Keramika je jako u modi. No, vrijeme je i za malo drugačije tehnike

Dobro došli u Modus na izložbu #myceramics2 profesorice keramike, dizajnerice i arhitektice Nevie Barović Vukelić

Kada je prije 30 godina napustila arhitekturu i projektiranje te se zaposlila u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn na Odjelu keramike, pretpostavljam da je mnogima to bilo čudno. Danas je to normalna odluka – ljudi nakon završenog Arhitektonskog fakulteta sve se više okreću umjetnosti i stvaraju karijere u glazbi, scenografiji, keramici, nakitu, kiparstvu, cvijeću, izradi specijalnih betona, drva…

Medij u kojem stvaraš je nebitan, kada imaš jasnu ideju i estetiku – zato i volimo radove Boške Bahtijarević, Jurice Huljeva, Karoline Kassal Kukec, Sare Renar, Nenada Borgudana… svi oni su zapravo arhitekti koji iako se danas bave nekim drugim vrstama umjetnosti i dalje u svojim radovima imaju naglašenu arhitektonsku čistoću. Pročišćenost, profinjenost, sposobnost da ogole stvari do onog bitnog…

Među njima je i Nevia Barović Vukelić. Nakon kratkog rada u struci prije 30 godina odlučila je posvetiti se keramici, i to kao profesorica, ali i umjetnica koja stvara u vrlo različitim i specifičnim tehnikama.

Raku, terakota, porculan, glina… samo su neke od tehnika i materijala s kojima stvara predmete naglašene bliskosti između keramike i arhitekture.

Nevia posebno voli raditi rjeđe i zahtjevnije tehnike kod kojih je neizvjesniji ishod te u kojima trenutak i slučajnost stvaraju konačni izričaj. Najprimjetnije je to u tehnici raku – tom posebnom japanskom tehnikom koja potječe iz 16. stoljeća glina se peče na 1000 stupnjeva te se ravno iz peći zatrpava u piljevinu ili lišće. Vatra tako počinje “stvarati” umjetnost ostavljajući iza sebe posebne efekte na glazuri. Svaki predmet izrađen u raku tehnici unikatan je i neponovljiv, a za izradu jednog predmeta potrebno je 7 dana i barem troje ljudi.

Pregled njezinih recentnih radova možete pogledati na izložbi #myceramics2 u Modusu u Tkalčićevoj 48. Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka.

I nemojte da vas iznenade razbijeni tanjuri na ulazu u Modus. Razbijeni tanjuri donose sreću. Posebice u ljubavi i novcu :)