Dobar dizajn zaista pomaže ljudima (I čak liječi migrenu)

Dodjeljene su nagrade za Danish Design Awards, nagradu koja ne ocjenjuje samo dobar dizajn, nego koliko nam dizajn pomaže da živimo kvalitetnije, zdravije, sretnije…

Dobar dizajn ne znači da je predmet samo lijep, funkcionalan, inovativan. Dobar dizajn znači nešto puno više. Barem Dancima. Pod pojmom dobar dizajn oni podrazumijevaju da predmet podiže kvalitetu našeg života, pomaže ljudima, održiv je, socijalno-demokratičan.

Upravo to je okosnica Danish Design Awardsa, prestižne danske nagrade za dizajn koja se dodjeljuje od 1965. godine. Njome se nagrađuje dizajn koji uistinu čini razliku, drugim riječima usluge i proizvodi koji imaju stvaran učinak na ljudski život.

VELUX

U prestižnoj kategoriji Icons, nagradu je dobila tvrtka VELUX, vodeći proizvođač krovnih prozora.

– Okosnica ove dodjele je nagraditi dizajn koji čini razliku, drugim riječima usluge i proizvodi koji imaju stvaran učinak na ljudski život. VELUX prozori od 1941. transformiraju arhitekturu te omogućujući zdrav i ugodan život. Oni se prilagođavaju i novim tehnologijama, mijenjaju te poboljšavaju životne i radne prostore, a svojim dizajnom i dalje su jednostavni i prilagođeni svima. Sveprisutni su i poznati širom svijeta te slobodno možemo reći da je VELUX poput iPhonea u svijetu prozora – naglasili su članovi žirija.

Maria Viftrup

Danish Design Award je godišnja međunarodna nagrada za dizajn, a dodjeljuje se u 14 kategorija i obuhvaćene su sve discipline iz područja dizajna. Prilikom dodjele nagrada naglasak se stavlja na formu, funkciju i stvaranje vrijednosti.

Maria Viftrup

Osim kategorije Icon, kategorije su:

BETTER LEARNING – Nordic Rebels 2018

BETTER WORK – Sitecover

FEEL GOOD – Flindt Wall

GAME CHANGER – The Orb

HEALTHY LIFE – Rehaler

LIVEABLE CITIES – Xiamen Bicycle Skyway

MESSAGE UNDERSTOOD – Kofoeds Skole

OUTSTANDING SERVICE – My Digital Care Guide

SAVE RESOURCES – Upcycle Studios

ICON AWARD – The Velux Window

NEW JOBS – Lakrids by Bülow

YOUNG TALENT – Maria Viftrup

VISIONARY CONCEPTS – EnergyLab Nordhavn

PEOPLE’S CHOICE – SubReader

Ako imate malo vremena proučite sve radove, a ja sam vam podebljala linkove s onima koji su meni najzanimljiviji.

Xiamen Bicycle Skyway

Proizvod koji na prirodni način liječi migrenu, proizvod koji pomaže ranoj detekciji srčanog udaraKofoeds Skole – škola koja pomaže beskućnicima, marginaliziranim skupinama i dugo nezaposlenim osobama, The Skyway – biciklistička staza, SubReader – projekt za pomoć disleksičarima pri gledanju filmova u kinima te rad mlade dizajnerice Marije Viftrup koja eksperimentira s novim materijalima.

Više na danishdesignaward.com.