Spašavanje baštine. U srcu Slavonije obnovljen dvorac Janković

Ne znate kamo za vikend? Evo sjajnog prijedloga – u blizini Virovitice nalazi se divno imanje s dvorcem Janković i centrom za posjetitelje kojega su rekonstruirali 3LHD i Ancona grupa

Tužan je prizor ugledati neodržavanu kulturnu baštinu. A takvih priozora u Hrvatskoj je puno. Previše. Naime, od nekoliko stotina dvoraca u Hrvatskoj, možda je tek 10-ak onih koji i dalje zaslužuju nositi taj divan naziv.

Većinom su to napušteni, zapušteni, oronuli objekti s hrpom imovinsko-pravnih problema, nezainteresiranim vlasnicima za obnovu, bili oni u privatnom, gradskom, državnom vlasništvu…

DVORAC JANKOVIĆ PRIJE OBNOVE

Takvo stanje donedavno je bilo i u dvorcu Janković u blizini Virovitice.

DVORAC JANKOVIĆ PRIJE OBNOVE

A danas?

– Projekt rekonstrukcije dvorca rađen je u suradnji s konzervatorima, uz poštovanje povijesnog nasljeđa i zadržavanje vrijednih povijesnih elementa zgrade. Glavna građevina je rekonstruirana, a oba krila su, zbog nepovratnih oštećenja na konstrukciji, kreativno reinterpretirana na suvremen način. Kapelica i ledenica bit će rekonstruirane u drugoj fazi realizacije – objašnjava arhitekt Saša Begović iz 3LHD-a, arhitektonskog ureda koji je obnovio kompleks.

Dvorac Janković gostima nudi 15 dvokrevetnih soba kategorije četiri zvjezdice s uslugom doručka, lobby bar u kojem ćete uživati u lokalnim vinima, craft pivima, likerima, rakijama, prirodnim domaćim sokovima i slasticama s potpisom nagrađivane slastičarke Sandre Jadek. Tu je i odlično opremljena konferencijska dvorana, suvenirnica, kreativni laboratorij – igraonica za djecu i 5D kino za dogovorene projekcije.

Dvorac je u potpunosti obnovila Virovitičko-podravska županija uz pomoć EU fondova, a nedavno je otvoren i Centar za posjetitelje koji povezuje baštinu i edukaciju na multimedijalan i suvremen način.

Decentno, moderno, lijepo, a opet uronjeno u tradiciju, nasljeđe i ljepote Slavonije.

Unutarnjim uređenjem dominiraju prirodni materijali, mirni tonovi i mnoštvo razigranih detalja, boja, uzoraka i šara s lokalnim predznakom.

– Kohezija tamnih i svijetlih nijansi ispunjava prostor od zidova do namještaja koji je pažljivo odabran kako bi se uklopio u karizmu dvorca. Mnoštvo je detalja lokalnog kolorita, savršen spoj tradicionalnog i modernog – kažu iz Ancona grupe, zadužene za interijer.

Toliko je detalja koji će vas oduševiti, od prekrasnog atrija u kojem je smješten klavir iz 19. stoljeća do dugačkog hodnika vremenskom crtom koja obuhvaća tri stoljeća povijesti, gdje ćete upoznati povijesne činjenice, ali i brojne ljubavne legende koje se vežu uz obitelj Janković.

– U multimedijalnoj dvorani posjetitelji se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s poviješću Dvorca Janković i Suhopolja, ali i cjelokupnu turističku ponudu Slavonije i Podravine. Mogu igrati memory, potražiti neki zanimljiv plemićki recept i poslati si ga na mail, prepoznavati zvukove ptica, istražiti biciklističku rutu, u perivoju s tabletom krenuti u potragu za QR kodovima i ući u proširenu stvarnost u kojoj mu se grof obraća i otkriva razne tajne, a na kraju se u finalnoj točki ispred dvorca Janković i fotografirati s grofom i groficom – za svakoga ponešto – objašnjava Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

U drugoj fazi obnove, dvorac će dobiti vinski podrum i wellness centar. Savršena polazišna točka za odmor i istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, još neotkrivene atrakcije s brojnim obnovljenim dvorcima i kurijama.