Tri jako dobre stvari u gradu. Okolo, hotel za biljke i…

Znam, mnogi će se uskoro razbježati. No, ako ostajete u gradu, evo par stvari koje će vas zasigurno razveseliti i od srca nasmijati… A onda, kada sve obavite, kupite, vidite… možete mirno na odmor.

1OKOLO

Možda ste već naišli na gigantski tepih u prolazu prema Zakmardijevim stubama, umjetničku instalaciju koju potpisuju Boris Bare i Mislav Lešić, a možda ste i naišli na zanimljive grafite koje je naslikao poznati francuski street art umjetnik Levalet.

Levaletove živopisne likove moguće je pronaći na zidovima Kule Lotrščak u ulici Dverce, Crkve sv. Marije u Tkalčićevoj 10, kuće Jager u Tkalčićevoj 78 i na starom ruševnom zidu u ulici Opatovina 21.

A svoj umjetnički otisak u Zagrebu ostavit će još jedan francuski predstavnik street art scene “Oak Oak” koji upravo dovršava svoje radove na 10 lokacija po gradu. Njegove radove moći ćete razgledati od 18. srpnja, a do tada će vas još jedno veliko iznenađenje dočekati na glavnim stubama koje vode do Dolca.

No, to nije sve što nas očekuje na street festivalu Okolo koji želi oživjeti javne gradske prostore. Od 14. srpnja u Galeriji Kranjčar očekuje nas interaktivna zvučna instalacija „Akousmaflore“, francuskog umjetničkog dua Scenocosme, a od 16., odnosno 18. srpnja „Okolo“ predstavlja još dvije instalacije s biljkama u glavnoj ulozi: „Zeleni plafon“ Grow Studija i “U prolazu” Botanika, na zasad još tajnim lokacijama.

Svjetlost, poezija i književnost također izlaze na ulicu i idu uokolo – od 14. srpnja u Art Parku obratite pozornost na svjetlosnu instalaciju Ane Elizabet, a u prolazu imeđu Tomićeve i Uspinjače pronađite riječi Eve Milković. Od 16. srpnja Nas dve i Fraktura pozivaju na čitanje ljubavi u Parku Grič, a od 19. budite s knjigom K’o doma u Parku Bele IV. ili u Galeriji Kulturnog centra Mesnička gdje je svoje mjesto pronašla interaktivna svjetlosna instalacija Filipa Borellija „Nevidljiva ljepota“.

Evo kako to za sada izgleda… Uživajte u šetnjama i otkrivanju umjetničkih intervencija.