Cijene kuća i stanova ponovno rastu. Ima li smisla uopće tražiti stan?

Počeo je APN. Kažu da će ovaj vjerojatno biti i posljednji. Država je osigurala oko 9,3 milijuna eura, što bi trebalo biti dovoljno za oko 5.800 zahtjeva. S druge strane, cijene kuća i stanova i dalje rastu… mnogi kažu – divljaju.

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi, kako kupci, tako i prodavatelji. Ovi prvi žele iskoristiti subvencije kojima im država plaća dio rate kredita najmanje pet godina. Prodavatelji, pak, žele iskoristiti trenutak izrazito velike potražnje i porasta cijena, te za svoje nekretnine dobiti što veće iznose.

Iz vlastitog iskustva znam, ako je stan dobar i cijena normalna, kupci stoje u redu. Bez puno pretjerivanja, možete organizirati licitaciju kome želite prodati stan. Pričala sam vam o tome kako smo naš stan prije par godina prodali u par dana.

No, većinom situacija nije takva. Stanovi koji se prodaju su preskupi, precijenjeni, na objektivno neatraktivnim lokacijama s uvjeravanjem da je riječ o top lokaciji koja je “samo” 10 minuta autom od…

No, ima li smisla zaduživati se na 30 godina, a biti nezadovoljan s preuskim i mračnim dnevnim boravkom, pogledom na zgradu, spavaćom sobom u koju stane samo krevet, a da ni ne pričamo o smradu odlagališta otpada, buci automobila, lošoj prometnoj povezanosti.

Mislim da ni ne moram odgovarati na ovo pitanje…

PEXELS

No, naravno svi smo mi različiti i imamo drugačiju listu prioriteta. Netko će radije kupiti bilo kakav stan i riješiti se podstanarstva te možda u nekim sretnijim okolnostima pronaći nešto bolje, a neki će čekati…

I zapravo, oboje imaju pravo. Glupo je plaćati najam koji je jednak cijeni mjesečnog anuiteta za vlastitu nekretninu, a glupo je i pristati na prevelike kompromise i to jako skupo plaćati… Uglavnom, teška odluka.

S obzirom da znam da ima jako puno ljudi koji trenutno traže stanove i muče se sa ovim dvojbama – dat ću vam par savjeta koji bi vam mogli pomoći – prvi je: nemojte tražiti ono što svi traže.

PEXELS

U Zagrebu su trenutno najtraženiji kvartovi Trešnjevka, Jarun, Vrbani, Maksimir te novogradnje. Znam, svi smo se jako uplašili potresa, ali ima li baš smisla dati 4.500 eura po kvadratu za novogradnju u Dugavama ili 2.500 u Zaprešiću?

Moj savjet bio bi – radije sa sobom u razgledavanje povedite stručnjaka – po mogućnosti statičara, arhitekta ili inženjera građevine, platite mu stručni obilazak s vama i pronađite si kvalitetno građen stan iz 70-ih i 80-ih godina koji neće trebati prezahtjevna ulaganja u adaptaciju.

Također, dajte šansu i obiteljskim kućama.

PEXELS

Naime, sve više je onih koji uviđaju ogromnu prednost života u kući, pa su i cijene kuća u posljednjih godinu i pol porasle, no i dalje su kuće povoljnije od stanova te je moguće pronaći prave prilike.

Podaci oglasnika Crozilla pokazuju kako prosječne vrijednosti kuća iz mjeseca u mjesec sve više rastu za otprilike 5 posto, pa se prosječna cijena kvadratnog metra, popela na 1.481 euro. No, osjetno jeftinija je okolica Zagreba, u kojoj se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, u prosjeku traži 956 eura.

Promjena perspektive je dobra. Umjesto da se živcirate što nikako ne možete pronaći nekretninu za dostupni budžet, možda je vrijeme da promijenite kriterije i razmislite o nečem drugačijem?

PEXELS

No, hladne glave. Nikada velike odluke nemojte donositi prenaglo i u euforiji. Radije par dana prespavajte odluku, stavite na papir sve pluseve i minuse, porazgovarajte s ljudima kojima vjerujete te onda donesite odluku.

Ako ste pak slučajno namirisali dobru priliku, nemojte dopustiti da vam pobjegne. Odmah zakaparirajte iznos i nemojte se previše cjenkati.

Glupo je da vam radi nekog malog iznosa, prilika prođe pokraj vas…

Evo linka na tekstove o trenutnim cijenama stanova i kuća.