Možete li zamisliti da živite u školi?

…ali da to više nije škola, nego zgrada s 10 genijalnih loftova. Zavirite u jedan, na mjestu stare školske dvorane. Arhitekturu potpisuje Bricks studio

Zamislite da živite u školi. Totalno ludo. Meni bi to vjerojatno izazivalo noćne more pogotovo kada se sjetim nekih profesora i dosadnog preopširnog gradiva, a i teško mi je zamisliti da se naše škole mogu prenamijeniti u stambene prostore.

Ali Amsterdam je čudan grad, a Nizozemci su užasno hrabri i pragmatični ljudi koji su stoljećima navikli iskorištavati na najbolji mogući način sve što imaju i što ih okružuje. Znate priču o njihovim polderima…

Bricks Studio / fotograf: Kasia Gatkowska

I zato vam više nije nimalo čudno kad čujete da se u Nizozemskoj u staroj crkvi otvorila gradska knjižnica, pa i disco-klub, a u starim skladištima supermoderni uredi ili socijalno stanovanje. I tako su oni odlučili jednu staru školu pretvoriti u stambenu zgradu s 10 stanova.

Danas pokazujem ovaj kojega su uredili Bricks studio, a onda idemo dalje s prenamjenama…

2-bricks-school-loft-004
Bricks Studio / fotograf: Kasia Gatkowska

Loft se nalazi u sportskoj dvorani jedne stare škole u Amsterdamu i arhitekti iz Bricks Studija odlučili su, logično, da baš ta činjenica bude glavni feature stana.

Zatečene karike, švedske ljestve, užad, pa i konjić, sve je dobilo svoju novu namjenu, a i funkciju jer je zaista užasno je zabavno ljuljati se na ljuljački dok piješ kavu i čekaš da ti zavri voda za tjesteninu. Genijalno.

Bricks Studio / fotograf: Kasia Gatkowska

Ovo je loft u kojem bi moja obitelj totalno uživala, a vjerojatno i svaka koja ima djecu koji su mali majmunčići željni penjanja posvuda, po ormarima, stolovima, policama za knjige.

Visoki stropovi, prostranost, 280 kvadrata, u skladnom spoju s funky interijerom koji spaja staro novo, ofucano i dizajnersko… Jako zgodno.

I još jednu stvar ću vam reći. Bricks studio je onaj nizozemski arhitektonski studio koji je projektirao Citizen M u Amsterdamu i Rotterdamu. Moj omiljeni hotel koji spaja dizajn, suvremenu tehnologiju i low cost pristup minimalizacije tipično hotelskih usluga.

No, obećala sam još prenamjena.

Evo kako je Bricks studio napravio loft u jednoj garaži, a kako je jedan drugi arhitektonski ured uredio drugi stan u nekoj drugoj bivšoj staroj školskoj zgradi.