripremite se večer prije

Slow morning počinje večer prije. Dakle, prije spavanja posložite odjeću, spakirajte torbu, napravite pripreme za ručak, pospremite po kući, ako imate djecu provjerite da li su sve pripremili za školu te im pomognite da i oni usvoje zdrave navike pripremanja večer prije.

2. 15 minuta ranije

Ustanite ranije nego inače. Rano ustajanje daje vam poticaj za dan koji je pred vama. Kada ustanemo ranije imamo više vremena da uđemo u dan smireno, bez ometanja i s manje stresa. Imamo vremena raditi stvari za koje mislimo da nikad nemamo vremena – sjediti i čitati, uživati ​​u toj šalici čaja, izaći vani i uživati ​​u ranom izlasku sunca, odvojiti vrijeme za kuhanje hranjivog doručka… Često je dovoljno samo 15 minuta da ranije ustanemo i osjetit ćemo dobrobit sporijeg jutarnjeg tempa. Za usvajanje zdravih navika potrebno je ustrajati 21 dan.

3. Napravite plan za dan

Dan isplanirajte večer prije. Naime, stručnjaci kažu da većina ljudi ima ograničenu dnevnu količinu snage volje i vještina donošenja odluka. Ako ujutro radimo planove, to će nas usporiti i iscrpiti naš mozak, zato planove radije napravite večer prije, a potom se opustite i mirno zaspite.

4. Pozitivne misli

Stručnjaci kažu da je važno započeti dan sa zahvalnošću i pozitivnim namjerama. Kada se probudite, nasmiješite se i upijajte osjećaje poštovanja i zahvalnosti prije nego što ustanete iz kreveta. Budite blagi prema sebi i drugima.