Izložba Andya Warhola stiže u Dubrovnik

Izložba Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca uskoro se otvara u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Jeste li znali da je Andy Warhol kao mladi grafički dizajner radio za magazine Vogue, Seventeen, Harper’s Bazaar te za luksuzne brendove Tiffany i Bonwitt Teller? Jeste li znali da se njegov grafički dizajn i ilustracije pojavljuju na brojnim komercijalnim projektima 1950-ih i 60-ih godina poput naslovnica knjiga, omota ploča, izloga trgovina, omota i papira za pisma? Kako je postao tako planetarno poznat?

Nadahnut stripovima i oglasima u industriji kojoj je inicijalno pripadao, 1960. stvara prve slike „Coca-Cole“ tehnikom zumiranja i prenošenja na platno. 1962. počinje izrađivati slike s pomoću grafičkih tehnika /sitotisak, što postaje karakteristično za njegov rad. Te godine nastaju slike poput „Campbell’s Soup“ i „Marilyn“, a on postaje istaknuti umjetnik u novom umjetničkom pokretu zvanom pop-art.

1963. u suradnji s Billyjem Nameom osniva umjetnički studio pod nazivom FACTORY, a prostorije prekriva folijom i srebrnom bojom. 1964. izrađuje prve autoportrete na temelju fotografija te počinje razvijati svoju dugogodišnju seriju autoportreta.

Ostalo je povijest… Btw jeste li znali da je s Fredom Hughesom sudjelovao u audijenciji s papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu?

Jako puno toga nismo znali – kao ni njegovo stvarno podrijetlo…

Upravo zato veselimo se izložbi Andyja Warhola u Dubrovniku. U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 21. rujna otvara se izložba pod nazivom Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca.

Ono što ovu izložbu čini posebnijom od drugih izložbi koje propituju fenomen stvaranja kralja pop-umjetnosti, kako ga se naziva u pregledima povijesti umjetnosti, sagledavanje je njegova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji.

Voditeljica projekta i jedna od kustosica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart u izložbenom katalogu o izložbi i Warholu zapisuje: „Izložena djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola obuhvaćaju odabir 85 izložaka koji uključuju različite tehnika tiska na papiru (ofsetni tisak, litografija, sitotisak na papiru te slikanje na njima poput akvarela ili slikanja polimernim sintetičkim bojama) i koji su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom, toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici, tzv. Factory. Ovo mjesto bilo je, kako i sama riječ kaže, tvornica novog svijeta gdje se posebno poticalo eksperimentiranje na području umjetnosti, glazbe i filma, okosnicama nove progresivne kulture koja se razvijala u Americi 60-ih godina.(…)

Izložba „Andy Warhol – Ja sam niotkud“ posjetitelju omogućuje predodžbu konteksta unutar kojeg je umjetnik stvarao i iz kojeg je proizašao, no njegova pojava i značaj na svjetskoj umjetničkoj sceni ipak upućuju na nepostojanost granica u njegovoj umjetnosti, kao što i sam specifičan naslov izložbe aludira. Sveprisutnost i opća prepoznatljivost njegovih djela jasno prikazuju snažan utjecaj koji je posebice danas prisutan u sveopćem konzumerističkom društvu gdje su sve instance popularne kulture kojima je autor bio opčinjen višestruko potencirane i toliko prisutne u našem svakodnevnom životu bez ikakve naznake posustajanja.“

Osim sad već kultnih grafika među izlošcima se posebno izdvajaju fotografije pjesnika, dizajnera svjetla i fotografa Billyja Namea koji je od 1964. do 1970. godine radio kao arhivist u Tvornici bilježeći trenutke svojom kamerom.

Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 29. listopada 2023.