Najljepša marina u Hrvatskoj. Bez konkurencije.

Stojim iza ovog naslova. Vodim vas u Mitan Marinu, novu marinu u Novom Vinodolskom koju je struka nagradila s posebnim priznanjem za doprinos arhitekture u turizmu. Upoznajte ljude koji su je radili

Obožavam marine. Taj miris mora pomiješan s finim after shaveom i kremom za sunčanje, pogled na brodove, posebna jedriličarska moda… Svi nekako preplanuli, opušteni, a opet nekako uglađeni…

Ako ste negdje usput, zaustavite se u Mitan Marini, po mom mišljenju najposebnijoj marini u Hrvatskoj, a opet nekako mirnoj, maloj, pomalo zabačenoj…

DAMIR PLAVOTIĆ

Naime, na kraju Novog Vinodolskog, izvan mjesta, lani je otvorena Moruskva, marina koja tek ovu sezonu počinje raditi s punim kapacitetom i to s novim nazivom Mitan marina.

DAMIR PLAVOTIĆ

Razlog nije promjena vlasništva, nego što je novi naziv gostima puno lakši…

DAMIR PLAVOTIĆ

Približavamo joj se i parkiramo na krovu… Silazim do kafića, u dubokom hladu čekaju me arhitekti – Siniša Zdjelar i Antonija Plavotić iz ZDL arhitekata.

DAMIR PLAVOTIĆ

Sjede u Prostorijinim foteljama, iako je vani blještavo i vruće, na terasi je ugodno jer struji neki fini vjetar i duboki hlad…

Kako volim ovakve divne prostore u kojima je ugodno i po najvećoj žegi, gdje jednom kada se zavališ, ne želiš otići…

DAMIR PLAVOTIĆ

– Zadatak je bio ovdje na vrlo strmom i topografski u svakom smislu zahtjevnom terenu napraviti marinu koju će ljudi voljeti. Mjesto dje će se nautičari osjećati dobro, ugodno, ležerno, gdje će se u svakom smislu okrijepiti, a opet da je funkcija marine besprijekorna… Funkcija je bila najvažnija i definitivno najzahtjevnija – priča mi Siniša Zdjelar, uvodeći me u priču koja se skriva iza površine.

DAMIR PLAVOTIĆ

Površno gledano ovo je jedan divan, ugodan prostor s divnim stolicama, rasvjetom, namještajem po mjeri, fino projektiranim i izvedenim detaljima. Pozadina priče je sasvim nešto drugo, ova zgrada je stroj. Stroj okružen vodom koja se za nevremena slijeva sa svih strana.

DAMIR PLAVOTIĆ

– Ovo je uvala koja je topografski vrlo zahtjevna okružena kršem i vapnencem… Za vrijeme poplava ovdje se znala slijevati ogromna količina vode, kao u lijevak. S druge strane kada je jugo, more se zna jako dići i stvoriti plimni val… Uz to, more je ovdje jako duboko. U “plićaku” je dubina 20 metara. Sve to bili su izazovi s kojima smo se morali nositi – priča mi Siniša koji je baš kao i Antonija čovjek s mora.

DAMIR PLAVOTIĆ

– Angažirali smo najveće stručnjake u Hrvatskoj i konzultirali lokalno stanovništvo, a onda smo napravili projekt koji je uspio “ukrotiti” tu vodu i stvoriti sigurnu luku za brodove – ispričao je Siniša Zdjelar.

DAMIR PLAVOTIĆ

U pravilu, to znači da je sve poskupilo puno više nego da se gradilo na nekom drugom terenu, no cilj ovog projekta nije bila ekonomija, nego napraviti nešto kvalitetno i dobro za svoj rodni zavičaj.

DAMIR PLAVOTIĆ

– Vlasnik je Švicarac porijeklom iz Novog Vinodolskog. I vrlo vjerojatno bi netko drugi, tko nije toliko emotivno vezan za ovaj kraj i ljude, gledajući samo tablice odustao od gradnje marine. Jednostavno, bilo je jako skupo nasipavati 20 metara morskog dna, pilotirati, graditi ogroman lukobran i povišene vezove, tako da u slučaju naleta vode, ona nesmetano može otjecati u more, bez zadržavanja… I sama marina ima sakriven kanal za otjecanje vode… Ukratko, sva jednostavna i standardna rješenja ovdje nisu bila primjenjiva. Sve se trebalo jako pažljivo promišljati i isplanirati kako bi marina bila uistinu sigurna i vrlo funkcionalna – objasnio je Siniša.

DAMIR PLAVOTIĆ

No, ono po čemu je danas prepoznatljiva, nisu tone i kubici betona i nasipa, nego njezina arhitektura koja se nenametljivo uklopila u okoliš.

DAMIR PLAVOTIĆ

– Vlasnik je rekao – ja bih htio neki objekt s voltama. I zapravo je dao sjajnu ideju koju smo mi reinterpretirali na malo suvremeniji način – rekao je Siniša Zdjelar, objasnivši kako uz centralni objekt s restoranom i kafićem, marina ima još jedan lounge klub te servisne prostore lako dostupne nautičarima, a u planu je i izgradnja hotela.

DAMIR PLAVOTIĆ

– Jako puno smo se svi dali u ovaj projekt i drago nam je da je i struka prepoznala naš trud ne nas nagradila Arturom, odnosno posebnim priznanjem za doprinos turističkoj arhitekturi. Nakon ovog projekta dobili smo raditi još nekoliko marina u Hrvatskoj. Možda je još malo prerano za sve detalje, ali veselimo se novim izazovima – ispričao je Zdjelar, čiji tim je odradio mnoštvo projekata uključujući hvaljeni nogometni trening kamp NK Rijeke.

DAMIR PLAVOTIĆ

Uživajte u fotografijama Damira Plavotića.