Kada zaista voliš svoj grad. Izložba o Karlovcu

On je kralj infografike. I znam da će se naljutiti na mene zbog ovog naziva. No, istina je. Upoznajte samozatajnog dizajnera dobitnika brojnih svjetskih nagrada Borisa Benka

Jeste li znali da ako se odluči švedski turist kupati u rijeci Kongo da će to najbrže napraviti ide li preko Karlovca? Ili recimo da su najveći kvartovi u Karlovcu, najrjeđe naseljeni i da imaju najmanje stanovnika? No, zašto vam to pričam? Jel’ se pripremam za neki kviz? Ne, danas se od 19 sati u karlovačkoj Aquatiki otvara izložba Borisa Benka i njegovih suradnika – Vizualni Karlovac 440.

Benko će na 12 plakata ispričati priču o svom gradu, zanimljivostima, ljudima, stanovnicima, navikama… Izložba je praktički poklon gradu, makar znam da ne želi da pišem o tome, da ga hvalim kao dizajnera, bivšeg kolegu u Jutarnjem listu i kao čovjeka.

Veliki talenti su uvijek samozatajni i skromni. No, Benko je uistinu svjetski priznati dizajner koji živi i radi u svojem rodnom Karlovcu, a paralelno Skypa i radi za najveće svjetske korporacije i kreativne agencije u Americi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu…

Boris Benko / InfographicBox IDS

Naime, Google, IBM, Phillips, Samsung, USA Today, Smithsonian Institute, Unicef, Ford… to je samo dio tvrtki s kojima surađuje, a u prošloj godini 7 tvrtki za koje je radio infografike i storytelling su u Top 100 po Fortune Global ljestvici.No, zapravo što on radi?

Boris Benko / InfographicBox IDS

Infografiku. Alat koji nam pomaže da lakše i brže shvatimo neke stvari. Pojednostavljeno, od statistika, brojki i suhoparnih podataka, on i njegovi suradnici rade priče. Priče zbog kojih ćemo sve shvatiti u trenu, koje će nas nasmijati, zabaviti, lako zapamtiti i koje će na sve nas vizualne tipove imati jak efekt…

Boris Benko / InfographicBox IDS

Njegov rad prepoznala je i struka, dodjelivši mu mnoštvo internacionalnih nagrada poput Content Marketing Award za infografiku koju su radili za Malware Bites, 2015. godine najvišu američku nagradu Gold Addy za projekt za Smithsonian Institute, a njihov projekt kojeg je radio za Jutarnji, dobro.hr, dobio je prvu nagradu Native Advertising Institute te nagradu Forward za najinovativniji projekt u kategoriji vizualnog jezika i dizajna.

Boris Benko / InfographicBox IDS

Sve te nagrade i respektabilni klijenti, zapravo su samo potvrda da uistinu u današnjem svijetu ne postoje granice i da možeš raditi iz svakog kutka na svijetu…– Većina mojih suradnika su iz svih dijelova svijeta, a s mnogima se nikada u fizičkom svijetu nisam susreo, makar godinama surađujemo. Ja sjedim u Karlovcu, kao i nekolicina mojih Karlovčana suradnika, a ostali kolege iz naše tvrtke InfographicBox IDS su posvuda po svijetu – ispričao mi je Benko, čija je priča uistinu inspirativna i poticajna.

Boris Benko / InfographicBox IDS

Ako voliš to što radiš i u tome si dobar, možeš zahvaljujući današnjim tehnologijama, uspjeti iz vlastitog dnevnog boravka.

Uživajte u Benkovim radovima i naravno, ne zaboravite posjetiti izložbu u Dvorani u Aquatiki koja ostaje otvorena do kraja godine.