Što kažete na ove Mujijeve kućice?

Vjerujem da smo svi potajno zaljubljeni u Muji, japanski brend pametnih, funkcionalnih, iznimno praktičnih stvari za dom, putovanja, posao, život… Ovih dana počela je prodaja njihove najnovije kućice od 12 kvadrata

Prije jako puno godina za rođendan sam dobila jednu malu kocku. Pogledala sam ju i vidjela da je na njoj nacrtana majica. Otrgnula sam celofan i stvarno, normalna pamučna majica bila je složena u kockicu veličine 5×5 centimetara. I tada je počela moja ljubav prema Mujiju, japanskom brendu pametnih, praktičnih stvari za dom i život koji štede prostor, vrijeme, transport…

Muji hut

Kartonski zvučnici, transparentni neseseri, praktične kabanice, sve je to dio moje obavezne prtljage koju obavezno uzimam kada god odlazim na put… i posebice u velikim gradovima, ponovno se oduševljavam Mujijem i njihovom divnim trgovinama prepunim pametnim rješenjima.

Muji ne postoji u Hrvatskoj, a najbliži nam je u Veneziji i Bologni, no svejedno, predstavljam vam jedan njihov novi projekt koji se ovih dana počeo prodavati samo u Japanu – Muji hut.

Muji hut
Riječ je naime, o kompaktnoj prefabriciranoj mini kući, namijenjenoj za stalni ili povremeni boravak na različitim lokacijama, posebice u prirodi.
Muji hut
Napravljena je kompletno od japanskog drva i vrlo je jednostavnog tlocrta. Pod jednostrešnim krovom smjestila se kućica od ukupno 12 kvadrata, 9 u interijeru i 3 u minijaturnoj lođi ispred ulaznih vratiju.
U kućici se nalazi prostor za smještaj para ili mini obitelji te minijaturni wc. Kuća ima kliznu staklenu ulaznu stijenu i mali prozor na suprotnoj strani radi bolje ventilacije i ravnomjernijeg dnevnog osvjetljenja.
Muji hut
Fasada je obložena pougljenjenim drvom, koristeći japansku tehniku shou sugi ban, koja drvu produžava vijek i čini ga izdržljivijim na vatru, insekte i truljenje.
U interijeru, zidovi su obloženi netretiranim poločama šperploče od japanskog čempresa, a podovi cementnom glazurom, tako da se vlasnici mogu nesmetano nadovezati svojim intervencijama.
Muji hut
Kuća je postavljena na betonske temelje radi zaštite od zemljane vlage, a cijena joj je oko 23.000 eura. Loša vijest je što se ne može kupiti izvan Japana u kojem je upravo ovih dana krenula i prodaja te kućice.
Ona je nastavak serije sličnih modela kućica/vikendica, koji uključuju i tri prefabricirane kućice za odmor koje su za Muji osmislili Naoto Fukasawa, Konstantin Grčić i Jasper Morrison, predstavljene prije dvije godine. Evo par slika i tih kuća…
Konstantin Grčić / Muji Hut
Konstantin Grčić / Muji Hut
Jasper Morrison / Muji Hut
Jasper Morrison / Muji Hut
Naoto Fukasawa / Muji hut
Naoto Fukasawa / Muji hut