Turizam ne smije postati kulisa lijepog života, nego život.

Vodimo vas kod maslinarke i povjesničarke umjetnosti Lene Puhar O’Grady koja pokreće novi val istarskog turizma.

Može li Istra postati preizgrađena? Može. Može li imati previše maslinara i vinara? Može. Može li dosaditi? Može.

Odreći će me se moji Istrijani… No, ono zbog čega vjerujem da se to (nikada) neće dogoditi zato što su Istrijani skromni, radišni i gledaju jako dugoročno na stvari.

Kada su istarski vinari, a potom maslinari prije 30-ak godina krenuli uzdizati vino i maslinovo ulje na novi nivo, mnogi su im se smijali. No, njihov rad, trud i stalno učenje brzo je rezultiralo kvalitetom te brojnim inozemnim nagradama i priznanjima.

MARINA ĆOSIĆ

Istu priču doživljava istarski turizam. Kada su prije 15-ak godina po selima u unutrašnjosti krenule nicati kuće za odmor s bazenima, mnogi su se opet smijali, a sada užurbano kupuju zemlju i grade…

Što je sljedeće?

Integracija svega toga.

MARINA ĆOSIĆ

Turizam koji nije kulisa. Istrijani kao da (jedni od prvih) shvaćaju da turizam ne smije postati kulisa lijepog života, nego uistinu život. Autentičnost. Život onakav kakav jest. Pružanje ljudima autentičnog iskustva uz poslove kojima se uistinu bave… i za koje žive.

Jedan od takvih projekata koji pokazuje taj novi smjer istarskog turizma je primjer kuće moje školske kolegice Lene Puhar O’Grady.

MARINA ĆOSIĆ

Lena je povjesničarka umjetnosti i arheologinja koja je zajedno sa svojim suprugom Paulom i obitelji pokrenula oba biznisa. Prvo je zajedno s tatom Silvanom rasturila u maslinarstvu te pokrenula oleoturizam, a onda je napravila kuću za odmor te sada pokazuje novi smjer kojim bi trebao ići istarski, ali i hrvatski turizam.

MARINA ĆOSIĆ

Njezina priča je autentična. Lena nije fake. Lena uistinu živi to što radi te zajedno sa svojom obitelji i suprugom predano, malo po malo, gradi i nadograđuje svoj obiteljski biznis koji je počeo u djedovom masliniku.

Normalna, jednostavna, radišna… baš kao i ova kuća.

MARINA ĆOSIĆ

Naime, Lenina kuća nije arhitektonsko čudo. To je kuća koja izvana ničime ne odvlači pažnju. Izvana jednostavna, iznutra autentična. I još važnije – s pričom.

– Priča o Villi Santa Margherita nadovezuje se na priču o našem obiteljskom brendu koja počinje s ljubavlju prema maslini i maslinovom ulju. Nadomak Vodnjana, na divnoj lokaciji s pogledom na Brijune nalazi se 10 hektara maslinika u kojemu se bavimo oleoturizmom; nudimo organizirane posjete, interpretacijske šetnje uz vođene degustacije i piknike među maslinama, pričajući priču o ovom divnom podneblju, o prirodnoj i kulturnoj baštini Istre, o jednom specifičnom načinu života u skladu s prirodom. Izgradnja kuće za odmor upravo na lokaciji maslinika bio nam je dugogodišnji san. Vođeni smo bili željom da našim gostima pružimo mogućnost odmora u prirodi, u potpunoj privatnosti i tišini, s nevjerojatnim pogledom na more, a opet, sa svime što je potrebno da takav odmor bude potpun,
udoban i opuštajući – ispričala je Lena, dodajući kako cijelo područje maslinika nosi ime Santa Margherita, po crkvici svete Margarete iz 13. stoljeća koja se nalazi u masliniku.

MARINA ĆOSIĆ

Crkvica je ukrašena srednjovjekovnim freskama, nalazi se između dva predivna
stoljetna hrasta i mjesto je divne i smirujuće energije.

– Naziv za vilu došao je vrlo prirodno – htjeli smo da nosi žensko ime i da odiše istom takvom energijom te da se nadoveže uz cijelu našu priču. Projekt smo, uz pomoć arhitekta, radili zajedno moj suprug (i sam arhitekt) i ja, dok sam uređenje interijera osmislila sama. Željela sam da interijer bude suvremen, prozračan i čist, jer radi se o novoizgrađenoj kući, no nikako hladan i generički. Kako je ovaj dio Istre još od vremena vladavine Republike Venecije pod značajnim talijanskim utjecajem, što je i danas vidljivo u mentalitetu, gastronomiji i arhitektonskoj baštini, željela sam taj dojam opuštenog odmora kojeg talijani zovu „la dolce vita“ prenijeti i u uređenje, pa su tako gotovo svi komadi talijanski dizajn, brendova Miniforms, Pedrali, Varaschin, Arredo, Ditre, Flexteam. Kako je većina namještaja talijanski dizajn, željela sam kroz dekoracije i detalje podržati što više hrvatskih brendova, pa je tu keramika Marine Marinski, Lidije Boševski i Peruna Ceramics, Viuviu ogledalo, Hdizajn posteri – objasnila je Lena dodajući kako je željela da prostor odiše toplinom i domaćim, kućnim ugođajem, a to je nastojala postići uvođenjem boja, prirodnih materijala i tekstura.

MARINA ĆOSIĆ

– Krenula sam od palete prirodnog okruženja vile – boje maslinovog lišća – srebrnasto zelene, boje istarske crljenice i tople oker žute koja podsjeća na zalaske sunca. Boje su se lijepo uskladile s detaljima u crnoj, pogotovo s mat crnom kuhinjom.

MARINA ĆOSIĆ

Prizemljem dominira open-space dnevni boravak s kaminom na drva, blagovaonicom i kuhinjom s kuhinjskim otokom, a na istoj etaži nalazi se kućni wellness s hidromasažnom kadom i saunom.

NIKA PAUS

Tu je i jedna od ukupno tri spavaće sobe te utility room s toaletom i perilicom rublja. Kamenim stubištem dolazi se na prvi kat na kojem su spavaće sobe s kupaonicama te natkriveni balkon s pogledom na more.

MARINA ĆOSIĆ

– Koncept ove kuće „krojili“ smo prema modelu naših gostiju i kupaca; to su mahom ljudi u kasnijim tridesetim – ranim četerdesetim godinama, sa starijom djecom, ili empty-nestersi, koji žele mir, doticaj s prirodom, zanimaju ih autentične priče i cijene visokokvalitetne proizvode i iskustva. Ono što ovu kuću za odmor na neki način izdvaja jest njezina pozicija koja omogućuje potpuni mir i privatnost, a opet, vrlo je blizu svim relevantnim sadržajima.

MARINA ĆOSIĆ

– Kuća je to svakako za miran odmor i opuštanje. Isto tako, tu smo i mi kao domaćini koji goste uvijek toplo dočekuju, s paketićem naših proizvoda, podrškom i savjetima vezanima za lokalnu ponudu. Gosti koji odsjedaju u vili imaju priliku pridružiti nam se na našim vođenim turama i pikniku u masliniku tijekom ljetnih mjeseci, dok u vrijeme berbe maslina nudimo svojevrstan olive immersion paket, gdje se gosti mogu uključiti u samu berbu, posjetiti s nama lokalnu uljaru te na kraju degustirati mlado ulje od maslina koje su toga dana sami ubrali – objašnjava Lena čije ulje Brist je iz godine u godinu u top 10 maslinovih ulja na svijetu.

NIKA PAUS

– Izvan sezone vila je mjesto druženja, raznih neformalnih radionica. Do sada smo imali radionicu izrade božićnih keksića, koju ćemo organizirati i ovog adventa, kao i radionicu sourdough focaccie koju je vodila Janja Benić. U planu je i vikend radionica na temu maslinovog ulja koja bi uključivala fitoaromaterapiju, savjete nutricionistice, vođenu degustaciju ulja, slikarsku radionicu u masliniku, no o tome više početkom iduće godine – ispričala je Lena.

MARINA ĆOSIĆ

A sada vas puštam da uživate u slikama Marine Ćosić.