Novi komadi za kojima ćemo patiti

Prostoria je ovih dana na sajmu u Koelnu predstavila 7 novih proizvoda i 6 novih značajnih modifikacija. Upoznajte novitete. Ja već lagano patim za nekima

O ovome se već jako dugo šuška u dizajnerskim krugovima. Prostoria, hrvatska tvrtka s proizvodnjom u Svetom Križu Začretju proširila je svoju proizvodnju i proizvodne mogućnosti – a ovih 7 novih proizvoda i 6 modifikacija koje je ovih dana predstavila na sajmu Orgatec u Koelnu zapravo su plod razvoja i dugogodišnje vizije.

Naime, o čemu se točno radi?

Prostoriju, vjerujem, znamo svi. Kada gledamo njihove proizvode, showroom u Bauerovoj, njihova izlaganja na svjetskim sajmovima namještaja u Milanu, Parizu, Koelnu te njihov namještaj koji se pojavljuje u hrvatskim i svjetskim hotelima, restoranima, rezidencijama – čini nam se da postoje od uvijek.

No, to je daleko od istine. Tvrtku je zapravo prije samo 7 godina osnovao Tomislav Knezović, nekadašnji vlasnik Perfecte koji je zajedno sa svojim sjajnim timom u tako kratko vrijeme napravio čudo.

Počeli su kao tvrtka koja proizvodi sofe na razvlačenje i tapecirani namještaj, da bi vrlo brzo svoju ponudu nadopunili s desecima novih proizvoda i kolekcija. Nikola Radeljković i Sven Jonke iz Numena, Grupa, Simon Morasi Piperčić, Sanja Knezović, 3LHD, samo su neki od dizajnera i arhitekata s kojima su u ovih 7 godina napravili proizvode za kojima patimo.

Ove godine, proširivši svoje poslovanje i proizvodne mogućnosti na tvornicu metalnih dijelova i plastifikacije te drvenih letvičastih dijelova, Prostoria je postala tvrtka koja “in house” može proizvesti gotovo sve što možete zamisliti…

Upravo to je jedan od razloga zašto su ove godine na Orgatecu totalno eksplodirali s novim proizvodima, od kojih su velika većina proizvodi koji mogu biti za outdoor primjenu i namijenjeni su kafićima, restoranima, terasama, hotelima, ali i uredima te većim projektima. Da ne duljim, evo, upoznajte ih…

Impression sofa / by Meike Harde

Kolekcija sofa Impression spaja elegantan izgled s komforom. Niski, uski rukonasloni i naslon stvaraju nježan dojam sa zaobljenim unutarnjim dijelovima za udobno sjedenje. Filigranske, ali snažne noge doprinose modernom izgledu. Delikatnost se očituje u posebnom detalju rukonaslona koji se ponavlja i na jastucima. Sofa dolazi i s modulima s otvorenim krajem, kako bi se mogla kombinirati na razne načine. Ako me pitate, ovo je moj favorit iz nove kolekcije.

Oblikant stolice / by Numen/For Use

Ova izvedenica Oblique obitelji, nevezano za razliku u tehnologiji i tipologiji od dosadašnje tapecirane stolice, zadržava njen karakterističan S profil. Izražena zaobljenost školjke pruža dobru ergonomiju koja je posebno naglašena i elastičnošću koja proizazi iz same geometrije. Školjka je izrađena iz 2D savijene šperploče, u kombinaciji sa šest varijanti metalnih nogu od kojih se 4 mogu slagati jedna na drugu, te jedne varijante drvenih nogu.

Bik stolice / by Numen/For Use

Bik je stolica svedena na bazične elemente; četiri noge, sjedalo i naslon. Jedva vidljivo stanjenje nogu, stražnje noge nagnute prema naprijed te pomalo prenaglašena zakrivljenost naslona, definiraju karakter ove stolice, koja inače posve odgovara svome arhetipu. Šire stražnje noge postavljene su bočnije što omogućava slaganje jedne stolice na drugu kada se ne koriste. Konstrukcija je izrađena iz masiva dok su sjedalo i naslon od savijene šperploče.

Shtef polica / by 3LHD & Grupa

Osnovni strukturni modul je kvadratnog formata i montira se na zid poput autonomnog likovnog objekta. No kako bi se sustav mogao prilagoditi različitim ambijentima i namjenama, razvijeni su i moduli drugačijih proporcija, kao i varijanta koja se oslanja na pod. U strukturni modul se ubacuju police L-presjeka koje dolaze u 3 formata i mogu se koristiti sa stražnjom stranom postavljenom prema gore ili dolje. Polica je izrađena iz aluminija radi fizičke lakoće.

Umomoku kolekcija / by 3LHD

Umomoku je namještaj za udobno i opušteno sjedenje nenametljivog i jednostavnog dizajna. Izvorno je dizajniran za Plažu Mulini u Rovinju, a naknadno redizajniran za salonsku prodaju. Konstrukcija se sastoji od širih i užih drvenih letvica kvadratičnog presjeka koje u oblikovanju stvaraju prepoznatljivi grafizam. Glavni element čine bogati jastuci koji daju identitet cijeloj kolekciji. Modularna priroda Umomoku kolekcije korisniku omogućava kombiniranje više elemenata, ali i njihovo pojedinačno korištenje, kako u eksterijeru, tako i u interijeru. Sastoji se od fotelje, sofe, stolića, klupe, ležaljke i pladnja. Namijenjena za vanjsku uporabu. Moj favorit je fotelja i to pogotovo njezin stražnji dio.

3angle niski stolići / by Grupa

Niski stolić je logičan nastavak 3angle kolekcije. Metalna konstrukcija baze ponavlja karakterističan motiv trokuta, dok se heksagonalni oblik ploče lako uklapa s tabureom. Ploča stola može biti izrađena iz masiva, MDF-a s Fenixom ili kompakta za unutarnju ili vanjsku primjenu.

Trifidae stolovi / by Numen/ForUse

Serija Trifidae stolova nastala je iz baze naslonjača koju karakterizira transformacija krakova baze, od vertikalnog pravokutnika na početku postupnom promjenom do horizontalnog pri kraju. Različite dimenzije i visine ploča, stvaraju široki raspon funkcije i izgleda stolova. Baza je izrađena iz lijevanog aluminija dok ploče mogu biti od masiva, MDF-a s Fenixom NTM ili kompakta za unutarnju ili vanjsku primjenu.

Osmo / alu stolica / by Numen/ForUse

Novo izdanje Osmo stolica izrađeno je od aluminija, čime se izbjegava oksidacija i pruža dodatna lakoća potrebna za lakše skladištenje i manipulaciju u čestom korištenju. Namijenjena je za vanjsku uporabu.

Osmo stolica / by Numen/ForUse

Serija sjedala Osmo razvijena je na klasičnoj tipologiji ugostiteljskih stolica za terase hotela i restorana. Konstrukcija od svinute cijevi ekspresivne geometrije definira okvir u koji su umetnuti sjedalo i naslon izrađeni iz profiliranih drvenih letvica. Karakteristični kut prednjih nogu stolica u kombinaciji s izrazito širokim, “prelomljenim” rukonaslonima rezultira biomorfnim izgledom insektoidnog robota iz SF filmova.

Oblique stolica / by Numen/ForUse

Karakterističan profil Oblique obitelji s metalnim nogama, prilagođen je vanjskoj namjeni. Materijali i tehnologija koji se koriste u proizvodnji mogu zadovoljiti najteže zahtjeve vanjskih atmosferilija. Profil čine dvije trokutaste prizme, osiguravajući maksimalnu debljinu pjene na najbitnijim mjestima; potpora na zadnjem dijelu sjedala i naslona u lumbalnome dijelu. Sužena ravnina u kojoj se volumen sjedala spaja u naslon poboljšava ergonomiju, ali i omogućava elastičnost naslona.

Polygon naslonjač / by Numen/ForUse

Poznati karakter i udobnost Polygon naslonjača sada su dostupni i za vanjsku primjenu. Materijali i tehnologija koji se koriste u proizvodnji mogu zadovoljiti najteže zahtjeve vanjskih atmosferilija. Polygon je naslonjač baziran na modernističkoj tipologiji sjedećeg elementa umjerenih dimenzija. Ispunjava funkcionalne parametre bez da uzurpira okolni prostor. Svaka promjena perspektive mijenja trokute, koji definiraju profil naslonjača, u heksagone i druge složene poligone. Krajnji rezultat je proizvod koji se čini poznatim, čak pomalo staromodnim, ali je istodobno i izrazito moderan.

Strain stolovi i stolići / by Simon Morasi Piperčić

Cijela kolekcija Strain stolova i stolića sada je dostupna i za vanjsku primjenu, s plastificiranim postoljima i kompakt pločama.

Polygon stolići / by Numen/ForUse

Tri stolića bazirana su na istom formalnom karakteru kao i Polygon naslonjač. Dominalni trokutasti oblik naglašen je kada se gleda sa strane, ali kada se promatrač počne micati, tri trokuta baze se preklapaju u složene trodimenzionalne crteže. Visine i površine ploča stolova su međusobno zavisne što rezultira radikalnom razlikom nagiba dijagonalnih linija šipki.