Posuđe koje se i dalje nasljeđuje generacijama

Zašto Villeroy & Boch božićna i uskršnja kolekcija imaju kultan status među ljudima različitih generacija diljem svijeta? Zašto ga vole i okorjeli minimalisti i maksimalisti?

Dok sam bila mlađa nisam primjećivala neku razliku između posuđa i bilo mi je potpuno neshvatljivo zašto mama i baka čuvaju porculansko posuđe za neke posebne prilike i zašto su se nekada za vjenčanje poklanjali servisi za jelo.

A onda čovjek malo odraste, kupi posuđe koje mu se sviđa i koje nije skupo… i vrlo brzo ostane razočaran.

Jeftino posuđe istrošeno je već za par godina – dobilo je crte od perilice posuđa, otkrhnulo se, skinula boja, popucalo…

VILLEROY & BOCH / MEBLO TRADE

Kod kvalitetnog posuđa to se puno rjeđe događa jer je napravljeno od kvalitetnijeg i čvršćeg porculana. Naime, nije svaki porculan isti, i tu u prvom redu ne mislim na brend nego na materijal od kojeg se radi.

Stručnjaci kažu da se porculan dobiva od pepela, a najcjenjeniji pepeo je od kostiju argentinskih krava. Kao što je njihova koža najizdržljivija i najcjenjenija, tako su i njihove kosti najtvrđe. Od njih se dobiva najčvršći porculan koji praktički ne puca, a omogućava da se od njega napravi elegantno posuđe vrlo tankih rubova. Kada takav porculan usmjerite prema jakom izvoru svjetlosti, primijetit ćete da je prozirnkast. Tako znate da je riječ o najfinijem i najkvalitetnijem porculanu.

MEBLO TRADE

No, vratimo se posuđu i kultnom statusu pojedinih brendova i kolekcija.

Kolekcija koja je već stoljećima jedna od najpopularnijih na svijetu je božićna i uskršnja kolekcija Villeroy & Bocha te općenito njihov porculan kojem popularnost ne pada već preko 270 godina.

Jeste li znali da Papa i kompletan Vatikan koriste Villeroy & Boch posuđe te da je upravo to posuđe bilo na Titaniku te u kultnom Orient Expressu, a danas po najluksuznijim hotelima, restoranima, vilama…?

VILLEROY & BOCH/MEBLO TRADE

Puno je priča vezano uz Villeroy & Boch, a na njihovom dvorcu u njemačkom selu Mettlach snimani su Ocean’s Eleven, House Of Cards, American Horror Story, The Hundred Foot Journey… te su održana neka od najluksuznijih vjenčanja i partya. Evo i videa iz V&B dvorca…

Ono što je zanimljivo je da je tvrtka i dalje u stopostotnom vlasništvu obitelji Villeroy i obitelji Boch, i da trenutno tvrtkom upravlja deveta ili deseta generacija obitelji. Imaju 27 tvornica diljem svijeta, otprilike pola prihoda odlazi na posuđe a druga polovica na sanitarije.

No, vratimo se prigodnoj uskršnjoj kolekciji koja je i povod ove priče.

MEBLO TRADE

Zašto ona ima kultni status? Zato što se priča godinama proširuje, prenosi, dopunjuje.

VILLEROY & BOCH/MEBLO TRADE

Baš poput prave priče, koja svakim novim usmenim prepričavanjem dobiva neku svoju novu varijaciju, tako i priča o zečićima Emmi, Hansu, Anni, Maxu, Paulu… svake godine ima neki novi nastavak.

VILLEROY & BOCH/MEBLO TRADE

U novoj kolekciji iz 2021. godine djed Hans podučava malog zečića Maxa kako obojati savršeno uskršnje jaje. Veseli Max na raznim šalicama, zdjelama, posudicama, dekoracijama iskušava svoje novostečeno znanje i veselo se priprema za Uskrs bojajući gdje god stigne…

MEBLO TRADE

Svaka kolekcija je limitirana i na sebi ima znak godine u kojoj je nastala. Baš zbog toga mnogi godinama dopunjuju svoje kolekcije i “broje” Uskrse prisjećajući se motiva zečića.

VILLEROY & BOCH/MEBLO TRADE

S druge strane, ono što ovu kolekciju čini još popularnijom je to što Villeroy & Boch uvijek koristi iste boje te njihove boje ne blijede. Dakle, žuta je uvijek ista žuta, roza uvijek ista roza… što znači da ako kombinirate posuđe iz raznih setova i godina stvarate skladnu cjelinu, odnosno priču s puno više detalja i dogodovština.

MEBLO TRADE

Uživajte u novoj kolekciji koju možete pronaći u Meblo Tradeu. Btw trenutno imaju popust na kompletnu uskršnju kolekciju, evo linka.

A evo i fotografija kolekcije.

I za kraj još jedan btw – pogledajte preview nove standardne kolekcije Villeroy & Boch. Kolekcija stiže u dućane do kraja godine. (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free