Idemo u VIP salone gdje slijeću privatni zrakoplovi? Može!

Prostorijine fotelje kao znak dobrodošlice u Hrvatsku. Bravo! Tako se promovira domaći dizajn i proizvodnja

Prije 10 godina o ovom smo mogli samo maštati. Kada ste dolazili avionom u Zagreb sletjeli bi na stari poluraspadnuti aerodrom, a u Hrvatskoj tada nije bilo ni jednog ozbiljnijeg domaćeg proizvođača dizajnerskog namještaja. Domaći dizajneri su životarili i pokušavali svoje proizvode sami nekako progurati na tržište i namoliti nekog proizvođača ili bravara da mu ih proizvede.

Danas je ipak malo drugačije. Da, znam, moglo bi biti bolje. Mogli smo imati aerodrom koji bi bio arhitektonska atrakcija s potpisom Zahe Hadid, Normana Fostera ili Shigeru Bana, mogao je biti i posjećeniji, funkcionalniji, efikasniji, bolji… Isto tako moglo je biti i više tvrtki koje proizvode namještaj… No, opet možda i ne treba uvijek biti tako kritičan prema sebi i svojima… No, zašto ja o ovome pričam?

Zato što danas kada sletite u Zagreb, situacija je malo drugačija, a na uređenom aerodromu dočekat će vas fotelje s potpisom made in Croatia.

Naime, međunarodna zračna luka Zagreb uključila je Prostorijin namještaj u recentne projekte rekonstrukcije Terminala generalne avijacije (TGA) i interijerske renovacije VIP salona unutar putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman s vizijom promoviranja destinacije domaćim dizajnom.

A kako to izgleda?

Projekt  rekonstrukcije Terminala Generalne avijacije potpisuje arhitektonki studio GEplus arhitekti, a njime konceptualno dominira ideja neba kao apsolutnog medija kojeg se doživljava tijekom putovanja. Naslonjač Polygon ispunjava ulazni foyer, a doživljaju komfora VIP salona TGA doprinose i Prostrorijin sa sofa Cloud te ekspresivni naslonjači Trifidae, pored kojih su u prostoru položeni niski stolići Strain.

Korisnici ovog salona uglavnom su putnici privatnih zrakoplova te stoga odiše intimnijom atmosferom ispunjenu dobrodošlicom, u odnosu na nijansu korporativniji ton VIP salona putničkog terminala. U uređenje interijera Vip salona TGA uključili su se i Maja Francuz i Petar Rogošić iz tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb.

U drugom objektu, unutar putničkog terminala zračne luke Franjo Tuđman arhitektonski studio Poparh dizajnirao je novi VIP salon površine 210 m2 kojim se od namještaja ističu visoki naslonjači Trifideau tkanini i koži. One naglašavaju njegov korporativni karakter i doprinose funkciji opuštanja za vrijeme boravka u salonu, zajedno s naslonjačima Segment i niskim stolićima Frame.

Veće modularne kompozicije sofe Segment i barskih stolaca Monk prostiru se lounge zonom Međunarodnih odlazaka, a zahvaljujući njihovoj udobnosti, ova je lokacija zračne luke postala omiljenim boravištem putnika prije polijetanja.

Njegov interijerski koncept dizajnirao je arhitektonski studio Kincl.

Fotografije: Domagoj Kunić, Josip Škof