Dnevnik mame u izolaciji 2. dio: pametni aparati za lakše dane

Naša D kolumnistica Anastasya Raditya Ležaić i autorica bloga o putovanjima „Little Footsteps in the Big World“, uvijek ima mnoštvo kreativnih ideja. Ovaj tjedan pozabavila se tehnologijom koja nam može pomoći da provedemo kvalitetnije i zabavnije vrijeme u samoizolaciji. Btw ovo je zabavno čak i ako nemate djecu.

PIŠE: ANASTASYA RADITYA – LEŽAIĆ

Već smo u trećem tjednu izolacije. Možda polako već i pronalazite ritam, navikavate na novi oblik rutine. Belgija je produžila period izolacije s ograničenjem kretanja do 19. travnja, s mogućnošću produženja do 3. svibnja. Zapravo, većina ljudi vjeruje da će to biti 3. svibnja. Mi još uvijek žongliramo između redovnog posla (koje odradimo doma), igranja, učenja s djecom, kuhanja i održavanja kućanstva općenito. Poligone smo napravili čak i nekoliko puta s više verzija, Cosmic yogu redovito radimo, a i biljke koje smo posadile nam rastu. Više o tim aktivnostima sam pisala u 1. djelu dnevnika.

UNSPLASH

Dok skačemo između videokonferencije, slaganja puzzlea i legića s djecom, odgovaranja na hitne mailove, kuhanja ručka, razgovora sa šefovima i kolegama na mobitelu dok se djeca svađaju u pozadini, dobro bi nam došli pojedinačni aparati u kući s tehnologijom koja bi nam olakšala život, barem malo.

UNSPLASH

Potpuno poštujem ekipu koja ne vole imati previše modernih tehnologija u svojoj kući. No, mene uvijek fasciniraju nove tehnologije i imam želju isprobati ih. Neki su možda bezveze, ali neki su stvarno doista praktični. A ako pomažu i olakšavaju žongliranja tijekom izolacije, onda bingo! Imam dvije stvari koje su zaista hit u našem kućanstvu, velike i za nas i za djecu.

UNSPLASH

Prva stvar je smart speaker – ili naša najdraža Alexa. Na tržištu ima dosta pametnih zvučnika, kao što su Amazon Echo, Google Nest ili Apple HomePod. Već preko godinu dana imamo Amazon Echo Dot 3., manja i jeftina verzija Amazon Echo-a koja ima jako dobru kvalitetu zvuka, a pametniji je od običnih zvučnika ili ogromnih glazbenih linija. Reagira na (žensko) ime Alexa, i naša djeca bez problema mogu upravljati govorom. Koristimo ju uglavnom za slušanje glazbe (od Metallice do Baby Shark), ali također koristimo ga za tajmer, za podsjetnik da nešto napravimo, za traženje i čitanje recepata (ona ga čita korak po korak dok kuham) i moj najdraži dio: za sastavljanje popisa za kupovinu. Kada god se u prolazu sjetimo da nam nešto fali, kažemo Alexi da ubaci u popis. Kad idemo u dućan, taj kompletan popis nam je na mobitelu. Također Alexa čita e-knjige, kaže nam vremensku prognozu, brifira nas dnevno o događajima u svijetu, a slušamo radio i dobre podcaste preko nje. Djeca ju pitaju svašta, od polarnog medvjeda do batmana, od vulkana do grubzona, a Alexa ima živce odgovarati im.

A druga je robot usisivač – ili moj najbolji prijatelj Roomba. Kada govorim da nam je robot usisivač zaista bila dobra investicija, ne mislim samo o usisavanju. Otkad ga imamo, djeca su razvila novu naviku koju prije baš nisu imala – a to je da spremaju igračke koje su po podu, vraćaju ih gdje trebaju biti. Znaju da kada pokrenem robota, on bi sve njihove sitne igračke usisao i pojeo. Danas ima dosta marki i vrsta robota usisivača, a mi imamo iRobot Roomba e5. Dosta je tanak pa ide bez problema i ispod kreveta, a ni tepisi mu nisu problem. Kada je gotov s usisavanjem, sam se vraća na svoje mjesto, koje je ujedno i punjač. Lako ga je čistiti a posuda za skupljanje prašine je periva vodom. Ni ne primijetimo kako kruži po stanu a cijelo vrijeme nam zapravo čisti. Naravno, i on je spojen s Alexom, i kada Alexi kažemo da usiše stan, onda moj prijatelj Roomba samo krene. Naravno, možete ga upravljati čak i kada niste u kući, pomoću aplikacije na mobitelu.

Osim Roombe i Alexe, imam nekoliko stvari za koje sam zahvalna da ih imam u stanu tijekom izolacije: to je dobar aparat za kavu i bežični printer. Puno pijemo kavu, i općenito ljubiteljica sam kave. Imali smo prije aparat za kavu u koji idu kapsule, ali boli me duša koliko plastičnih i metalnih otpada smo proizveli s tim jednokratnim kapsulama. Zbog toga smo napravili malo upgrade, i uzeli aparat za kavu u koji ide kava u zrnu.

UNSPLASH

Uz nastavak za pripremanje pjene mlijeka mogu i doma djeci raditi babyccino. A što se bežičnog printera tiče, osim za poslovne potrebe, printerom printam stranice za bojanje djeci, pripremim im fora aktivnosti, ili printam vježbe iz škole. Kako je bežični, šaljem na print bilo gdje, i s mobitela i s laptopa, dokle god je sve spojeno na WiFi.

UNSPLASH

Kada smo već kod printera, ako su i vaša djeca ljubitelji slikovnica Julie Donaldson kao i mi, nakon što pročitate Grubzon (The Gruffalo), možete ovdje skinuti lica likova od Grubzona koje trebate samo isprintati, pa s djecom režite i napravite maske za igru uloga. Mi smo zalijepili drvene štapiće i tako igrali Grubzona.

A kada pročitate njenu drugu knjigu „Mjesta ima na metli svima“ (Room on the Broom), možete ovdje skinuti likove iz knjige koje trebate isprintati i zalijepiti na štapiće, i tako dobijete kažalište lutaka. Mi smo još dodatno napravili čarobni stapić kakvog ima vještičica iz knjige!

Za kraj, mislim da ne možemo pričati o tehnologiji bez da spominjemo Google! Možda već ste čuli i probali, ali nedavno Google ima mogućnosti za prikazivanje 3D životinja u Vašoj prostoriji. Ukucate ime životinja u tražilici, i Google će Vam dati osnovne informacije o toj životinji. Ispod informacija, kliknite na opciju View in 3D i dat će Vam 3D životinju. Poslije prebacite na kameru na svom pametnom telefonu i stavite životinje u vaš trenutni prostor!

Možete se igrati s djecom, a bome je fora i za nas velike :)