Sfera snovi. Ovo bih ja voljela u spavaćoj sobi

Prognoza za idući tjedan je snijeg i izuzetno hladno, noću i do -18. Sad mi je stvarno žao što u našoj kulturi saune nisu uobičajena pojava. Evo kako danas izgledaju saune nove generacije

Skandinavci tradicijski imaju suhe finske saune u svojim kućama, stanovima, dvorištima, na balkonima, u fitness centrima… Jednostavno, boravak na temperaturama između 70 i 100 stupnjeva Celzijevih dio je njihove kulture i način na koji jačaju imunitet, bore se protiv hladnoće, ali i opuštaju, odmaraju, druže s obitelji i prijateljima.

Deisl

Rusi također imaju svoju vrstu saune, takozvanu rusku banju, a u saunama uvelike uživaju i Nijemci, Švicarci, Austrijanci koji obično u svojim domovima imaju nešto blaže bio-saune u kojima temperatura ne prelazi 65 stupnjeva i zrak je obogaćen eteričnim uljima.

Sauna Vita – model Kyra

Turski hammami potpuna su suprotnost saunama i specifični su za drugi dio svijeta. Temperatura u njima je niža, oko 40 stupnjeva, a vlažnost 100 posto. U njih se odlazi radi hidratacije kože koja je izložena suncu i vjetru, ali i radi opuštanja mišića, relaksacije.

Effegibi – model BodyLove

Japanci, također, tradicijski imaju svoju saunu, kao i Irci koji je nazivaju rimsko-irska kupelj. Škoti imaju takozvani škotski tuš u kojem naizmjenično izmjenjuju toplu i hladnu vodu te na taj način poboljšavaju imunitet i cirkulaciju, a postoje još i rimske saune, ledene kuće, infracrvene saune, solne sobe…

Effegibi – Hammam

Da ne duljim, mnogim narodima saune su dio naslijeđa i kulture i način jačanja imuniteta. Kod nas su one još u sferi luksuza i rijetko tko ih koristi i ima u kući.

Deisl

U mojoj glavi one su još uvijek neki drveni kontejneri, kolibice obložene brodskim podom i nisu neki ukras koji želiš istaknuti u svom domu.

Potpuno sam u krivu… Pogledajte kako one danas izgledaju…

Effegibi – model BodyLove

Stvarno čovjeku dođe da ih stavi uz dnevni boravak, spavaću sobu, u vrt… Pročešljala sam ponudu Effegibija, Saune vitae, Deisla, Kuenga… i pronašla svoje favorite.

Effegibi – BodyLove

Cijene? Možda da ne kvarim maštanje, al ok, reći ću od 5 do 75 tisuća eura. Neke i skuplje.