Nominacije za Medalju za arhitekturu.

Nakon dodjele nagrade UHA-e, i Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade, koje predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja

Od prošle godine finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri projekta: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa Magaron na Visu.

Stambeni sklop Jordanovac
Autori: Svebor Andrijević, Luka Korlaet
Fotografije: Luka Korlaet i Miljenko Bernfest

Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“
Autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann (studio X3M)
Foto: Bosnić + Dorotić

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji
Autori: Gorana Giljanović i Eugen Popović
Foto: Robert Leš

Issa Magaron
Autor: Davor Mateković
Foto: Damir Fabijanić i Miljenko Bernfest

Za Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat konkurirat će po dva projekta. Za nagradu za urbanizam natječu se zbornik radova „Urbano-ruralne veze“ i projekt „Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu“.

Za nagradu za konceptualni pothvat u konkurenciji su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
Autor: Dinko Peračić
Foto: Damir Žižić

Stambeni sklop Jordanovac
Autori: Svebor Andrijević i Luka Korlaet
Fotografije: Luka Korlaet i Miljenko Bernfest

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a u žiriju su još i arhitekti Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, Mladen Obad Šćitaroci i Karin Šerman.

Cilj dodjele nagrade je, kažu u Komori arhitekata, podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, a prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.