Dnevnik kućanice: mikrovalna – da ili ne?

Život sa i bez, pa onda opet s mikrovalnom. Prednosti i mane, zapažanja… i sve to iz perspektive mame, supruge, prilično zaposlene žene koja gnjavi svoje ukućane da se hrane zdravo, svježe, raznovrsno

Ponosno mogu ustvrditi da sam ja tipično dijete osamdesetih i da mi je nevjerojatno kako su naše mame bile bezbrižne i cool. Odrasli smo pijući colu i gazirane sokove, smoki, čips, kiki bombone… Naše mame se nisu nešto posebno uzrujavale oko toga odakle je brokula, mrkva, jabuke, piletina… a naši ideali su bile američke serije, njihovi veliki hladnjaci, ogromne kokice te pizze iz dostave i mikrovalne.

Desetljećima se nismo opterećivali zdravom hranom, sve otprilike dok to nije postao veliki problem, možda i trend, a i dok i sami nismo postali roditelji.

Luka Radek

Što to u prijevodu znači? Znači da smo prvo godinama živjeli s mikrovalnom, onda smo je radikalno izbacili iz stana, da bi ju onda opet spasonosno prihvatili.

Bar u mom kućanstvu.

Naime, kao student ne brineš baš previše o prehrani. Jedeš čega ima, kuhaš svoja prva jela i nadaš se da će mama autobusom poslati lazanje.

Luka Radek

Lazanje zgrijane na tavi nisu baš neka sreća, ali iz mikrovalne, to je pak totalno druga priča…

Nabava mikrovalne u našem studentskom životu bila je otkriće, a u nekom periodu toliko smo se ulijenili da smo čak i mlijeko i vodu za Nescafe grijali u mikrovalnoj.

Luka Radek

A onda se sve promijenilo. Odlučili smo zdravo živjeti, raznovrsno se hraniti, ići stalno na plac, nabavljati meso i jaja iz organskih farmi… i kada smo se selili u novi stan, nikada nismo nabavili mikrovalnu.

Do sada.

Zašto?

Luka Radek

Zato što život nije idealan, a da ne pričamo koliko je podgrijati jelo u mikrovalnoj jednostavnije, brže, lakše… a i ukusnije. Sjetimo se samo lazanja koje i danas stižu autobusom iz Pule, a da ne pričamo o brzinskim kokicama kao metodi nagrade za pospremanje sobe.

Luka Radek

Da, znam za sve teorije o štetnosti mikrovalova, kao što sam pročitala i stotine znanstvenih tekstova o koji to opovrgavaju i tvrde da su mikrovalovi potpuno bezopasni za ljudsko zdravlje.

Ono što je nedvojbeno je da moramo paziti u kakvim posudama grijemo hranu, da nikada ne grijemo plastiku i folije te da, kao sa svime u životu, ne pretjerujemo.

Luka Radek

Jesti svaki dan smrzutu gotovu hranu naravno da nije zdravo, kao što treba paziti na sastojke i skrivene čudovate E-ove.

Čini mi se puno nezdravije jesti hranu i suhomesnate proizvode s gomilom konzervansa, nego domaći gulaš na brzinu podgrijati u mikrovalnoj.

Luka Radek

Da, bilo bi idealno svaki dan imati dovoljno vremena da kuhamo svježe i raznoliko, ali nažalost svi znamo koliko su dani ponekad prekratki…

Btw, i da, oduševljena sam s novom generacijom mikrovalnih. Nakon pomnog proučavanja ponude odabrala sam mikrovalnu MO20A4W iz Gorenja koja ima mogućnost automatskog pametnog podgrijavanja tako da sam prema težini i vrstu hrane odredi koliko dugo i pri kojoj snazi treba podgrijati hranu kako bi bila ravnomjerno i idealno zagrijana.

Luka Radek

Model MO20A4W ima i grill tako da je u njoj moguće i peći povrće, ribu i meso te postići finu hrskavu koricu.

Kao i svaku mikrovalnu, jako je važno čistiti ju i otkloniti sve ostatke hrane. To će biti puno lakše uz njezin AquaClean program.

Luka Radek

Sve što je potrebno učiniti je napuniti staklenu ili glinenu posudu otpornu na visoku temperaturu vodom, staviti je u mikrovalnu pećnicu i odabrati program AquaClean. Rezultat tog programa bit će para koja će omekšati svaku masnoću na stjenkama mikrovalne pećnice. Kada program završi, jednostavno treba obrisati unutrašnjost pećnice vlažnom krpom. I to je to.

Luka Radek

Uživajte u fotografijama Luke Radeka iz Media Art Studija.

A ako ste slučajno primijetili da u kuhinji imam novu kuharicu Ana-Marije Bujić Pantarul doma – to je tema za sebe i definitivno knjiga koju preporučujem. Uskoro pričica o toj predivnoj kuharici koja će sigurno promijeniti moj dnevnik kućanice.


 

Dnevnik kućanice kreiran je u suradnji s tvrtkom Gorenje te u potpunosti odražava stav autorice teksta Bobe Blašković.