Vukovarska tržnica najbolja poslovna zgrada u Europi

U konkurenciji projekata pristiglih iz cijelog svijeta, arhitekti Bruno i Predrag Rechner, za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar, nagrađeni su internacionalnom arhitektonskom nagradom 2A architectural award 2018. za najbolju europsku poslovnu zgradu

Bravo Vukovar i bravo osječki arhitekti Bruno i Predrag Rechner. Naime, oni su u Barceloni  u Institutu za naprednu arhitekturu ovih dana osvojili prvu nagradu na 2A architectural award 2018. Naime, tržnica u Vukovaru proglašena je najboljom europskom poslovnom zgradom, što je ogromno priznanje za arhitekte i cijeli grad. Druga nagrada otišla je u Austriju, a treća u Španjolsku.

Romulić i Stojčić

2A architectural award je internacionalna arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava. Dodjela nagrada, kojoj je prethodilo nekoliko koraka žiriranja radova, održana je u Barceloni.

Romulić i Stojčić

– Presretni smo što je nakon brojnih nominacija stigla i nagrada koja je priznanje struke za vrijedan i uporan rad. Ovakvi trenuci raduju i motiviraju za daljnji rad u svakodnevnom stvaranju dobre arhitekture u prostoru i vremenu u kojem živimo i radimo. Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru, kojem smo na ovaj način dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu – ispričao je arhitekt Bruno Rechner inače i autor high-tech nagrađivane ljekarne u Osijeku o kojoj smo nedavno pisali.

Romulić i Stojčić

A kako izgleda tržnica u Vukovaru?

Romulić i Stojčić

– Tržnica je javni, otvoreni prostor. Ona je mjesto prodaje dobara, ali i mjesto susreta, druženja i svakodnevne interakcije. Smještena je u centru grada i do nje se dolazi iz svih pravaca. Naša ideja, prilikom projektiranja, bila je da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe ovakvog javnog prostora.

Romulić i Stojčić

U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12 mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća.

Romulić i Stojčić

U tri velika zatvorena box-a nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom box-u smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice – objasnio je arhitekt Rechner.

Romulić i Stojčić

Kako pomiriti otvoreno, a zaštićeno? Kako omogućiti sunce zimi, i zaštitu od sunca ljeti. Kako tržnicu zaključati kad ne radi?

Romulić i Stojčić

– Zgrada je oblikovana kao veliki volumen, ustakljen sa tri strane, a zakošen i otvoren prema jugu. Oblikom zgrade otvorena je prema jugu, a zatvorena prema sjeveru, odakle zna puhati jak lokalni vjetar. Oba poprečna pročelja ustakljena su kako bi omogućila dovoljno svjetla, a eliminirala propuh. Južnim pročeljem dominiraju zaokretni aluminijski brisoleji putem kojih se regulira količina svjetlosti i sunca ljeti i zimi, isto kao i vjetra u slučaju lošeg vremena. Na taj način otvoreni prostor na kojem se nalaze brojni lokalni proizvođači ima svoju reguliranu mikroklimu. Noću kad tržnica ne radi, brisoleji se okreću i zatvaraju je, a linijska led rasvjeta osvjetljava njena pročelja. Odabrane boje, beige, zelena, žuta i siva su neutralne, kako bi tržnicom dominirale šarene boje domaćih proizvoda – objašnjavaju Recner arhitekti.

Romulić i Stojčić

Evo i sve to samo nacrtano…

Uživajte u fotogaleriji fotografa Romulića i Stojčića.