Ikea predstavila art kolekciju s najaktualnijim umjetnicima

Upoznajte novu IKEA ART EVENT 2021 kolekciju i inspirativne umjetnike koji stoje iza nje

Dobar dizajn treba biti dostupan svima. To su davnih dana govorili Ray i Charles Eames te njihovi kolege, dizajneri iz doba Bauhausa. U ovom stoljeću to najglasnije propagira Ikea, aktivno radeći na demokratičnosti dizajna (ali i umjetnosti) te konstantno angažirajući velika dizajnerska imena da rade limitirane kolekcije koje se prodaju po vrlo pristupačnim cijenama.

Puno smo pisali o tim Ikeinim limitiranim kolekcijama, a sada nam početkom travnja u Ikeu stiže i kolekcija IKEA Art Event 2021.

Daniel Arsham, Sabina Marcelis, Gelchopo, Humans since 1982 i Stefan Marx umjetnici su koji su često proglašavani velikim umjetnicima novog doba. Njihovi radovi oduševljavaju svjetske galeriste, muzeje, poznate modne i dizajnerske brendove…

Zaista rade fascinantne stvari. Na kraju teksta pokazat ću vam neke od svojih favorita…

No, vratimo se na Art kolekciju. Upravo tih šest umjetnika IKEA je angažirala u svojoj Ikea Art Event kolekciji koja ima cilj istraživati granice između umjetnosti i funkcije te demokratizirati umjetnost i učiniti je dostupnom i pristupačnijom svima.

IKEA želi dovesti umjetnost u domove što više ljudi – ovaj put brišući tanku granicu između umjetnosti i dizajna. Kako bi se otisnula na ovo putovanje, IKEA je pozvala umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta od New Yorka i Berlina do Rotterdama i Tokija.

Kolekcija se sastoji od 10 predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti. Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

Svaki proizvod u ovoj kolekciji ima praktičnu funkciju, a istovremeno je i umjetnički predmet. Tradicionalna ideja da je umjetnost vrhunska, a dizajn dio masovne kulture – jednostavno više ne vrijedi. To dvoje se fantastično nadopunjuju i tu se događa čarolija -kaže Henrik Most, kreativni lider IKEA Art Event kolekcije.

Kako bi se dodatno slavila demokratizacija umjetnosti i kreativnosti kod kuće, osobito u vremenima poput trenutnog kada je mnogim ljudima pristup umjetnosti ograničen zbog pandemije – kolekciju možete iskusiti i poigrati se od kuće uz pomoć prilagođenih AR efekata koji su na raspolaganju putem IKEA Instagrama.

A prije nego što vam pokažem radove, evo par riječ o umjetnicima…

Sabine Marcelis

Dizajnerica Sabine Marcelis, rođena na Novom Zelandu s adresom u Nizozemskoj, fascinirana je jedinstvenim svojstvima materijala i efektima koje određeni materijali mogu stvoriti – na primjer, rezina ili staklo u interakciji sa svjetlošću. Njezin se rad temelji na procesu: njezin dizajn nastaje opsežnim eksperimentiranjem idejama i materijalima u studiju. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, nastoji stvoriti čarobna iskustva svojim privlačnim dizajnom.

Uživajte u ovom videu…

Evo mojih favorita njezinih radova… Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod.

Wordpress Gallery Plugin Free

Daniel Arsham

Daniel Arsham multidisciplinarni je američki umjetnik, čiji rad kombinira umjetnost, arhitekturu i performanse. Ima bogato iskustvo suradnje s drugim kreativnim liderima u scenskoj produkciji, modi, dizajnu interijera i arhitekturi. Njegova najnovija umjetnost istražuje ideje povezane s budućim civilizacijama i arheološkim propadanjem. Arsham je suosnivač tvrtke Snarkitecture, njujorškog dizajnerskog studija.

Evo mojih favorita nekih njegovih radova… Kliknite na sliku za otvaranje fotogalerije.

Wordpress Gallery Plugin Free

Humans since 1982

Humans since 1982 su osnovali Bastian Bischoff i Per Emanuelsson još kao studenti na HDK Göteborg 2009. godine.

Humans since 1982 spaja umjetnost i dizajn kako bi stvorili subverzivne svakodnevne predmete koji postavljaju pitanja o ubrzavanju tehnologije i njezinoj dualističkoj prirodi kao izvoru napretka i uništenja.

Stefan Marx

Stefan Marx njemački je umjetnik i ilustrator koji koristi svoj poseban stil za interpretiranje svakodnevice. Inspiraciju crpi iz različitih supkultura, poput grafita i techno glazbe, za stvaranje umjetnosti u raznim medijima, uključujući dizajne skateboarda, velikih ulja na platnu i porculanske vaze.

Evo i jako zanimljivog intervjua s njim.

Gelchop

Japanski kolektiv Gelchop dekonstruira svakodnevne predmete kombinirajući ih s različitim elementima kako bi na zabavan i uvjerljiv način promijenio njihovu funkciju. Gelchopova umjetnička djela i proizvodi potiču pogled na stvari na drugačiji način te na razmišljanje o ‘istinskoj’ svrsi predmeta u svijetu.

I za kraj, evo i IKEA ART EVENT 2021 kolekcije od 10 predmeta…