Povratak mramora u svim bojama i oblicima

Mramor kao da nikada neće izaći iz mode. Bijeli, crni, crveni, sivi, zeleni, narančasti… potpuno je zavladao interijerima. No, koji je najizdržljiviji i najpogodniji za kamene stolove?

Kada bi trebala izdvojiti tri stvari koje su obilježile posljednjih pet godina, bilo bi to veliki povratak mramora, metala i zlatnih detalja. Od kada se prije nekoliko godina pojavio u interijerima, bijeli mramor – bianco carrara – potpuno je zavladao dizajnerskom scenom i danas često nailazite na stolove, stoliće, komode, daske, vaze, podmetače, pa čak i posudice za sol i papar… od mramora.

MEBLO TRADE / MINIFORMS

Jednostavno, njegova dekorativnost osvojila je srca dizajnera diljem svijeta.

I dok svake godine uoči Milana pomislimo da je trend gotov i da će mramor izaći iz mode, zapravo se događa nešto posve drugio – sve je popularniji i rasprostranjeniji.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Naime, osim legendarnog bijelog carrara mramora, kojime je obložena kupola Panteona i od kojega je Michelangelo isklesao Davida, u trendu su i mramori u boji – posebice zeleni, crni s izraženim crtama, roskasti s izraženim žilama i godovima.

No, koji je koji kamen? I kako ih uopće dijelimo i razlikujemo?

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Postoje stotine vrsta mramora i granita, a opće je pravilo da su graniti tvrđi i izdržljiviji od mramora, pa se oni češće koriste u eksterijeru, dok je mramor finiji te ima češću primjernu u interijeru.

MEBLO TRADE / MINIFORMS

Prema boji razlikujemo:
Beige mramore (Amasa bež mramor, Burdur bež mramor, Perlato Cecilia mramor, Mjesec bež mramor…)

MEBLO TRADE / MINIFORMS

Bijele mramore (orijentalni bijeli mramor, Volakas, bianco Carrara mramor, Kina bijeli mramor…)

Sive mramore (Tundra grey mramor, Perzija mramor, Pepeljuga siva mramor, Castle Gray mramor…)

Crne mramore (Nero Marquina mramor, crni i zlatni cvijet mramor, stablo crni mramor, srebrni mramor…)

Žute mramore (Inous zlatni mramor, Emperador mramor, žuti mramor)

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Zelene mramore (Verde Alpi mramor, Zeleni mramor Rainforest, Kowloon Jade Zeleni mramor, Emerald Green mramor…)

Smeđe mramore (tamni Emperador mramor, Kina tamno Emperador mramor, Venecija smeđi mramor, car mramor Brown, kava mramor)

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Crvene mramore (Rosso Alicante, Rossa Veron mramor, Rosa Tea Marble, Red Wood Vein Marble…)

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Opće je pravilo da su tamniji izdržljiviji i zahvalniji za održavanje jer se na njima manje vide zaprljanja. Naime, mramor je materijal koji upija vlagu i masnoće tako da s njim treba biti oprezan.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Čim se nešto isprlja, valja oprati zaprljanje kako kamen ne bi upio, a pomoći će i ako ga impregnirate s posebnim sredstvima za kamen koja se moraju mazati svakih par godina, a ponekad i češće.

No, kako to da sve češće viđamo velike blagovaonske mramorne stolove? Pa zar oni ne znaju da je mramor porozan i da njemu ostaju mrlje?

Naravno da znaju i zato većina proizvođača na mramorne stolove ne stavlja pravi mramor – nego keramiku s uzorkom kamena.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Naime, proizvođači poput Calligarisa, Midja i Miniformsa koji imaju veliki ugled oko proizvodnje mramornih stolova ne koriste kamen, nego kvalitetne tvrde gres porculanske ploče u gigantskim dimenzijama, s uzorcima pravog kamena.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Postupak proizvodnje takvih velikih ploča koje se koriste kao plohe stola vrlo je zahtjevan i zanimljiv, a obično se uzorak šara i žila kamena ponavlja svakih 200 metara, kako bi se zagarantiralo da će svaki stol izgledati drugačije i autentično, baš kao i kod pravog kamena.

Ljepota je uvijek u različitosti i nepravilnosti, zato je i kamen toliko zavodljiv jer izgleda potpuno prirodno. Savršeno nesavršen.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Razlog zašto proizvođači kod velikih stolova ne koriste mramor nego keramičke pločice je i zbog težine i debljine. Keramičke pločice mogu biti puno tanje od kamena koji puno lakše puca, osjetljiviji je, a ako je deblji i robusniji, jako je težak.

MEBLO TRADE / CALLIGARIS

Slična priča kao i kod drvenih stolova. Gdje se zapravo ne ugrađuje pravo, puno drvo, nego furnir na MDF-u.

Priču o blagovaonskim stalovima možete pročitati na ovom linku, a sada evo mog izbora 30+ najljepših mramornih komada iz Meblo Tradea. Komadi za zaljubiti se u kamen…