Vodič za apartmane: Na čemu štedjeti, na čemu ne?

Mala škola uređenja i opremanja interijera ide dalje. Danas pričamo vrlo važnoj stavki: o optimizaciji budžeta i stvarima koje će vam se dugoročno isplatiti

Na vlastitim greškama se uvijek najbolje, ali i najskuplje uči. Zato smo sretni što zajedno s nama možete učiti na primjeru O’live housea i obitelji Kero. Krenuli su u gradnju kuće sa šest apartmana i jedno od prvih pitanja je bilo na čemu štedjeti, a na čemu ne. Danas pričamo o tome…

Pravilo broj 1: nikad nemojte štedjeti na dobrom arhitektu, dizajneru, ni na dobrim majstorima. I ovo ne govorim zato što mi je muž arhitekt a puno prijatelja dizajneri i građevinari. Ne, nego štednja na ljudima najgluplja je štednja. Ako ste prave ljude odabrali oni će vam sa svojim savjetima, iskustvom i znanjem uštedjeti novac, a da ne govorimo o utrošenom vremenu i živcima.

I zato prva stvar koju vam dobar arhitekt može pomoći je da kvalitetno organizirate prostor i da ne plaćate “nepotrebne kvadrate” – dakle, dugačke hodnike, silne kubike betona i iskopa ako to nije potrebno, nepotrebne dvostruke radove…

Dobar arhitekt zna optimizirati prostor i napraviti ga funkcionalnim i logičnim za zadanu namjenu, a uz to zna i kontrolirati sve troškove i pomoći vam u “cjenkanju” i racionalizaciji troškova.

To u pravilu znači napraviti kvalitetan troškovnik koji uključuje apsolutno sve troškove i imati ideju kako korigirati projekt ako sve ispadne preskupo. Trust the process. Papir sve trpi. Gradilište ne.

Naime, u trenutku kada krene gradilište, događat će se stotinu pitanja i potencijalnih problema. Kada ste u tom procesu sami, ponekad iz neznanja, brzine ili stresa čovjek zna donijeti ishitrenu i krivu odluku.

Zato uvijek treba imati na svojoj strani kvalitetne i poštene ljude, majstore koji znaju svoj posao i imaju iskustva. Možda je u startu to nešto skuplje, ali na kraju se itekako isplati.

I dolazimo do savjeta broj 2. Ono što je skuplje možda uopće nije skuplje, no kako znati u što se isplati uložiti, a u što ne?

Apartmani su zapravo stanovi, no kod njih ipak vladaju malo drugačija pravila nego kod klasičnih stanova. U stanovima u kojima ćete trajno živjeti i boraviti vrlo je važno napraviti kvalitetno sve što je ugradbeno i što će se često koristiti. Zapravo, i apartman ima isto to pravilo, samo što se iste stvari u stanu i apartmanu ne koriste u istoj mjeri.

* svi korišteni artikli na moodbordu su iz Emmezete

Primjerice, kuhinju u stanu koristit ćete sigurno svaki dan. Svaki dan ćete ujutro barem zagrijati mlijeko, popodne ili navečer nešto skuhati… Sigurno ćete barem 10 puta na dan otvoriti hladnjak, ormariće, elemente, a vjerojatno ćete i puno vremena provoditi na svom kauču, u fotelji, pred televizorom…

Sve to u apartmanu nećete raditi. Nitko baš nije odsjeo u klasičnom apartmanu za četiri osobe da bi radio gozbe i kuhao, a ni sjedio i gledao TV.

Vrlo je vjerojatno da će gosti u apartmanu pojesti samo doručak ili eventualno skuhati si tjesteninu. Zato, ono što u stanu treba biti jako kvaliteno, dugotrajno, izdržljivo i skupo – u apartmanu ne mora. Kuhinja uistinu može biti jednostavna i napravljena od jeftinijih materijala – iverala s klasičnom radnom pločom.

Ista stvar je s bijelom tehnikom i kaučem. Goste neće impresionirati skupa parna pećnica, otočna napa i skupocjena perilica suđa. Aparati slobodno mogu biti vrlo bazični, isto kao i televizori.

* svi korišteni artikli na moodbordu su iz Emmezete

Naš mali savjet je da birate uređaje poznatih marki, ali jednostavnije i povoljnije serije.

U stanu vam uistinu treba izdržljiv i kvalitetan kauč, dok je u apartmanu važno da izgleda atraktivno i da se lako čisti i održava. Sigurno će malo koji gost noći provoditi na kauču gledajući TV program, nego će mu biti važno da je krevet uistinu udoban.

Kad smo kod kreveta, nikad nemojte štedjeti na udobnosti. Ne, ne mora to biti najskuplji krevet, ali svakako gledajte da je robustan, izdržljiv, udoban, a koja tisuća kuna više vrlo brzo će se isplatiti kada od gostiju počnu pristizati pohvale na vaš preudoban krevet.

* svi korišteni artikli na moodbordu su iz Emmezete

Što je još gostu važno?

Da sve izgleda čisto, uredno i novo.

Većina uopće neće primjetiti da li je komad namještaja dizajnerski, original ili kopija, da li je made in China ili ručni rad, da li su vrata s debelim ili tankim profilima… ali će primijetiti ako je nešto staro, dotrajalo, prljavo, puknuto.

Dakle, sve takve dotrajale odmah zamijenite.

I ne, to uistinu ne trebaju biti skupa protuprovalna vrata, skupi elegantni prozori i okviri, niti skupe dizajnerske komode i posuđe…

Najvažnije je da je čisto, novo i usklađeno – kakav god stil odabrali, držite ga se do kraja.

Ako ste odabrali ladanjski stil, onda neka i tanjuri i beštek budu u tom stilu, a ako ste industrijski onda se držite tog svog moodboarda.

Dakle, nemojte trošiti velik novac na ništa što je potrošno i privremeno, nego radije uložite malo više u rasvjetu s ugodnim svjetlom i na komade namještaja koji se vide i koji će se često upotrebljavati.

* svi korišteni artikli na moodbordu su iz Emmezete

Štedite na velikim stvarima i na velikim količinama – jedan je od najvažnijih savjeta koje vam možemo dati za racionalizaciju troškova.

Da li neke pločice koštaju 120, 180 ili 260 kuna, čini se da nije neka razlika, ali hajde sada sve to pomnožite sa 100 ili 300… Kužite o čemu vam govorim? Ista stvar je s parketima, deckngom, mikrocementom… sve čega ima puno.

Uz to, za podove i pločice birajte nešo neutralno što se lako održava, a svoje tajne fetiše za ogromnim pločicama i kerliteom ostavite za svoju dream house.

Sličan princip je i sa sanitarnim elementima. Slobodno sve može biti vrlo basic, ali ne i vodokotlić i mješalice.

Vjerujte mi, ne želite poplavu u stanu, curenje vodokotlića i pozive u ponoć jer ne radi tuš ili nema tople vode.

Sve te sistemske stvari poput mješalica, tuševa, bojlera, grijanja, klime… na tome nemojte štedjeti. Ne morate kupovati najskuplje serije, ali svakako kupite kvalitetno i poznate proizvođače koje u očima korisnika i gostiju garantiraju kvalitetu.

Što je još važno?

* svi korišteni artikli na moodbordu su iz Emmezete

Kod apartmana je važno da izgleda dobro na slikama i da se kvalitetno čisti, a kod stana nam je važno da je to odraz našeg života i da su stanovi napravljeni prema našim željama i mogućnostima. Zato kada birate stvari za apartmene, važno je znati tko je vaš ciljani gost kojeg nastojite privući i što vašem prostoru i dimenzijama najviše pristaje. Nemojte kupovati komade namještaja samo zato što su na akcijama ili jer vam je to baš lijepo.

Razmišljajte o vašem prostoru i što vašem apartmanu najviše paše.

Pinterest

Uvijek detaljno izmjerite prostor koji vam ostaje na raspolaganju, kako ga ne bi zakrčili s nepotrebnim stvarima. Najskuplje je ono što se ne koristi. To je najgore potrošen novac.

I zato pametno, i svaku odluku ipak prespavajte. Jutro je uvijek pametnije.

Pinterest

I za kraj, što je ono što se pamti? Detalji, neke fora sitnice. I zato svako toliko osvježite svoj apartman s nekom zanimljivom dekoracijom ili nekom sitnicom koja će izaći malo iz očekivanog.

Netko će gosta dočekati s buteljom vina, netko s pjenušcem, a netko će u posudu s voćem staviti domaće šljive, a u vazu staviti buket cvijeća i napisati personaliziranu poruku…

Idući tjedan pričamo o kategorizacijama i razlikama između tri, četiri i pet zvjezdica u praksi. Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta. Ondje ćete moći pratiti sva događanja oko kuće O’live residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala Emmezeti što je omogućila da sva ova znanja i iskustva koja prolazi obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: