Najčešća novogodišnja odluka je: Živjeti zdravije!

Mnogi od nas počinju 2019. godinu s novogodišnjim odlukama vezano za zdravlje, a najčešće su: 1. Živi zdravije, 2. Poboljšaj izgled svog doma, 3. Više svježeg zraka. VELUX otkriva odličan trik – tri popularne novogodišnje odluke riješene s jednim “udarcem”

Danas ljudi provode 90% svog vremena u zatvorenom prostoru, posebno u zapadnim zemljama, i ne dobivaju adekvatnu količinu dnevne svjetlosti što je štetno za naše zdravlje. Osim toga, zrak u našim domovima u nekim slučajevima može biti i do pet puta zagađeniji od zraka vani.

I dok pokušavamo započeti Novu godinu sa zdravim odlukama, u tamnim zimskim mjesecima provodimo još i više vremena u zatvorenim prostorima, smanjujući količinu dnevne svjetlosti i svježeg zraka u našem svakodnevnom životu. Budući da su rezolucije 2019. postavljene, razmislite o povećanju pristupa prirodnom svjetlu preuređenjem doma, živite zdravije i osigurajte si više svježeg zraka, kombinirajući tri rezolucije u jednu.

VELUX

– Shvaćamo da je ponekad teško držati se svih novogodišnjih odluka i da u konačnici želimo živjeti zdravije, sretnije živote i uživati ​​u našim domovima i svakodnevnim rutinama – komentira dr. Jasna Jelinek, arhitektica iz tvrtke VELUX.

– Dok provodimo veliku većinu vremena u zatvorenom, brza rješenja kao što je dodavanje novog jastuka ili promjena boje kako bi se promijenio prostor su primamljiva. Međutim, vjerujemo da postoji bolji put transformacije. Ugradnja krovnih prozora ne samo da dodaje novu dimenziju našem boravku u zatvorenom prostoru, već nam također pomaže da živimo zdravije uvođenjem prirodne svjetlosti i svježeg zraka u dom. – kaže Jelinek.

VELUX

Dodani prozor u prostor unosi novi spektar prirodnog svjetla, sjena i boja, i automatski podiže vaš interijer. Dodavanje prirodne svjetlosti zapravo je pristupačna dugoročna investicija koja će unijeti godišnja doba u vaš dom, ali također i potencijal za uštedu. Istraživanja su pokazala da dnevna svjetlost smanjuje potrebu i trošak umjetne rasvjete za 16-20%, ovisno o mjestu i orijentaciji.

VELUX

Obilje dnevne svjetlosti u prostoriji popraćena je blagodatima za zdravlje i ključni je sastojak za dobar osjećaj u prostoru. Pokazalo se da povećana izloženost visokoj razini dnevne svjetlosti stabilizira serotonin i aktivira endorfine koji vas čine sretnima. Dnevna svjetlost također je povezana s boljim raspoloženjem, povećanom energijom, smanjenjem umora i napora za oči.

VELUX

Osim osiguravanja dnevne svjetlosti u kući ili stanu, otvaranje prozora za prozračivanje može pomoći u rješavanju svih zagađivača koji se skupljaju svakodnevnim aktivnostima u prostoru – povećana razina CO2 u zraku, čestica hrane od kuhanja, dlaka kućnih ljubimaca i vlage proizvedene tuširanjem ili pranjem rublja. Za većinu (92%) zrak u našim domovima nije siguran za disanje i povezan je s nizom zdravstvenih opasnosti.

VELUX

Jednostavno otvaranje prozora nekoliko puta dnevno kako bismo izmijenili zrak u prostoru može to promijeniti.

Top savjeti za 2019
1. Inspirirajte se prirodom.

Dodavanje prirodnog svjetla u našim domovima prvi je korak da unesete prirodu unutra, ali nemojte se tu zaustavljati. Uvedite dašak prirode po cijelom domu i uživajte ​​u mješavini tekstura i boja; to može biti kameni stol, drvena polica ili jastuk s uzorkom. Kako se vrijeme i godišnja doba mijenjaju, naš će dom stalno mijenjati svoj izgled i osjećaj.

2. Pogledajte u nebo

Osjećajte se nadahnuto kada pogledate gore i prigrlite krajolik i ljepotu neba. To može biti gledanje kroz prozor ili šetnja prirodom. Zaustavite se, pogledajte gore i dišite. Uživanje u ovom trenutku moglo bi vam uspješno odvratiti pogled od danas sveprisutne tehnologije.

3. Dnevna doza svježeg zraka.

Iako zimsko vrijeme to može otežati, ipak si svakoga dana osigurajte dozu od najmanje 30 minuta svježeg zraka. To može biti kratki izlazak ili otvaranje krovnog prozora iznad vas.
Više o tome kako pretvoriti vaš dom u zdrav dom posjetite stranicu https://www.velux.hr/zdrav_dom (PROMO)