Pelargonije kao cvjetna dekoracija na blagovaonskom stolu

Bundek se ovih dana bio pretvorio u cvjetnu oazu, a među najpopularnijim ljetnim sadnicama su pelargonije. Evo par prijedloga kako možete njihovo bujno cvijeće iskoristiti i za dekoraciju stola

Moja prva sjećanja iz djetinjstva vezana su uz bakin balkon krcat pelargonijama. Crvene, roze, narančaste.. krcate raskošnih cvjetova. Dobra vijest je da su pelargonije opet in, a još bolja je da je to vrlo zahvalna biljka koja uspijeva i početnicima.

No, ono što ću vam danas pokazati je kako njihovo bujno cvijeće možete iskoristiti i za efektnu dekorciju stola. Naime, sigurno su mnogi bili u situaciji da im je balkon predivan i krcat cvijeća, a nemaju ni jedan jedini živi cvijet s kojim bi mogli ukrasiti blagovaonski stol.

Pelargonium for Europe

Staviti teglu na stol i nije baš neki hit, pogotovo ako je velika i visoka, no stručnjaci iz Pelargonium for Europe pripremili su par odličnih ideja kako uz pomoć cvjetova pelargonija možete urediti nezaboravni stol za doručak ili ručak na balkonu, rođendansku zabavu u vrtu ili roštilj na terasi.

Počinjemo s mojim favoritom:

Jednostavna dekoracija u malim staklenkama

Pelargonium for Europe

Za ovu dekoraciju potrebno vam je: par cvjetova pelargonije, nekoliko vlati trave, 5 malih staklenki, duguljasta drvena kutija.

Rasporedite travu i cvjetove pelargonije u staklenke i stavite ih u drvenu kutiji. Dekoracija će biti puno ljepša ako imate identične staklenke i drvenu kutiju starinskog izgleda.

Savjet +: Bijele pelargonije djelovat će elegantno, bajkovito, svečano, dok će pelargonije u jarkim bojama poput ružičaste, crvene ili ljubičaste stvariti dramatičniji i veseliji party dojam.

Ljetni stol s lampionima i drvenim vazama

Pelargonium for Europe

Evo jedne dekoracije stola za koju se treba malo potruditi, ali ju je moguće puno puta ponavljati. Za nju vam je potrebno nekoliko ravnih grana, staklene epruvete, silikonsko ljepilo i alat – bušilica i pila.

Pelargonium for Europe

Kratke, debele dijelove grana možete, piljenjem utora ili bušenjem rupa, brzo pretvoriti u originalne vaze za cvijeće ili držače za oznake s imenima.

Prilagodite širinu epruvete rupi koju bušite te pripazite da je grana dovoljno debela i visoka kako bi bila stabilna. Cvjetne epruvete s rezanim pelargonijama možete postaviti na raznim pozicijama stola, a vrlo efektno će izgledati ako od jedne stare staklenke, kutije ili vaze napravite drvenu posudu obloženu ravnim dugačkim granama.

Za elegantniju kompoziciju birajte ravne grane koje ćete ispiliti na različite duljine, a potom sa silikonskim ljepilom zalijepite sa svih strana staklenke, kutije ili vaze.

Pelargonium for Europe

Vrlo efektno će izgledati pelargonije u četvrtastim drvenim vazama, ali i u staklenkama napravljenim od starih kožnih remena.

Kako napraviti ove dekorativne staklenke?

Pelargonium for Europe
  1. Izrežite remen na preciznu duljinu kako bi se mogao čvrsto omotati oko staklenke i zakopčati.
  2. Bušilicom probušite nekoliko rupa na skraćenom kožnom remenu.
  3. Preostali dio remena zašijte jakom špagom na suprotne strane skraćenog kožnog remena tako da se stvori remen s kopčom koja se nalazi u sredini.
  4. Sada postavite remen s pričvršćenom trakom oko staklenke. Remen mora biti dovoljno čvrst da ne klizi. Ako je potrebno, upotrijebite specijalizirano ljepilo da ga pričvrstite na mjesto.
  5. Na kraju stavite svijeću u staklenku ili u nju posadite pelargoniju. Ako želite, oko svijeće možete rasuti male kamenčiće, glinene granule ili iverje za ukras.
Pelargonium for Europe

Ako ste se odlučili da u staklenku posadite pelargoniju, pobrinite se da postoji dovoljan sloj drenaže i samo lagano zalijevajte kako biste izbjegli propuštanje vode.

Cvjetna kamena gredica

Pelargonium for Europe

Za ovaj aranžman, uz vlati trave i izrezane pelargonije, trebat će vam devet ukrasnih kamenih kocki, metalne slamke, čekić, zatezni remen te ravna, četvrtasta zdjela od cinka dovoljno velika da stanu kamene kocke.

Pelargonium for Europe

Kako ju napraviti: Postavite kamene kocke u četvrtastu zdjelu od cinka i zavežite ju zateznom trakom. Zatim čekićem istucite svaku metalnu slamku na jednom kraju dok taj kraj ne postane vodonepropusan. Umetnite vodonepropusne krajeve slamki između kamenih kocki i napunite ih vodom. Na kraju u slamke dodajte izrezane pelargonije i vlati trave.

Savjet+: uskladite boju remena s bojom pelargonija. Za dinamičniji izgled slamke izrežite na različite visine.

I za kraj, evo još jedne dekoracije: lanterna s vjenčićem od pelargonija

Pelargonium for Europe

Za izradu ovog cvjetnog ukrasa za stol trebat će vam pelargonija, mala staklenka, kliješta, cvjetna žica, cvjećarska traka, vrpca u boji, žica za namotavanje, fini pijesak i duguljaste svijeće.

Kako se to radi:

Pelargonium for Europe
  1. Omotajte žicu trakom u boji i oblikujte je u otvoreni prsten. Promjer prstena trebao bi biti isti kao i promjer staklenke na koju će se kasnije pričvrstiti.
  2. Formirajte petlju na svakom kraju žice pomoću kliješta i pričvrstite vrpcu duljine oko 20 cm na svaku od ove dvije petlje.
  3. Povežite stabljike cvjetova pelargonije na duljinu žice žicom za namotavanje tako da cvjetovi budu blizu jedan drugom i pokrijte žicu što je moguće potpunije.
  4. Gotov vijenac od pelargonija stavite oko vrha staklenke i zavežite ga vrpcama.
  5. Napunite staklenku pijeskom i gurnite svijeće u nju. Savjet: Za veći stol, više staklenki ukrasite samo vrpcama i napunite ih pijeskom i svijećama te ih stavite na stol kao dodatne ukrase.
Pelargonium for Europe

Savjet+: Ovisno o veličini staklenke, može biti mjesta za jednu ili više svijeća u staklenki s pelargonijama. Odabirom različitih boja cvjetova, mijenja se i karakter instalacije. Bijele pelargonije za svečaniji izgled, a šarene za veseliji.