Sol. Kamen. Masline. I ljubav.

Vodimo vas u Villu Salt/Stone u malom selu Medići, nedaleko od Splita. Kuću koja na suvremen način doziva dalmatinsku fjaku i ljepotu življenja

Interijeri pričaju priču o njihovim vlasnicima. Čak i kada to nisu domovi u kojima žive, nego su napravljeni za najam. Možda tada pričaju čak i više… Iz njih se iščitava poštovanje prema podneblju, obazrivost, toplina, gostoprimstvo, želja da nekome pružimo divno iskustvo i odmor iz snova.

Nije sve Excel tablica u kojoj se savršeno poklapa odnos uloženog i dobivenog… nešto mora biti i ljubav.

A upravo ljubav prema ljudima, životu, dizajnu i podneblju iščitava se iz ove kuće u koju vas danas vodim.

Idemo u Mediće, malo selo pored Mimica, nedaleko od Omiša, u kojem se smjestila Villa Salt/Stone, kuća koja upravo pokazuje tu ljubav i poštovanje prema ljudima i podneblju.

– Kuća je jedna je od onih kojima je trebala temeljita adaptacija i prilagođavanje novoj funkciji. Suprug i ja željeli smo napraviti kuću koja gostima pruža odmor iz snova, osvježenje, mir, polaganost života, jednostavnost, a istovremeno i sav komfor na koji su navikli – ispričala mi je vlasnica Andrea, moja draga kolegica i prijateljica.

– Kuća je žudila za temeljitom rekonstrukcijom – od poda, do krova, okoliša… Klasičnu vrlo običnu vikendicu pretvorili smo u novu generaciju kuća za odmor. No, to je značilo jako puno posla – od onih građevinskih do funkcionalno-estetskih. Svakoj sobi dodali smo kupaonicu, napravili grijani bazen, mini wellness sa saunom i jacuzzijem, teretanu, uredili vanjsku kuhinju, fasadu, krov, okoliš… – kaže vlasnica, inače velika ljubiteljica dizajna.

– Možda je taj pristup nekome kriv, ali suprug i ja smo željeli napraviti kuću u kojoj bi i sami voljeli boraviti kao gosti. S obzirom da smo ljubitelji dizajna i pomalo hedonisti, u kući su neki dizajnerski komadi i oprema koja možda nije toliko uobičajena u kućama za odmor. Vjerujemo da će našim gostima, kao što bi bilo nama, biti drago vidjeti neke takve brendove, dizajnerske komade, opremu, kozmetiku… – kaže Andrea, objašnjavajući kako su u kuću pokušali implementirati stvari koje su na raznim putovanjima na njih ostavile dojam i utjecale na iskustvo.

– Na početku smo dvojili da li se u estetskom smislu odvažiti na ovaj stil, s obzirom da nije toliko zastupljen u Dalmaciji. No, veseli me da se Dalmacija kao destinacija budi i da se brojna mjesta uređuju, priklanjaju novim materijalima, podiže se nivo kvalitete – kaže vlasnica. Većina majstora bila je iz Imotskog, a ono na što je posebno ponosna je što je ovo bio obiteljski projekt te da su u njemu sudjelovali i ljudi u trećoj životnoj dobi sa svojom mudrošću, iskustvom, pedantnošću…

– Svatko od nas je imao svoju ulogu, suprug i ja smo začetnici koncepta, ideje i uređenja,  pokćerka je crtala dizajn namještaja, a moj tata je svaki dan bio na gradilištu i bio najbolji mogući nadzor. Naravno da tijekom adaptacije uvijek ima tenzija i napetosti, no sada kada je sve gotovo, zezamo se da jedva čekamo novi projekt na kojem ćemo ponovno raditi svi zajedno – kaže vlasnica.

I onda mi netko kaže da prostori ne osjećaju i ne pamte… Naravno da prostor upija energiju svojih vlasnika… Zato je ovdje tako ugodno i toplo. Andrea, čestitam, kuća je totalno ti.

Puštamo vas da uživate u slikama Karla Vukića te inspirirate se idejama i brigom o detaljima…