Život kao na školskim praznicima

Kako bi bilo lijepo u nekoj ladanjskoj kući uz kamin uživati u zimskim radostima. Ivona Markuš odlučila je da to postane njena svakodnevica i zamijenila Zapruđe s kućom u blizini Kloštar Ivanića. Idemo na selo…

Jeste donijeli svoju Novogodišnju odluku? Prije dvije godine Ivona Markuš i njezin suprug odlučili su se za radikalnu odluku koja možda nije bila novogodišnja, nego jedna od važnijih i radikalnijih u njihovom životu. Naime, njih dvoje odlučili su život u Novom Zagrebu zamijeniti s mirnijim, opuštenijim životom na selu i omogućiti svojoj kćerkici Azri zdravije, ležernije odrastanje.

Borko Vukosav

Možda baš zbog toga i njihova kuća toliko podsjeća na odmor…

Borko Vukosav

Ulazim u kuću i potpuno sam fascinirana, baš kao da sam došla u pravu ladanjsku kuću na jednom engleskom imanju…

Borko Vukosav

Tu je starinska fotelja s kariranim uzorkom, pletene košare, kamin, drva, mnoštvo srčeka, kućica, svijeća, točkice… i časopis Country Homes.

Borko Vukosav

– Ivona, znaš da ti dom izgleda kao da je iz ovog magazina – kažem joj, potpuno zadivljena kako često domovi mojih domaćina podsjećaju baš na literaturu koju imaju na polici.

Borko Vukosav

– Hvala ti, to sam nekako i htjela postići. Obožavam taj engleski ladanjski stil i godinama sam maštala kako ću jednog dana imati lijepu, veliku kuću s okućnicom te kako će biti sva uređena u tom stilu…

Borko Vukosav

…i da, pazi što želiš jer bi ti se moglo ostvariti – smije se Ivona Markuš, povjesničarka umjetnosti koja je zbog preseljenja morala donijeti još nekoliko važnih odluka.

Borko Vukosav

– Ukratko, za novac koji bi kupili jedva dvosoban stan u Zagrebu, suprug i ja smo kupili kuću u blizini Kloštar Ivanića i polako ju sami uređivali. No, odlazak u manje mjesto znači ili svaki dan sat vremena po gužvi do Zagreba i nazad ili si pronaći drugi posao, u mom slučaju izvan struke. Ja sam se odlučila za ovo drugo.

Borko Vukosav

Naime, zaposlila sam se zahvaljujući svojoj drugoj struci koju sam dobila nakon srednje škole i sada radim u farmaciji, a ljubav prema povijesti umjetnosti i interijerima, nadoknađujem na neke druge načine – priča mi Ivona, strastvena ljubiteljica blogova, magazina, portala o uređenju interijera.

Borko Vukosav

– Godinu dana obilazili smo sve moguće kuće u ovoj zoni, a ovu smo čitavo to vrijeme izbjegavali jer su slike bile jako loše i kuća nam je izgledala grozno. Kad smo iscrpili sve mogućnosti, ipak smo se odlučili posjetiti i ovu kuću i potpuno se iznenadili.

Borko Vukosav

Zapravo je u njoj bio dotrajao samo namještaj, ali kuća kao takva, njezina pozicija, okućnica i kvaliteta gradnje je bila izvrsna.

Borko Vukosav

Nevjerojatno je da smo ju odbacili samo na temelju loših, mračnih slika, a zapravo je kuća upravo ono što smo tražili – priča mi Ivona, dodajući kako su dio starog namještaja čak restaurirali, ostalo kupili novo i uselili za mjesec dana.

Borko Vukosav

– Kad ti počne sjedati rata kredita, ne pitaš. Hitno se seliš, pa makar u gradilište – smije se Ivona, dodajući kako su mnoge stvari tada odlučili ne mijenjati, nego napraviti samo najnužnije.

Borko Vukosav

– Odlučili smo da nećemo mijenjati podove, nego da ćemo stare parkete samo pobrusiti i prefarbati. Svu staru lamperiju koja je bila tamno-smeđa prebojali smo u bijelo i odjednom je kuća prodisala…

Borko Vukosav

…a onda je polako krenuo onaj zabavan dio – opremanje namještajem i sitnicama za dom – priča Ivona, objašnjavajući kako joj se život jako promijenio od kada su na selu.

Borko Vukosav

– Svaki vikend imamo neku drugu radnu akciju. Jako je puno posla kada živite u kući.

Borko Vukosav

Ali ipak, ono što me veseli što nam se kćer bezbrižno igra u dvorištu dok ja kuham ili nešto pospremam. Ta sloboda i ležernost predivne su stvari i zapravo je to danas najviše na cijeni – kaže Ivona.

Borko Vukosav

Istina. Danas je luksuz imati vrijeme za sebe. Još jedanput sve najbolje u ovoj godini i od srca vam želim da vam je svaki dan opušten i lijep, baš kao da ste na odmoru…

Borko Vukosav

Uživajte još malo u Ivoninoj idili i slikama Borka Vukosava.