Namještaj napravljen od recikliranih igračaka

Znate li koliko igračaka imaju vaša djeca? Ja ne znam i teško je to nabrojati, ali znam da se s mnogim stvarima igrali tek par dana. E zato je ovaj projekt jako važan. Upoznajte ecoBirdy

Dok još nisam bila roditelj uvijek sam se šokirala kada bi došli kod nekog tko ima djecu. Potpuno mi je bilo nevjerojatno koliko to dijete ima igračaka. Mislila sam da roditelji pretjeruju i da ja, jednog dana kad postanem mama, sigurno neću tako.

A onda smo postali roditelji i stan mi se pretvorio u igraonicu. Iskreno nemam pojma odakle sve te igračke.

ecoBirdy

Plastični autići, bageri, kamioni, rovokopači, ralice, ratraci, valjci, dizalice, brodovi, avioni… nemam pojma kakvu sve mehanizaciju imamo kod kuće.

Pričam s drugim roditeljima i kod njih slična situacija. Danas je teško nemati toliko igračaka pa možda baš zbog toga sve te igračke uopće djeci nisu toliko ni važne i zapravo se uopće ne igraju s njima.

I zato mi se jako svidio ovaj projekt – ecoBirdy, to je projekt koji reciklira bačene dječje plastične igračke i stvara seriju raznobojnog dječjeg namještaja i opreme. I sve to naravno s jasnim ciljem – kako bi u djeci potakli svijest o održivosti.

ecoBirdy

Naime, istraživanja pokazuju da oko 80% igračaka završava na deponiju, u spalionici ili u moru, od čega ih je 90% od plastike, a koristile su se u prosjeku svega 6 mjeseci. Uz to, stručnjaci kažu da u prosjeku jedna plastična igračka u reciklaži vrijedi koliko i 500 čepova za boce.

Sve to ponukalo je autore ecoBirdyja da razviju projekt s kojim će polako rješavati taj problem, a cilj im je reciklirati 250 tona plastičnih igračaka i od njih stvoriti sigurne, korisne i multifunkcionalne dječje predmete koji će imati trajniju vrijednost te koji se i sami mogu u potpunosti reciklirati.

ecoBirdy

Projekt su osmislili Joris Vanbriel i Vanessa Yuan koji stoje iza brenda ecoBirdy, a njegovu važnost prepoznali su EU fondovi te je ecoBirdy postao jedan je od 10 projekata čiji razvoj financira COSME – program EU-a za konkurentnost malih i srednjih poduzeća u svim fazama njihovog postojanja.

EcoBirdy kolekcija ovih dana je predstavljena na Maison et Objetu u Parizu, a nakon iznimno pozitivnih reakcija, upravo je krenula i webprodaja.

ecoBirdy

Dječji stolovi, stolići, lampe napravljeni su od pažljivo sortiranih, očišćenih i smrvljevenih starih igračaka s čime se dobio sto posto siguran reciklirani materijal.

Sam dizajn prve kolekcije namještaja i predmeta namjerno uključuje vidljivi “čips”, tj usitnjene plastične dijelove starih igračaka kako bi djeca lakše osvijestila taj proces, prepoznavajući dijeliće starih igračaka u novom proizvodu.

ecoBirdy

Da, kao što ste pretpostavili, bitan dio ovog projekta je edukacija.

Uz kolekciju namještaja dostupna je i knjižica s pričama za djecu te je razvijen i školski program kako bi se djeci predstavio princip tzv. kružnog gospodarstva – gospodarstvo u kojem se resursi koriste na održiviji način, tj. bolje se iskorištavaju sve sirovine, proizvodi i otpad te se ostvaruje njihova najveća vrijednost i usput štedi energija, zatvarajući ciklus života nekog proizvoda pretvarajući ga u sirovinu za neki novi proizvod.
ecoBirdy
Uz dizajn i proizvodnju novih artikala, u EcoBirdyju su osmislili i sistem za skupljanje i recikliranje starih i neupotrebljavanih igračaka… i sve se odvija u Europi. Sav materijal za recikliranje je skupljen i pripremljen u Nizozemskoj, a nova kolekcija se proizvodi u Italiji.
ecoBirdy
Svaki predmet ima zaobljene rubove i fluidne zaobljene forme. Cijene su od 120 do 189 eura za lampu, 159 eura za stolac, 268 eura za stol, a u planu im je još mnogo novih proizvoda te reciklirati ukupno 250 tona igračaka. Do sad su skupili 6.725 igračaka, a na njihovoj web stranici možete pratiti kako ide proces sakupljanja igračaka za reciklažu te saznati niz korisnih informacija na ovu važnu temu.