Projekt koji spaja ljubav prema prirodi, ekologiji i arhitekturi

100% ekološka građevina, 100% organska i domaća hrana, 100% super. Vodim vas u hotel 48° Nord

Kao članica međunarodnog žirija za Prix Villegiature Awardsa, novinarske nagrade koja se dodjeljuje najboljim hotelima u Europi i svijetu, imam priliku pogledati i susresti se s mnogim inovativnim i kreativnim hotelima diljem svijeta. Svaki od tih hotela po nečemu je poseban i zanimljiv, a posebice oni koji su nominirani za kategoriju kreativnost. U toj kategoriji uistinu ima posebnih hotela – od luksuznog smještaja na hridi usred oceana, do hotela u preuređenoj gotičkoj crkvi. No, ono što me je najviše oduševilo na posljednjem žiriranju, bio je hotel 48° Nord. To je hotel kojeg odlikuje dosljednost te ogromna ljubav prema prirodi, arhitekturi i ekologiji te skandinavsko-francuskom naslijeđu.

– Ovaj projekt ujedinjuje moje dvije strasti, moja dva naslijeđa – prirodu i arhitekturu, Dansku i francuski Alsace. Želio sam stvoriti prostor slobode, jednostavan, prijateljski, otvoren i intiman, gdje svi uživaju u miru prirode. 100% ekološke zgrade, 100% organska i domaća hrana iz našeg vlastitog povrtnjaka i od lokalnih dobavljača. Ovo je više od hotela, ovo je poseban svemir – kaže Emil Leroy-Jönsson, krajobrazni arhitekt i osnivač hotela.

Hotel 48° Nord dio je zaštićenog područja Natura 2000, a nalazi se na uzvisinama alzaškog sela Breitenbach, na točno 48° sjeverne geografske širine po kojoj je i dobio ime.

Njegov jedinstveni arhitektonski izričaj osmislio je norveški arhitekt Reiulf Ramstad koji je na suvremeni način reinterpretirao tradicionalne skandinavske kolibice.

– Gradnja je mogla biti samo 100% ekološka. Glavna zgrada zadovoljava standarde pasivne kuće, njezina drvena ovojnica dolazi iz alzaških šuma i oblikovana je u integracijskoj radionici u Saverneu. Kolibe su izgrađene od materijala dobivenih iz bioloških izvora, izravno iz šuma Breitenbacha. Drvena građa i prirodna izolacija su ekološki certificirane, a doslovno čuvamo svaku kap kiše koja se skuplja i zatim tretira u koritu pijeska zasađenom trskom – objašnjavaju u hotelu, te nastavljaju:

– Hotel je bez betonskih blokova, bez pločica, bez “uzgojenog” vrta, ali zato sa  certificiranim lokalnim drvom, zelenim krovovima i divljom travom. Ovo je mjesto gdje priroda preuzima zgradu, a svaka kolibica je mala, lagana, diskretna, čak i uklonjiva – kažu.

Čista petica izvana i iznutra. Cijene i dostupnost možete provjeriti na ovom linku. Uživajte u fotografijama…