Veliki hit u interijerima su drvene letvice

Smiju li se drvene letvice stavljati uz kamin ili u kupaonice? Što ako je zid malo zaobljen ili viši? Kako ih je najbolje postaviti na zid? Sve te odgovore saznali smo od Jelene Benjak iz tvtke Dizajnerija

Moda uvijek ide u valovima. Prvo se nešto pojavi, onda se mnogima svidi, onda to odjednom imaju svi, a onda polako to počinju svi odbacivati i micati… Sjećate se kako su 70-ih i 80-ih stanovi bili puni tapeta, brodskog poda i lamperije po zidovima? Vjerujem da neki još imaju traume od toga… No, nakon tog vala, uslijedio je val od 30 godina kada su tapete i drvo po zidovima bili potpuno out. Bijeli čisti zidovi, što manje tepiha, zavjesa…

E pa, vrijeme se promijenilo – tapete i razne obloge po zidovima i podovima trenutno su jako “in”, a među najpopularnijim dekorima za zidove (osim sveprisutnih tapeta) su i drvene letvice.

Naime, vjerojatno ste uočili da je Instagram i Pinterest pun interijera s letvicama na zidovima, vratima i po namještaju. No, o čemu se točno radi? Jesu li to izrezane letvice nalijepljene na neku potkonstrukciju ili na neki drugi materijal?

Najpopularnija varijanta su akustični drveni paneli tvrtke Woodupp koji su napravljeni od MDF-a s površinom od drvenog furnira. Podloga na koju su pričvršćene letvice je akustični filc koji je proizveden od reciklirane plastike.

Ako se pitate zašto od furnira a ne od pravog drva, odgovor je – furnirano drvo lijepljeno na MDF je puno lakše i manje oscilira na temperaturu i vlagu. Drvo, kao svaki prirodni materijal “diše” tako da može pucati i izvijati se, posebice ako nije bilo dovoljno suho.

Uz to, s obzirom da se furnirane letvice lijepe na oblogu od akustičnog filca, paneli dobivaju odlične zvučne karakteristike, tako da upijaju zvuk i jeku te funkcioniraju kao akustični paneli. Iz tog razloga drvene letvice vrlo su primjenjive ne samo za stanove i kuće, nego i u uredima, kafićima, hotelima…

Akustični paneli vrlo su popularni jer se proizvode u različitim bojama i vrstama obrade – od izbijeljenog i parenog hrasta, oraha, do tamnih paleta boja sve do crne.

Dimenzija jednog panela je 240 x 60 x 2,2 cm, a što odgovara površini 1,44m2. Paneli se prodaju po komadu, a što napraviti ako je zid viši od 240 centimetara? O tome kao i o drugim dilemama oko ugradnje porazgovarali smo s Jelenom Benjak iz tvrtke Dizajnerija koja zastupa Woodupp akustične panele.

– Paneli se mogu postavljati jedan iznad drugoga, kako biste postigli željenu visinu. Imajte na umu da je velika vjerojatnost da će se spojevi malo vidjeti jer su letvice na panelu s površinom od furnira – što je prirodno drvo i nije moguće napraviti dvije identične letvice. Drugo rješenje moglo bi biti postavljanje panela centriranih na zid, ostavljajući prostor na vrhu i dnu zida. Uz panele, moguće je naručiti završne lajsne koje će upotpuniti dojam postavljene instalacije akustičnih panela, kaže Jelena iz tvrtke Dizajnerija.

  • Mogu li se paneli koristiti za kupaonice?

– Obično ne preporučamo postavljanje panela u prostorije s vodom i vlagom, jer to može utjecati na drvo. Ako je ventilacija dobra, a nema toliko vlage i pare, ne bi trebalo biti problema. Imamo zadovoljne kupce koji su panele postavili u sklopu sanitarnih prostorija, no postavljanje panela u kupaonicama i ostalim prostorijama povećane vlage je na vlastitu odgovornost.

  • Mogu li se paneli koristiti kao vrata ili za vrata ormara?

– Moguće je koristiti Woodupp akupanel kao vrata. Možete ga postaviti na postojeća vrata ili na neki drugi pločasti materijal (mdf ili slično) kako biste dali čvrstoću Woodupp panelu. Uz to, zgodno je što su paneli fleksibilni pa ih je moguće savijati oko uglova i stvarati uistinu efektne komade namještaja i zidova.

  • Smiju li se paneli koristiti u blizini kamina?

– Da. Paneli mogu podnijeti visoke temperature, ali budući da su letvice izrađene od drveta, ne smije postojati nikakva šansa da dođu u izravan dodir s vatrom.

  • Ljepilo ili vijci za montažu?

Ljepilo je nešto čvršće rješenje nego vijci. Budući da je WoodUpp ljepilo iznimno jako, uzmite u obzir da može doći do oštećenja zida u slučaju uklanjanja panela. Montaža vijcima također je dobro i jednostavno rješenje. Preporučamo cca 10-15 vijaka, ako je panel postavljen na zid, a najmanje 15 vijaka ako je postavljen na strop.

  • Možete li ugraditi LED svjetlo u panele?

To nije nešto što mi ugrađujemo u tvornici, ali imamo kupca koji je svojim panelima dodao LED svjetlo i rekao je da se 8 mm LED profil u 12 mm LED sjaju savršeno uklapa u panele.

  • I za kraj, koliko skupljaju prašinu? Mogu li se usisavati?

Prašina ne predstavlja problem ako panele montirate okomito jer nema površine na koju prašina može pasti. Ako ih planirate postaviti vodoravno, naravno da će s vremena na vrijeme trebati prebrisati površinu. Ako želite povremeno usisavati panele, preporučamo da koristite glavu četke za nježno čišćenje i da prilagodite moć usisavanja usisavača na nisku.

Za inspiraciju, evo fotogalerije raznih stanova, kuća i ureda u kojima su ugrađeni Woodupp paneli kao dekorativni zidovi, stropovi, obloge ormara, šankova, vrata…