Makarska okreće novi list. Napokon!

Ovo je nešto divno. Makarska se mijenja i postaje prvi hrvatski grad međunarodne mreže gradova dobrog življenja – Cittaslow

Godinama govorim kako je Makarska jedan od najljepših primorskih gradova. Savršene plaže, dramatično Biokovo iznad grada, zelenilo borovih šuma, starinski štih… Malo tko mi vjeruje. Posebice ne oni koji su Makarsku doživjeli samo po ljeti. Ja nisam, i zato sam se zaljubila u njezinu nebrušenu ljepotu…

I upravo zbog toga razveselilo me da Makarska okreće novi list i postaje prvi hrvatski grad međunarodne mreže gradova dobrog življenja – Cittaslow.

Međunarodni pokret  Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja.

Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom uklapa u Cittaslow filozofiju.

Da je Makarska već započela svoj novi put, odnosno zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja” najbolji je dokaz i projekt Maestrale, koji je svojim konceptom osvježio turističku ponudu, ali i uljepšao život lokalnom stanovništvu.

– Kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju, Detour, Cooltour i Arte, projekt Maestrale stvorio je jedan sasvim novi doživljaj Makarske. Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada.

Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre,  povezivanju lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene – objasnila je dogradonačelnica Makarske, Antonia Radić Brkan koja je zajedno sa svojim suradnicima ovih dana napravila event za pamćenje.

– Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno i tema je svih velikih turističkih simpozija. Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom  turizmu, tzv. overtourismu. Grad su ljudi, duša grada su njegovi stanovnici, trgovi, pjacete, kafići, restorani, mjesta puna duha, i kulturne baštine. Nizom pozitivnih momenata u kojima će ljudi uživati, koji će donekle usporiti kaotičnu svakodnevnicu, stvara se okružje u kojem je lakše napredovati, rasti i razvijati izvorne vrijednosti, a promocijom tradicije, gastronomije, autentičnih proizvoda i poticanjem lokalnog poduzetništva stvorit ćemo i nove motive dolaska u destinaciju. Okupljanje oko stola snažna je kulturna odrednica mediteranskog identiteta i upravo tako smo započeli ovu našu Cittaslow priču. Iako je pred nama velik zadatak i odgovornost, ponosni smo biti prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj, grad u kojem je život lijep – izjavila je Antonia Radić Brkan, dogradonačelnica Makarske.

Uživajte u divnim slikama Ivone Bezmalinović i Lidije Tomas.