Novi život odbačenih kišobrana i plastičnih vrećica

Tunel Grič ponovno nas je dočekao s atrakcijom – instalacijom Pupoljci koja je posvećena recikliranju i upcyclingu

Umjetnička instalacija Pupoljci, koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta, ponovno je postavljena u tunelu Grič u sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru UpArt i umjetničke platforme Artupunktura koja se trenutno odvija diljem grada u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Iako donoseći drugačiji doživljaj s nadopunjenim postavom u odnosu na prošlogodišnje izdanje, instalacija ostaje posvećena temi recikliranja i upcyclinga predmeta, inspirirana motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, a s druge strane u potpunosti izrađena od otpadnih predmeta kojima ju svakodnevno opterećujemo.

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

UpArt ovom umjetničkom instalacijom istražuje ekološki pristup umjetnosti, odnosno propituje svestranost iskorištenih predmeta i njihov potencijal transformacije u umjetnički rad, ali i ekološki utjecaj cjelokuponog umjetničkog procesa.

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Tako su Pupoljci u potpunosti izrađeni od odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom.

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad, a umjetničku instalaciju potpisuje kreativni tim koji čine Jelena Petric, Jelena Malenica i Marta Grbešić (oblikovanje instalacije i postav), Andrija Santro (oblikovanje svjetla), Hrvoje Nikšić (oblikovanje zvuka) i Ana Mikin (razvoj projekta, kreativna direkcija i produkcija).

Uživajte u fotografijama Samira Cerića Kovačevića.